Cât lemn s-a vândut din pădurile Galațiului

Cât lemn s-a vândut din pădurile Galațiului
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

Direcția Silvică Galați, parte integrantă a Regiei Naționale a Pădurilor - Romsilva, administrează în prezent o suprafață de 37.260 hectare de păduri. Din acestea, 20.738 ha reprezintă fond forestier de stat, iar 16.522 ha sunt fond forestier privat.

"Aproape 40% din aceste proprietăți private sunt suprafețe cu câteva mii de proprietari, respectiv cu proprietăți mai mici de 1 ha, conturând astfel imaginea unui fond forestier fărâmițat, constituind principala problemă în dezvoltarea durabilă a pădurilor județului și menținerea funcțiilor ecologice ale acestora", se arată într-un document dat publicității recent de Direcția Silvică Galați.

Pe durata primelor nouă luni din acest an, în cadrul activității de fond forestier s-au efectuat lucrări de inventariere a masei lemnoase pentru un volum de 47.300 metri cubi. De asemenea, au fost efectuate lucrări de îngrijire a arboretelor tinere pe o suprafață totală de 840 ha, din care 8 ha degajări, 304 ha curățiri, 503 ha rărituri şi 25 ha elagaj artificial.

Conform documentului, a fost autorizat pentru exploatare un volum total de 11.200 mc, din care 1.600 mc pentru operatori economici atestați pentru activitatea de exploatare forestieră şi 10.600 mc în regie proprie. Exploatarea și valorificarea acestui volum de masa lemnoasă se realizează în două moduri. Primul este cel cu ajutorul operatorilor economici atestați pentru lucrări de exploatări forestiere prin procedurile legale de licitații aprobate prin Legea 46/2008, H.G. 715/2017 și ordinele RNP-Romsilva - volum aprobat 20.000 mc. Al doilea mod este cel de exploatare și valorificare în regie proprie a lemnului de lucru și de foc fasonat, atât la populație, cât și la agenți economici cu activitate în industrializarea lemnului - volum aprobat 27.300 mc. Valorificarea lemnului fasonat către agenții economici se face prin proceduri de licitație și negociere conform legilor în vigoare, se afirmă în documentul citat.

Volumul de masă lemnoasă contractată la nivelul primelor nouă luni ale anului 2023 de operatorii economici atestați pentru lucrări de exploatări forestiere a fost de 16.400 mc. Pe de altă parte, volumul de masă lemnoasă fasonată valorificată, în perioada ianuarie - septembrie 2023, către operatori economici cu activitate în industrializarea lemnului a fost de 788 mc, din care în trimestrul al treilea a fost de 287mc.

Direcția Silvică Galați mai precizează că, începând din septembrie 2021, toate licitațiile de masă lemnoasă se desfășoară în format electronic fără prezența operatorilor economici sau a oricăror altor persoane, conform ordinelor transmise de către Romsilva.

Citit 1625 ori Ultima modificare Luni, 27 Noiembrie 2023 10:07

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.