Sindicatele din Galați cer modificarea legii austerității şi amenință cu un conflict social

Sindicatele din Galați cer modificarea legii austerității şi amenință cu un conflict social
Evaluaţi acest articol
(13 voturi)

Filiala Galați a Confederației Naționale Sindicale "Cartel Alfa" solicită prefectului Claudiu Sorin Gavril și membrilor Comisiei de dialog social din cadrul Prefecturii "susținerea și întreprinderea tuturor demersurilor necesare" în vederea exceptării operatorilor economici cu capital majoritar sau integral de stat ori aparținând unităților administrativ-teritoriale de la aplicarea prevederilor articolelor XL și XLI din Legea 296/2023, așa-numita lege a austerității.

Art. XL, al. 1 prevede: "Cheltuielile privind drepturile de hrană/ indemnizație de hrană/ tichete de masă, normă de hrană, indiferent de denumirea acestora, stabilite conform prevederilor legale sau conform contractelor colective de muncă, nu pot depăși anual contravaloarea a două salarii minim brute pe țară/an/persoană, valabile la data de 1 ianuarie 2019, actualizată cu indicele prețului de consum comunicat de INS. Actualizarea acestor drepturi se face începând cu ianuarie 2025".

Art. XLI spune următoarele: "Începând cu data intrării în vigoare a prezentei legi, operatorilor economici, inclusiv filialelor acestora, li se interzice acordarea de premii, prime, bonusuri și alte drepturi de natură salarială similare, în situația în care au înregistrat pierderi contabile din anii precedenți și nerecuperate și/sau înregistrează pierderi contabile în anul curent".

"Aceste măsuri au un impact negativ asupra veniturilor lucrătorilor (care și așa au venituri foarte mici), dar și asupra agenților economici care asigură servicii de utilitate publică (transport public, salubritate, apă/canal, apă caldă, căldură, gospodărie comunală etc.) și, prin aplicarea lor, vor conduce la acțiuni de protest, migrarea și accentuarea deficitului de forță de muncă, servicii tot mai proaste asigurate cetățenilor", se arată într-un comunicat semnat de Romică Gîrneață, președintele "Cartel Alfa" Galați.

"Domnilor guvernanți, nu noi am făcut o gaură în buget de zeci de miliarde de euro, fără ca cetățeanul să simtă ceva, nu noi am făcut cheltuieli haotice de miliarde de euro în timpul pandemiei, nu noi suntem vinovați de proasta colectare a veniturilor la buget, nu noi așteptăm să se prescrie marile dosare de corupție, nu noi am făcut liberalizarea prețurilor la energie, gaz, combustibil scoțându-ne din buzunar ultimul ban, în timp ce la buget veneau miliarde de euro. Acum, când v-ați dat seama ce ați făcut, vreți să acoperiți gaura aceasta imensă băgându-ne din nou mâna în buzunar, pentru a ne lua și ultimul leu?

Domnilor guvernanți, vă atragem atenția că ați atins linia roșie de răbdare a cetățenilor. Dacă o să continuați pe acest drum și nu vă întoarceți cu fața către cetățeni și în interesul lor, să știți că vom declanșa un conflict social național și vom avea grijă pentru la anul să fim mult mai atenți la aplicarea ștampilei de vot", se mai afirmă în documentul remis de Cartel "Alfa" Galați.

Citit 1672 ori Ultima modificare Vineri, 01 Decembrie 2023 10:10

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.