Cât de verzi sunt centrele marilor orașe

Cât de verzi sunt centrele marilor orașe
Evaluaţi acest articol
(27 voturi)

De multe ori avem tendința firească de a ne compara cu celelalte orașe, mai ales când vorbim despre zonele centrale. Pentru că aceste spații nu aparțin doar locuitorilor din centru, ci tuturor cetățenilor urbei, dar și vizitatorilor. Vă prezentăm în continuare o scurtă analiză asupra a ceea ce înseamnă centrele orașelor dominate invariabil de piețe și piațete.

Privind obiectiv, haideți să ne gândim din start numai la Piața Sfatului din Brașov sau la Piața Mare din Sibiu cu spațiile lor largi și deschise, dar lipsite de arbori și de spații verzi. Deși centrul municipiului Galați nu dispune de un ansamblu tocmai ofertant din punct de vedere arhitectural, acesta este mult mai verde față de spațiile centrale din multe alte orașe din țară și chiar din străinătate. Așa se face că oricine a vizitat kilometrul zero al unor orașe precum Brașov, Sibiu, Cluj, Roma sau Praga poate spune că Galațiul stă destul de bine din acest punct de vedere.

În centrul Galațiului vorbim practic de spații asemănătoare cu ale altor orașe dominate de piațete, alei pietonale și esplanade. Mai mici la Galați, față de zonele centrale amintite, unde nu putem vorbi de parcuri. Și totuși, în centrul Galațiului găsim destui arbori, preocuparea autorităților locale de a găsi un echilibru, pe de o parte pentru funcționalitatea spațiilor centrale preferate pentru plimbări și relaxare, pentru că vorbim tot despre piațete, iar pe de altă parte în privința plantării de arbori.

Din nefericire, în 2024 încă se face confuzia între parc și piațetă. Dacă un parc presupune spații verzi întinse și mulți copaci, în cazul piațetelor, aleilor pietonale și al esplanadelor este o cu totul și cu totul altă poveste. Așadar, la capitolul copaci putem spune că, în comparație cu alte orașe, Galațiul nu are de ce să se simtă stingher. Și fără să pomenim bijuteria situată în inima zonei centrale: Parcul Mihai Eminescu.

Așa cum se știe, centrul municipiului Galați, captiv multă vreme unei zodii a neclintirii, a trecut prin transformări radicale în ultima perioadă. Până acum, amplul proiect de modernizare a centrului orașului a cuprins zonele: Spicu-Romarta, Potcoava de Aur, Piața Regală, strada Domnească (zona centrală), Parcul Mihai Eminescu, Pasajul Dunărea, zona Potcoava de Aur-Trei Star și Aleea de la P-uri. Tot aici, potrivit proiectelor anunțate de Primărie, sunt vizate modernizarea Parcului de la Elice, lucrările fiind începute deja, a străzii Domnească (pe segmentul str. N. Gamulea – str. Gării) și a Palatului Simion Gheorghiu. Și, pentru că asta ne doare de fiecare dată, din fericire copacii își găsesc locul în zona centrală a orașului. Atât în realitate, cât și în proiectele următoare. 

Cezar Gorovei

Citit 1766 ori Ultima modificare Miercuri, 24 Ianuarie 2024 11:18