Inaugurare a noului sediu ISU Tecuci

Inaugurare a noului sediu ISU Tecuci
Evaluaţi acest articol
(12 voturi)

În cadrul unei ceremonii cu sute de participanți, desfăşurată pe 2 martie 2024, s-a marcat finalizarea proiectului de modernizare a sediului Detașamentului de Pompieri din Tecuci.

"Gestionarea riscurilor de dezastre în România" este proiectul care a permis construirea acestui edificiu, care a costat 17,8 milioane de lei. Demersurile de implementare au fost inițiate de colonelul Ion Toma, acum în rezervă, fostul şef al Inspectoratului pentru Situații de Urgență  (ISU) al județului Galați. Proiectul a fost finanțat printr-un acord cu Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare, semnat la 1 august 2018.

Clădirea actuală înlocuiește un imobil construit în anul 1893, care apare pe harta Tecuciului cu numele de "cazarma călărașilor". În 1930, clădirea figura ca garnizoană a Jandarmeriei Tecuci, iar din 1956 a funcționat ca închisoare. În 1964, a devenit Unitatea de Pompieri și Prevenire a Incendiilor Tecuci. Clădirea demolată era catalogată ca având risc major de prăbușire.

Noua clădire, cu o suprafaţă de 1.232 de metri pătrați, alături de care există un turn pentru comunicații de 24 metri pentru antene, are un garaj de 440 mp, suficient pentru zece autospeciale, precum și un sediu administrativ. La parter sunt birouri, dispeceratul SMURD, și cantina cu dependințele. La etaj sunt vestiarele, dormitoarele, sala de forță. Alimentarea imobilului se face cu panouri electrice, sistem pentru care s-a înlocuit și transformatorul, iar dotările fac din aceasta o clădire care se încadrează în cele mai înalte standarde ale Băncii Mondiale, în ceea ce privește emisiile toxice, eficientizarea energetică și respectarea egalității de gen şi a drepturilor  persoanelor cu dizabilități.

Prezent la ceremonie, secretarul de stat Raed Arafat a dat asigurări că până în anul 2028 vor fi date în folosință 35 de clădiri aparţinând ISU și subunităților sale, în valoare totală de 142 milioane de euro. Reprezentantul Băncii Mondiale a spus despre proiectul general că "în 2028, România va fi lider mondial în acest domeniu". La inaugurare au mai participat primarul tecucean Lucian Costin, fostul secretar de stat Victor Paul Dobre, generalul Dan-Paul Iamandi, inspector general al IGSU, colonel Constantin Florea, prim-adjunct al inspectorului general, general-maior Benone-Gabriel Duduc, adjunct al inspectorului general.

Detașamentul ISU Tecuci deservește 190.000 de persoane din nord-vestul județului Galați, respectiv un oraș și 73 de sate.

Citit 1181 ori Ultima modificare Miercuri, 13 Martie 2024 10:37

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.