TESLA, la Brăila: poze în loc de fabrică

TESLA, la Brăila: poze în loc de fabrică
Evaluaţi acest articol
(15 voturi)

Cehii de la Tesla au prezentat imagini despre cum ar trebui să arate fabrica de baterii de la Brăila, deși construcția trebuia să înceapă de un an, relatează Ziarul Financiar, citat de Mediafax.

TESLA Energy Storage, companie înființată în iunie 2022, dar care face parte din grupul ceh TESLA, producător de echipamente energetice, inclusiv destinate stocării energiei, ar fi trebuit să demareze anul trecut construcția unei fabrici de echipamente pentru stocarea energiei la Brăila. Investiția se ridica la 450 milioane de lei (92 milioane de euro) fiind susținută printr-un ajutor de stat de 200 milioane de lei.

Brăila este unul dintre cele mai vânate județe din România de noul val de investitori în energie verde, potrivit unei centralizări realizată de ZF, iar sistemele de stocare care ar fi trebuit produse de TESLA Energy Storage erau destinate inclusiv parcurilor eoliene și solare. În vara anului 2022, Dusan Lichardus, cofondator și președintele Consiliului de Administrație al grupului TESLA din Cehia, spunea pentru ZF că șantierul urma să fie deschis la începutul anului 2023, iar durata construcțiilor era estimată la circa un an. La finalizare, fabrica ar fi trebuit să creeze 200 de locuri de muncă.

În realitate, însă, aproape doi ani mai târziu, construcțiile nici măcar nu au început. "Finalizăm arhitectura exterioară a fabricii înainte de a lansa construcțiile în câteva săptămâni. Numărătoarea inversă a început", a spus Dusan Lichardus, pe contul său de pe platforma de socializare LinkedIn, unde a pus câteva fotografii care arată cum ar putea arăta fabrica la momentul finalizării. Ulterior, reprezentanții grupului au precizat pentru Ziarul Financiar că există o întârziere de opt luni față de calendarul inițial, noul termen pentru finalizarea investiției fiind iunie 2025.

Fabrica TESLA va fi amplasată la Brăila, în Parcul Industrial din Perimetrul 2 al Zonei Libere Brăila (concesionat de Element Industrial Eli Parks). "Brăila este un oraș extrem de bine poziționat geografic, care are deschidere la Dunăre, într-o zonă care unește Muntenia, Moldova și Dobrogea. Avantajul competitiv este faptul că Brăila este un port maritim la Dunăre, fapt care ne ajută să aducem materia primă și, ulterior, să expediem mult mai ușor produsele realizate la fabrică. Producția noastră se adresează într-o proporție foarte mică pieței din România", au spus recent reprezentanții TESLA, citați de Profit.ro.

Citit 3063 ori Ultima modificare Miercuri, 19 Iunie 2024 16:59

2 comentarii

 • postat de Gabi
  Joi, 20 Iunie 2024 09:55
  86.127.208.***
  La ce stocuri de mașini nevândute au ce sa m-ai facă cu o nouă fabrică......sa c-am răsuflat Ev
  5
  10
 • postat de regele a murit , traiasca regele
  Miercuri, 19 Iunie 2024 19:36
  104.243.213.***
  probabil ca va fi amplasata pe locul , lui Yazaki Braila , care se va inchide ! Prostia braileana : in loc sa amplaseze aceasta fabrica intre Braila si Galati , unde ar fi putut usor gasi forta de munca calificata (muncitori , ingineri ) , o fac la mama naibi , precum Yazaki Braila ?!!!!
  9
  39

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.