Când istoria se vinde pe Olx. Clădiri istorice ale Galaţiului, în ruină sau de vânzare (FOTO)
Foto: Marius Negri

Când istoria se vinde pe Olx. Clădiri istorice ale Galaţiului, în ruină sau de vânzare (FOTO)
Casa Sturdza, fostul sediu al Direcţiei Judeţene pentru Tineret şi Sport Galaţi
Evaluaţi acest articol
(32 voturi)

Ne tot contrazicem, inclusiv pe reţelele de socializare, dacă Galaţiul este, sau poate deveni, o atracţie pentru turişti. Până când vom avea un răspuns pentru asta, putem vedea doar trista realitate: multe din clădirile de pe strada Domnească, clădiri care au însemnat ceva pentru istoria Galaţiului, sunt fie în paragină, fie scoase la vânzare.

Am făcut o scurtă plimbare, la pas, pe una dintre cele mai "domneşti" străzi ale Galaţiului, zonă care, datorită arhitecturii şi valorii-simbol a multor clădiri, ar putea fi o atracţie pentru turiştii care ne-ar vizita oraşul, la un moment dat. Din păcate, însă, nu avem prea multe de oferit. Între ruinele Palatului Gheorghiu, ce ameninţă să cadă nu la un cutremur, ci la primul vânt mai serios, şi fosta proprietate a celui mai mare industriaş al României interbelice, Max Auschnitt, nu prea ai ce vedea. E ca în gluma pe care, pe vremea lui Ceauşescu, un ghid mai slobod la gură o făcea atunci când autocarul cu turişti trecea prin localitatea Codlea: "La intrare - florărie, la ieşire - porcărie, iar la mijloc - puşcărie!". Cam asta se întâmplă şi cu clădirile istorice de pe primele sute de metri ale străzii Domnească; în cel mai bun caz, au o placă de marmură pe care scrie "Monument istoric", iar în cel mai rău caz, au şi câte un banner mare cu textul "De vânzare".

Fostul "Monarch", de vânzare pentru 850.000 euro

Fost "Sidney", fost "Club Total", fost "Casino" şi fost "Monarch", imobilul de pe Domnească 70, situat peste drum de complexul "Parfumul teilor" şi cunoscut drept Casa Auschnitt, se pare că nu şi-a mai găsit locul în Galaţiul postdecembrist. Poate şi-l găseşte pe Olx - site-ul de tranzacţii imobiliare unde a fost scos la vânzare pentru un preţ de 850.000 de euro. Clădirea măcar arată bine, fiind renovată complet la jumătatea deceniului trecut.

La o aruncătură de băţ, peste stradă, fostul sediu al Direcţiei Judeţene pentru Tineret şi Sport. "Este o clădire albă, cu o intrare laterală monumentală, acoperită cu o impresionantă lucrare din metal forjat menită a-i feri de ploaie sau de razele de soare pe cei care urmau să păşească pe treptele din marmură. Imobilul a aparţinut familiei Sturdza-Doiciu, arhitectura cu vădite influenţe neoclasice marcând personalitatea familiei. Revendicată şi retrocedată, a fost vândută unei persoane private din oraş, care ar fi dorit să o desfiinţeze şi să construiască o clădire modernă", ne-a spus Marius Mitrof, consilier în cadrul Direcţiei Judeţene pentru Cultură Galaţi. Clădirea a ajuns să fie acum doar un fel de depozit. Şi ea îşi încearcă norocul pe Olx, la un preţ de 249.000 de euro.

Istorie cu lacătul pe uşă

"Vis-a-vis de Casa Auschnitt, fost consulat italian, în stânga poate fi observată o clădire cu faţadele din cărămidă, cu multiple elemente decorative, un monument istoric care poartă denumirea de Casa Balş. Imobilul a aparţinut lui Paul Balş, fiul lui Panaite Balş din Iveşti, ramură a lui Toader Balş, caimacam al Moldovei şi antiunionist", continuă Marius Mitrof. Poate ştiţi mai bine clădirea după ultimul său "nume comercial": restaurantul "Bulevard". A fost restaurant în timpul comuniştilor, a fost restaurant şi după, în administrarea Camerei de Comerţ, până la retrocedare. Cu aerul său parcă englezesc, datorat culorii cărămizilor din care este realizată faţada şi ornamentelor baroce, construcţia are şi simboluri masonice, care sporesc misterul şi-i dau un aer exclusivist suplimentar: steaua, soarele şi "Coloanele lui Hiram" de pe acoperiş, înspre Domnească, asemănătoare cu cele aşezate la intrarea dinspre apus a Templul lui Solomon. Acum, Casa Balş stă cu lacătul pe uşă.

Tot cu lacătul pe uşă stă şi fostul Grand Hotel, care a găzduit sediul Primăriei Galaţi până în august 2017. "După plecarea Primăriei, cei doi proprietari ai imobilului vor trebui să se preocupe de conservarea şi întreţinerea acestuia, aşa cum prevede Legea privind protejarea monumentelor istorice", spune Marius Mitrof. Deocamdată, clădirea este scoasă la vânzare. Nu ştim preţul, dar se pare că este "unul mult prea mare" pentru posibilităţile Primăriei Galaţi, după cum afirma recent primarul Ionuţ Pucheanu.

De vânzare este şi Casa Serfioti, proprietate a gălăţeanului Marcel Capriş şi care atrage privirile cu cariatidele ei vintage, pline de istorie. Aici a fost, până de curând, "Ethos Cafe". Nu ştim însă ce va fi, de-acum încolo.

Nu în ultimul rând, pe Domnească 24 se află Casa Simion Gheorghiu, monument istoric, revenit în proprietatea municipiului Galaţi şi în administrarea Primăriei, prin decizie a instanţelor judecătoreşti. Primăria a dispus efectuarea unei expertize tehnice în vederea intervenţiei asupra monumentului. "Este o clădire reprezentativă pentru contemporani, deoarece, pe lângă dimensiunile impresionante, a rămas singurul martor al clădirilor civile din zona corso-ului gălăţean din perioada interbelică. Chiar dacă astăzi arată aşa cum o vedem, printr-o multiplicare imaginară putem să refacem, mental, zona comercială de odinioară a străzii Domnească", mai spune Marius Mitrof.

Aşa o fi, numai că, din păcate, la cum arată acum multe din clădirile de pe Domnească, ne trebuie al naibii de multă imaginaţie pentru un astfel de exerciţiu mental.

În galerie, foto 1 - Casa Balş, fostul restaurant Bulevard; foto 2 - Fostul sediu al Primăriei Galaţi, scos la vânzare; foto 3 - Casa Serfioti; foto 4 - Un "Monarch" de vânzare, foto 5 - Palatul Gheorghiu, astăzi:

Citit 20518 ori Ultima modificare Sâmbătă, 06 Ianuarie 2018 00:26

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.