Când istoria se vinde pe Olx. Clădiri istorice ale Galaţiului, în ruină sau de vânzare (FOTO)

Când istoria se vinde pe Olx. Clădiri istorice ale Galaţiului, în ruină sau de vânzare (FOTO)

Casa Sturdza, fostul sediu al Direcţiei Judeţene pentru Tineret şi Sport Galaţi Marius Negri
Evaluaţi acest articol
(32 voturi)
8 comentarii

Ne tot contrazicem, inclusiv pe reţelele de socializare, dacă Galaţiul este, sau poate deveni, o atracţie pentru turişti. Până când vom avea un răspuns pentru asta, putem vedea doar trista realitate: multe din clădirile de pe strada Domnească, clădiri care au însemnat ceva pentru istoria Galaţiului, sunt fie în paragină, fie scoase la vânzare.

Am făcut o scurtă plimbare, la pas, pe una dintre cele mai "domneşti" străzi ale Galaţiului, zonă care, datorită arhitecturii şi valorii-simbol a multor clădiri, ar putea fi o atracţie pentru turiştii care ne-ar vizita oraşul, la un moment dat. Din păcate, însă, nu avem prea multe de oferit. Între ruinele Palatului Gheorghiu, ce ameninţă să cadă nu la un cutremur, ci la primul vânt mai serios, şi fosta proprietate a celui mai mare industriaş al României interbelice, Max Auschnitt, nu prea ai ce vedea. E ca în gluma pe care, pe vremea lui Ceauşescu, un ghid mai slobod la gură o făcea atunci când autocarul cu turişti trecea prin localitatea Codlea: "La intrare - florărie, la ieşire - porcărie, iar la mijloc - puşcărie!". Cam asta se întâmplă şi cu clădirile istorice de pe primele sute de metri ale străzii Domnească; în cel mai bun caz, au o placă de marmură pe care scrie "Monument istoric", iar în cel mai rău caz, au şi câte un banner mare cu textul "De vânzare".

Fostul "Monarch", de vânzare pentru 850.000 euro

Fost "Sidney", fost "Club Total", fost "Casino" şi fost "Monarch", imobilul de pe Domnească 70, situat peste drum de complexul "Parfumul teilor" şi cunoscut drept Casa Auschnitt, se pare că nu şi-a mai găsit locul în Galaţiul postdecembrist. Poate şi-l găseşte pe Olx - site-ul de tranzacţii imobiliare unde a fost scos la vânzare pentru un preţ de 850.000 de euro. Clădirea măcar arată bine, fiind renovată complet la jumătatea deceniului trecut.

La o aruncătură de băţ, peste stradă, fostul sediu al Direcţiei Judeţene pentru Tineret şi Sport. "Este o clădire albă, cu o intrare laterală monumentală, acoperită cu o impresionantă lucrare din metal forjat menită a-i feri de ploaie sau de razele de soare pe cei care urmau să păşească pe treptele din marmură. Imobilul a aparţinut familiei Sturdza-Doiciu, arhitectura cu vădite influenţe neoclasice marcând personalitatea familiei. Revendicată şi retrocedată, a fost vândută unei persoane private din oraş, care ar fi dorit să o desfiinţeze şi să construiască o clădire modernă", ne-a spus Marius Mitrof, consilier în cadrul Direcţiei Judeţene pentru Cultură Galaţi. Clădirea a ajuns să fie acum doar un fel de depozit. Şi ea îşi încearcă norocul pe Olx, la un preţ de 249.000 de euro.

Istorie cu lacătul pe uşă

"Vis-a-vis de Casa Auschnitt, fost consulat italian, în stânga poate fi observată o clădire cu faţadele din cărămidă, cu multiple elemente decorative, un monument istoric care poartă denumirea de Casa Balş. Imobilul a aparţinut lui Paul Balş, fiul lui Panaite Balş din Iveşti, ramură a lui Toader Balş, caimacam al Moldovei şi antiunionist", continuă Marius Mitrof. Poate ştiţi mai bine clădirea după ultimul său "nume comercial": restaurantul "Bulevard". A fost restaurant în timpul comuniştilor, a fost restaurant şi după, în administrarea Camerei de Comerţ, până la retrocedare. Cu aerul său parcă englezesc, datorat culorii cărămizilor din care este realizată faţada şi ornamentelor baroce, construcţia are şi simboluri masonice, care sporesc misterul şi-i dau un aer exclusivist suplimentar: steaua, soarele şi "Coloanele lui Hiram" de pe acoperiş, înspre Domnească, asemănătoare cu cele aşezate la intrarea dinspre apus a Templul lui Solomon. Acum, Casa Balş stă cu lacătul pe uşă.

Tot cu lacătul pe uşă stă şi fostul Grand Hotel, care a găzduit sediul Primăriei Galaţi până în august 2017. "După plecarea Primăriei, cei doi proprietari ai imobilului vor trebui să se preocupe de conservarea şi întreţinerea acestuia, aşa cum prevede Legea privind protejarea monumentelor istorice", spune Marius Mitrof. Deocamdată, clădirea este scoasă la vânzare. Nu ştim preţul, dar se pare că este "unul mult prea mare" pentru posibilităţile Primăriei Galaţi, după cum afirma recent primarul Ionuţ Pucheanu.

De vânzare este şi Casa Serfioti, proprietate a gălăţeanului Marcel Capriş şi care atrage privirile cu cariatidele ei vintage, pline de istorie. Aici a fost, până de curând, "Ethos Cafe". Nu ştim însă ce va fi, de-acum încolo.

Nu în ultimul rând, pe Domnească 24 se află Casa Simion Gheorghiu, monument istoric, revenit în proprietatea municipiului Galaţi şi în administrarea Primăriei, prin decizie a instanţelor judecătoreşti. Primăria a dispus efectuarea unei expertize tehnice în vederea intervenţiei asupra monumentului. "Este o clădire reprezentativă pentru contemporani, deoarece, pe lângă dimensiunile impresionante, a rămas singurul martor al clădirilor civile din zona corso-ului gălăţean din perioada interbelică. Chiar dacă astăzi arată aşa cum o vedem, printr-o multiplicare imaginară putem să refacem, mental, zona comercială de odinioară a străzii Domnească", mai spune Marius Mitrof.

Aşa o fi, numai că, din păcate, la cum arată acum multe din clădirile de pe Domnească, ne trebuie al naibii de multă imaginaţie pentru un astfel de exerciţiu mental.

În galerie, foto 1 - Casa Balş, fostul restaurant Bulevard; foto 2 - Fostul sediu al Primăriei Galaţi, scos la vânzare; foto 3 - Casa Serfioti; foto 4 - Un "Monarch" de vânzare, foto 5 - Palatul Gheorghiu, astăzi:

Citit 16093 ori Ultima modificare Sâmbătă, 06 Ianuarie 2018 00:26

8 comentarii

 • postat de Teoharie Sâmbătă, 06 Ianuarie 2018 21:58 82.137.15.*** Link la comentariu
  1
  8

  Si de ce sa nu se vanda?
  Pe principiul tampit "nu ne vindem tara!"?
  De ce sa vindem? Nu mai bine le f... noi si sa ramana ruine?
  Ce-o sa faca cumparatorul? O ia din Galati? Pleaca cu ea in spate?
  Ca-i scoasa pe olx, f bine. Da nu o sa le ia nimeni pt ca sunt monumente istorice si trebuie nemodificate.
  Pai decat sa bage o gramada de bani in cladire=ca trebuie si consolidata nu numai renovata= mai bine isi face omul una noua, pe gustul lui.
  Intereseaza pe cineva ca respectiva casa a fost a lu bunicu lu Sinan pasa?
  Frate, e Galati, orasul abia se mai taraie. Ce afaceri mai merg in Galati ca sa merite sa repari o cladire pe atatia bani?

  Raportează
 • postat de Prabusitu Vineri, 05 Ianuarie 2018 23:41 108.245.201.*** Link la comentariu
  3
  7

  O ruina asta ati a ajuns .

  Raportează
 • postat de tepes v. Vineri, 05 Ianuarie 2018 18:40 89.137.137.*** Link la comentariu
  2
  16

  Nimeni nu va cumpara acele cladiri pe atatia bani. Ce sa faca cu ele? Orasul e mort si pustiu. Ce ar putea facea cu acele cladiri. Oamenii sunt saraci. Nimic nu mai merge in afara de supermarketuri. O bere in oras e 8 lei, o cafea 10 lei. Toata lumea sta in casa si se uita a televizor. Saracie mare in Galati si salarii mici. In oras au mai ramas pensionarii si adolescentii. Restul au plecat sa isi faca un rost.

  Raportează
 • postat de Raabis-Stefan Badita Vineri, 05 Ianuarie 2018 13:45 89.137.137.*** Link la comentariu
  4
  17

  eu cand scriam despre pericole, sau vorbeam in emisuni tv, ma faceau paranoic si tampit. uitati-va dragi galateni, cum se vinde istoria ;)

  Raportează
 • postat de valll Vineri, 05 Ianuarie 2018 13:18 109.102.130.*** Link la comentariu
  2
  22

  Nu locuiesc in Galati, dar tin la acest oras si il vizitez des. Il felicit pe autorul articolului pentru ca este sensibil si se preocupa de cladirile istorice ale orasului. Edilii ar trebui sa le pastreze pe toate, si asa sunt putine deoarece, dupa cum se spune, in timpul ultimului razboi centrul vechiului oras a fost bombardat si distrus.
  Nu pentru a atrage turisti sunt importante, ci pentru a da orasului o tinuta de oras respectabil, cu o istorie respectabila. Fara ele, Galatiul ar fi o aglomerare de blocuri construite in comunism – bune si ele! Macar aceia au si construit, pa cand actualii vand, darama sau se fac ca nu vad cum treptat, constructii la care s-a muncit si in care s-a investit sunt ruinate treptat, metodic, de hotii de fier vechi.
  Ce sa mai vorbim, administratii! Pleaca unii, vin altii, se schimba culorile, dar nu si moravurile.

  Raportează
 • postat de Akbar Vineri, 05 Ianuarie 2018 12:21 5.13.158.*** Link la comentariu
  0
  20

  Dupa '89 adm. locala a gasit de cuviinta sa accelereze starea de degradare a cladirilor, si asa nimicite de sistemul comunist, prin popularea lor cu saracimea orasului care s-a incalzit cu dusumele si aruncau gunoiul pe geam. Dar care votau consecvent.
  Primaria, proprietarul de atunci, n-a miscat un deget cu toate ca era obligata sa i-a masuri impotriva acestor hoarde de salbatici.
  Ulterior, dupa ani de procese si bani cheltuiti pe avocati urmasii proprietarilor au intrat in posesia imobilelor. Tot cu resurse financiare considerabile, le-au consolidat si redat orasului.
  Insa acestea trebuiau sa aduca profit pentru a-si acoperi taxele si impozitele pe care tot mandra Primarie le incasa.
  Si ca sa nu mai bocim ca istoria orasului se vinde, Primaria e libera sa propuna proprietarilor achizitionarea acestor imobile.

  Raportează
 • postat de Georgel Vineri, 05 Ianuarie 2018 12:03 95.76.33.*** Link la comentariu
  0
  21

  Necesare îndreptări:

  1. Casa Max Auschnitt nu a fost sediu de consulat în perioada interbelică, ci a fost locuința familiei consulului Italiei, cu chirie. Sediul Consulatului Italian a fost în clădirea vecină din stânga, mai modestă, și tot cu contract de închiriere.

  2. Casa Max Auschnitt a suferit un incendiu devastator în anul 2004, fiind apoi reparată cu foarte mari diferențe, la partea superioară, acoperiș și interioarele distruse, față de original. Nici vorbă de o restaurare reală și corectă.

  Raportează
 • postat de tureltan Vineri, 05 Ianuarie 2018 08:02 78.96.81.*** Link la comentariu
  3
  25

  In tarile civilizate astfel de cladiri care dau identitate orasului respectiv sunt incadrate de alte constructii moderne adaptate ca arhitectura la cele existente , astfel incat ceea ce este modern sa pastreze si sa infrumuseteze zona. La Galati Se fac regulat Planuri zonale, proiecte si studii de fezabilitate din 2 in 2 ani, fara a se misca nimic. Parca avem un Institut de proiectare sau s-a darmat. Cuvantul specialistilor trebuie sa prevalezi in fata consilierilor si chiar al primarului, neaveniti in acest domeniu

  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.