SĂNĂTATE - Viaţa Liberă Galaţi

Viețile a 47.000 de pacienți cu boli rare depind de o semnătură

Scris de Miercuri, 30 Aprilie 2025
Două asociații ale pacienților cu boli cronice solicită Guvernului să aprobe de urgență lista actualizată a medicamentelor compensate și gratuite, destinată persoanelor care suferă de boli cronice sau rare. Documentul, elaborat de Ministerul Sănătății, așteaptă semnătura oficială încă din 19 februarie, având deja toate avizele favorabile necesare. "Aşteptarea aprobării noilor…

Sfaturi pentru a avea o circulație periferică optimă

Scris de Duminică, 27 Aprilie 2025
Temperatura corpului nu depinde doar de factorii externi. Organismul are un mecanism intern de termoreglare, controlat de hormoni și determinat metabolic, explică medicul nutriționist Mihaela Bilic. „Deși pare ciudat, gradul de încălzire a corpului depinde mai puțin de exterior. Controlul se face prin mecanisme interne extrem de precise și performante,…

Şase alimente bogate în vitamina D, alternativă la soare

Scris de Duminică, 27 Aprilie 2025
Vitamina D este importantă pentru imunitate, densitatea oaselor și sănătatea generală a organismului. Aceasta ajută corpul să absoarbă calciul, menținând rezistența oaselor și reducând riscul de osteoporoză. În plus, vitamina D contribuie la reglarea creșterii celulelor, susține dezvoltarea și sănătatea creierului și poate reduce riscul de inflamație cronică. Pentru a…

Lot periculos de medicamente retras din farmacii

Scris de Marți, 22 Aprilie 2025
Un lot de Lercanidipină, medicament recomandat pentru scăderea tensiunii arteriale, produs de compania Recordati Pharmaceuticals, a fost retras de urgență din farmacii, potrivit mediculzilei.ro. Deși ambalajul indică o concentrație de 10 mg, comprimatele conțin în realitate 20 mg, adică o doză dublă. Această eroare poate reprezenta un risc major pentru…

PRO Clinic Galați marchează 7 ani de excelență în domeniul medical privat și anunță noi servicii inovative pentru 2025!

Scris de Marți, 15 Aprilie 2025
Centru Medical PRO Clinic, fondat de Alina Buzia, împlinește 7 ani de activitate și marchează această aniversare prin consolidarea poziției sale în domeniul medical privat din Galați. Anul 2025 vine cu un angajament ferm de a inova și de a răspunde nevoilor în continuă schimbare ale comunității galățene si cu…

Cât de multă apă putem să bem zilnic

Scris de Duminică, 13 Aprilie 2025
Apa este esențială, însă consumul excesiv poate avea efecte negative asupra sănătății. Prof. dr. Vlad Ciurea avertizează că depășirea a cinci litri de apă pe zi poate duce la probleme grave. Unul dintre riscuri este scăderea nivelului de sodiu din organism, ceea ce poate provoca crampe musculare, greață și confuzie.…

Mierea, veritabil scut pentru sistemul imunitar

Scris de Duminică, 13 Aprilie 2025
Din cele mai vechi timpuri, mierea a fost apreciată nu doar ca un îndulcitor natural, ci și ca un remediu cu adevărat miraculos. Cu peste 320 de soiuri, fiecare având nuanțe și arome distincte, acest dar al naturii continuă să surprindă prin proprietățile sale terapeutice uimitoare. Recunoscută pentru efectele antibacteriene…

Proiectul unui centru de îngrijiri paliative, votat de aleșii județeni

Scris de Vineri, 11 Aprilie 2025
Construirea unui Centru Integrat de Îngrijiri Paliative, care să ușureze suferința pacienților afectați de boli grave, unele incurabile, precum cancerul în forme foarte avansate, dar și să le ofere suport fizic și emoțional, a fost aprobată de Consiliul Județean (CJ) Galați, întrunit în ședință extraordinară. Noul centru ar urma să…

Doi copii din Galați au nevoie de ajutorul nostru pentru a învinge boala

Scris de Joi, 10 Aprilie 2025
Într-o dovadă de solidaritate și implicare, cadrele didactice de la Școala Gimnazială Nr. 7, Galați au inițiat campania „Împreună dăruim viață”, având drept scop sprijinirea a doi elevi ai școlii care se confruntă cu probleme medicale. Această inițiativă a reunit elevi, profesori, părinți și întreaga comunitate, într-un efort comun de…

Iaurtul, scut împotriva cancerului intestinal

Scris de Duminică, 06 Aprilie 2025
Un studiu recent arată că iaurtul reduce cu 20% riscul unei forme agresive de cancer colorectal. Cercetătorii americani și japonezi au analizat peste 132.000 de persoane, descoperind că două porții de iaurt pe săptămână pot oferi protecție împotriva acestei afecțiuni. Studiul, publicat în revista ”Gut Microbes”, s-a bazat pe datele…

Un nou tip de celule stem în retina umană

Scris de Sâmbătă, 05 Aprilie 2025
Oamenii de știință au identificat un nou tip de celule stem în retina umană, care ar putea sta la baza unor metode inovatoare de tratament pentru afecțiunile ce duc la orbire, potrivit Live Science. Retina are rolul de a transforma lumina în semnale transmise către creier. Deteriorarea acesteia reprezintă una…

Spune adio herpesului cu ajutorul L-lizinei!

Scris de Sâmbătă, 05 Aprilie 2025
Infecțiile herpetice reprezintă una dintre problemele majore ale medicinei moderne. Conform numeroaselor studii, până la vârsta de 18 ani, peste 90% dintre locuitorii orașelor sunt infectați cu una sau mai multe tulpini ale virusului herpesului. Cu toate acestea, mecanismele patogenetice ale infecției nu sunt încă pe deplin înțelese de către…

Ce este postul şi cât de sănătos este să-l ținem

Scris de Sâmbătă, 05 Aprilie 2025
În general, postul este conceput ca o alimentație din care au fost excluse carnea și produsele de origine animală. Principala lui acţiune este cea de purificare, de odihnire a anumitor organe din corp, de ușurare a unor procese și schimburi interne. Ce ar trebui să mâncăm. Printre alimentele de bază…

Donarea de organe în România - act de curaj și altruism, marcat de obstacole

Scris de Duminică, 30 Martie 2025
Donarea de organe în România este un subiect sensibil, marcat de provocări legislative și culturale. Deși reprezintă un act suprem de altruism, capabil să salveze vieți, procesul este adesea îngreunat de obstacole administrative și juridice, descurajând potențialii donatori. Patru adolescenți din România se aruncă, oficial, în lupta pentru viață, odată…

Trei motive pentru care ar trebui să mănânci hribi

Scris de Duminică, 30 Martie 2025
Experții nutriționiști recomandă consumul a 80 de grame de hribi, de două ori pe săptămână. Iată cel puțin trei beneficii ale hribilor și tot atâtea motive pentru a nu lipsi din alimentația noastră. - Scade colesterolul rău. Primul beneficiu care trebuie luat în considerare în mod serios este un efect…

Trei reguli importante pentru a-ți prelungi viața

Scris de Sâmbătă, 29 Martie 2025
Pentru o viață mai lungă și mai sănătoasă, este suficient să urmezi cu strictețe trei principii esențiale, a dezvăluit Walter Longo, gerontolog și profesor la Universitatea din California de Sud (SUA), într-un articol publicat de HuffPost. Prima recomandare a lui Longo pentru prelungirea vieții este să mergi pe jos rapid…

INFOmama, o aplicaţie în sprijinul părinţilor

Scris de Vineri, 28 Martie 2025
Organizația Salvați Copiii România lansează la Senat, marți, 1 aprilie, aplicația mobilă INFOMama, un proiect inovator destinat îmbunătățirii accesului la informații și servicii medicale pentru femei însărcinate și mame. Evenimentul, organizat în parteneriat cu Comisia pentru Sănătate din Senatul României și Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS), va reuni…

Mai puţine cazuri de TBC la Galaţi, dar forme mai severe. 243 de bolnavi anul trecut, din care 11 copii

Scris de Miercuri, 26 Martie 2025
24 martie este Ziua Mondială de Luptă Împotriva Tuberculozei, comemorând ziua când, în anul 1882, dr. Robert Koch uimea comunitatea științifică, anunţând că a descoperit cauza acestei boli, bacilul care astăzi îi poartă numele. Pentru a marca așa cum se cuvine evenimentul, vineri, 28 martie, în sala de spectacole a…

De ce e bine să mâncăm lobodă cât mai des

Scris de Duminică, 23 Martie 2025
Proteinele, mineralele și vitaminele din lobodă pot contribui la reglarea hormonală și la formarea de reacții enzimatice, atât de esențiale pentru menținerea funcționarii organismului. Nivelurile ridicate de fier și calciu stimulează crearea de celule roșii în sânge, circulația și oxigenarea țesuturilor, dar și a sistemelor de organe. Consumul regulat de…

Tot ce trebuie să știi despre cauzele și tratamentul migrenelor

Scris de Sâmbătă, 22 Martie 2025
Migrena este o afecțiune neurologică complexă, care nu poate fi redusă la o simplă durere de cap. Deși este o problemă comună, migrena poate avea un impact semnificativ asupra calității vieții celor care o experimentează, consemnează DC News.ro. Cuvântul „migrenă” provine din grecescul „hemicrania”, care se referă la durerea de…

Echipamente moderne la secția de Neonatologie a Spitalului Județean

Scris de Vineri, 21 Martie 2025
Consiliul Județean Galați continuă investițiile în sistemul de sănătate gălățean și anunță dotarea cu echipamente moderne a secției de Neonatologie a Spitalului Județean „Sf. Apostol Andrei” Galați. Noile echipamente reprezintă o investiție de aproximativ 2,4 milioane de lei. „Am făcut un pas important spre un viitor mai sigur pentru micuții…

Controale sanitar-veterinare la comercializarea cărnii de miel

Scris de Joi, 20 Martie 2025
Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) desfășoară, în perioada premergătoare Sărbătorilor Pascale din acest an, controale tematice la nivel național pentru a preveni riscurile de toxiinfecții alimentare și a asigura siguranța alimentelor destinate consumatorilor. Potrivit unui comunicat de presă al instituției, verificările sunt realizate de către medicii…

Peste 70.000 de ședințe de tratament avansat al cancerului

Scris de Miercuri, 12 Martie 2025
Aproape 4.000 de bolnavi de cancer din județul Galați și din alte zone ale țării au beneficiat de 70.000 de proceduri de tratament făcute cu ajutorul celor două acceleratoare liniare de particule cu care a fost dotată Secția de Radioterapie a Spitalului Clinic Județean de Urgență "Sf. Ap. Andrei", prin…

Obezitatea a ajuns ”epidemie” de proporții naționale

Scris de Duminică, 09 Martie 2025
Patru milioane de români suferă de obezitate, a avertizat președintele Colegiului Medicilor din România, Cătălina Poiană. ”În România, prevalența obezității este undeva la 22,5 la sută, adică avem 4 milioane de români care suferă de obezitate. Dacă privim în cel mai recent atlas mondial de obezitate, se arată că proporția…
Pagina 1 din 129