Sancțiuni pentru firme gălățene de plasare a forței de muncă

Sancțiuni pentru firme gălățene de plasare a forței de muncă
ITM Galați
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

31 de agenți economici din județul Galați care au ca activitate principală plasarea forței de muncă în străinătate (cod CAEN 7810) au fost verificați de către Inspectoratul Teritorial de Muncă Galați, în perioada 11-22 mai.

Nereguli la trimiterea muncitorilor români în străinătate

Conform rezultatelor comunicate de ITM, două dintre firmele verificate nu aveau încheiate oferte ferme cu parteneri străini și nici contracte de mediere cu cetățenii români, alte opt firme desfășurau alte activități (pe alte CAEN-uri) decât activitatea principală declarată de plasare a forței de muncă, iar 12 agenți economici din cei controlați nu desfășurau nicio activitate.

În consecință, patru agenți de plasare a forței de muncă în străinătate au fost sancționați, cu cinci avertismente scrise. Două avertismente scrise au fost aplicate unui agent de plasare a forţei de muncă pentru neincluderea în contractul de mediere, respectiv în contractul individual de muncă a următoarelor: durata muncii, datele de contact ale ambasadelor sau misiunilor diplomatice unde se pot adresa cetăţenii români care desfăşoară activitate în străinătate, deşi acestea erau specificate în oferta de locuri de muncă. Doi agenți economici au primit câte un avertisment, pentru netransmiterea situaţiei trimestriale cu persoanele mediate şi încadrate în muncă în străinătate. În fine, un avertisment scris a fost aplicat unui agent de plasare a forţei de muncă cu sediul social în Bucureşti, pentru nerespectarea termenului de notificare a ITM Galaţi cu privire la desfăşurarea activităţii la punctul de lucru din Galaţi.

Potrivit ITM Galaţi, lista societăților comerciale care desfăşoară activitate de selecţie şi plasare a forţei de muncă în străinătate înregistrate la ITM Galaţi poate fi consultată pe site-ul inspectiamuncii.ro, iar Ghidul lucrătorului român în străinătate poate fi consultat pe site-ul Ministerului Muncii, mmuncii.ro. De asemenea, Inspecţia Muncii a înfiinţat o linie telefonică Tel Verde (021.371.88.33), ca suport pentru cetăţenii care vor să muncească în străinătate, şi a alocat alte două linii telefonice directe (021.302.70.52, 021.302.70.53), la care cetățenii români aflați în căutarea unui loc de muncă în afară sunt îndemnați să apeleze, pentru a fi îndrumaţi de inspectori de muncă de specialitate.

Controalele efectuate de ITM Galați au fost incluse în cadrul unei campanii naționale a Inspecției Muncii, de verificare a agențiilor de plasare a forței de muncă în străinătate.

 

Citit 5286 ori Ultima modificare Miercuri, 27 Mai 2020 00:10

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.