VISUL UNUI JOB DE VARĂ - Ce şanse au studenţii să-şi găsească o slujbă sezonieră

VISUL UNUI JOB DE VARĂ - Ce şanse au studenţii să-şi găsească o slujbă sezonieră
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Deşi perioada estivală înseamnă pentru cei mai mulţi destindere într-o vacanţă de vis, studenţii de la Universitatea ”Dunărea de Jos” au şi alte preocupări. După finalizarea examenelor, tinerii petrec destul de mult timp în faţa calculatoarelor, însă nu pentru a face rezervări la un hotel din Vamă, ci pentru a-şi găsi un job rezonabil, pe timp de vară, pentru bani de distracţie, restanţe sau pur şi simplu pentru a supravieţui.

Din nefericire, anunţurile de angajare sunt foarte puţine, iar cererea este mare. Cele mai multe oferte vin din domeniul serviciilor: restaurate, hoteluri, magazine. Stai de dimineaţă până seara în picioare şi primeşti salariul minim pe economie. E un job rezonabil pentru un tânăr care vrea să acumuleze experienţă în lucrul cu oamenii. Mai greu e pentru cei care ţin morţiş să se angajeze în domeniul pentru care se pregătesc pe băncile facultăţii: puţinii angajatori care au locuri disponibile cer experienţă, portofolii, stagii de practică şi nu oferă mare lucru.

O piaţă a muncii sublimă, dar care lipseşte cu desăvârşire

Tinerii spun că situaţia pe piaţa muncii din Galaţi este, anul acesta, mai gravă ca niciodată. "În domeniul meu, nu cred că aş reuşi să mă angajez sau poate aş reuşi, însă extrem de greu. Puţine companii/bănci mai fac angajări, mai cu seamă din rândul tinerilor. Iar dacă vorbim despre de un post de lucru necalificat, pentru perioada vacanţei de vară, atunci salariul nu-ţi permite foarte multe. Stai de dimineaţă până seara în picioare şi ce iei pe mere, dai pe pere: un student care nu e din Galaţi trebuie să-şi achite căminul şi să se mai şi întreţină”, mărturisește Doina, studentă la Facultatea de Economie şi Administrarea Afacerilor.

Unii tineri au experimentat statutul de angajat, dar nu sunt deloc mai optimişti decât cei care abia fac primii paşi ca independenţi financiar. ”Este deja a doua vară când rămân în Galaţi, ca să-mi caut un loc de muncă. Anul trecut, am lucrat la un restaurant, deşi jobul acela nu avea nicio tangenţă cu facultatea pe care o fac. A fost o bună experienţă de viaţă, însă anul acesta vreau să mă orientez spre ceva mai aproape de ceea ce învăţ la facultate. Am trimis zeci de CV-uri, însă şanse, deocamdată, zero”, conchide Dorina, studentă la Facultatea de Litere.

Dacă în Galaţi nu, atunci în Europa

Şi cei care interacţionează constant cu studenţii de la Universitatea ”Dunărea de Jos” şi le cunosc foarte bine aspiraţiile vorbesc despre restanţele acute de pe piaţa muncii din Galaţi, un oraş fruntaş la şomaj. ”Pentru că nu găsesc aici, sau ce găsesc nu e pe placul lor, tot mai mulţi tineri pleacă pe perioada vacanţei în alte oraşe din România sau chiar ”fug” spre orizonturi mai largi, spre alte lumi. Printre ţările preferate se numără Grecia, care oferă joburi în domeniul turismului: opătar, cameristă, chelner sau ghid turistic, cu un venit lunar de aproape 800 de euro. E mai bine decât cei 200 de euro pe care i-ar primi în ţară. O alternativă o reprezintă SUA, prin programul Work and Travel. Aici poţi câştiga şi 1.000-1.200 de dolari pe lună. dacă ai un second job. În plus, poţi vedea lumea, ceea ce nu e puţin lucru”, explică Andrei Jurcăneanu, preşedinte al Clubului de Studenţi Basarabeni şi Bucovineni din Galaţi.

Datele statistice actuale nu fac decât să întărească afirmaţiile studenţilor. În aprilie 2015, Galaţiul figura pe lista judeţelor cu cel mai ridicat nivel al şomajului (8,94 la sută). Conform datelor oferite de AJOFM, avem peste 18.000 de şomeri, din care 3,52 la sută au studii superioare.

Citit 5947 ori Ultima modificare Miercuri, 17 Iunie 2015 08:17

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.