15 zile libere în 2022, din care șase în weekend

15 zile libere în 2022, din care șase în weekend
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Românii vor avea, în cursul anului 2022, nu mai puțin de 15 zile nelucrătoare, tot atâtea sărbători legale, în care angajații vor avea dreptul să stea acasă, conform Codului muncii. Dintre cele 15 zile nelucrătoare de sărbătoare legală, numai nouă vor pica, însă, în zilele de luni - vineri ale săptămânii. Cine va trebui să lucreze în aceste zile va primi compensații legale de la angajator: timp liber corespunzător în următoarele 30 de zile sau, dacă acest lucru nu se poate, un spor de minimum 100 la sută din salariul de bază corespunzător muncii prestate în programul normal de lucru.

Cele 15 zile de sărbători legale în 2022 sunt următoarele: 1 și 2 ianuarie (Anul Nou) - sâmbătă și duminică; 24 ianuarie (Ziua Unirii Principatelor Române) - luni; 22 aprilie (Vinerea Mare) - vineri; 24 și 25 aprilie (Paștele) - duminică și luni; 1 mai (Ziua Muncii) - duminică; 1 iunie (Ziua Copilului) - miercuri; 12 și 13 iunie (Rusaliile) - duminică și luni; 15 august (Adormirea Maicii Domnului) - luni; 30 noiembrie (Sfântul Andrei) - miercuri; 1 decembrie (Ziua Națională) - joi; 25 și 26 decembrie (Crăciunul) - duminică și luni.

Angajații care aparțin altor culte religioase legale, în afară de cele creștine, beneficiază și de două zile libere pentru fiecare dintre cele trei sărbători religioase anuale declarate de cultele respective. Acestea se acordă în alte zile decât în cele din lista de mai sus sau de concediu de odihnă, scrie avocatnet.ro. Prin excepție, în cazul salariaților care țin de cultele creștine, liberele pentru Vinerea Mare, Paște și Rusalii se acordă în funcție de data la care sunt celebrate de fiecare cult în parte. Dacă există situații în care se "dublează" liberele, "dublurile" se recuperează, precizează sursa citată, menționând că, până la 15 ianuarie 2022, Guvernul ar trebui să stabilească prin hotărâre ce libere suplimentare vor primi bugetarii (dacă este cazul) - așa-zisele "punți" dintre weekend și liberele legale. De exemplu, în 2022 s-ar putea da punți în săptămâna cu Ziua Copilului sau în săptămâna cu Sfântul Andrei și Ziua Națională.

La rândul său, digi24.ro scrie că românii au mai multe zile libere legale decât englezii și germanii. Astfel, britanicii au opt sărbători naționale în 2022, din care două în iunie, cu ocazia jubileului de platină al reginei Elisabeta, iar germanii au nouă zile libere legale la nivel național, acestea putând fi suplimentate de fiecare land în parte. Spania are 12 sărbători naționale în 2022, doar opt fiind organizate în comun în toată țara, iar în Franța sunt 11 sărbători legale, însă nu toate sunt nelucrătoare.

Citit 3678 ori Ultima modificare Marți, 04 Ianuarie 2022 01:31

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.