Hora Unirii, cântată la monumentul domnitorului Cuza din Florenţa (FOTO)

Hora Unirii, cântată la monumentul domnitorului Cuza din Florenţa (FOTO)

Dorin Mihai
Evaluaţi acest articol
(7 voturi)
Fii primul care postează comentarii!

„Hora Unirii”, dar şi imnurile naţionale ale Italiei şi României au fost intonate sâmbătă, 26 ianuarie, la Florenţa, în Italia, la ceremonia de inaugurare a monumentului dedicat lui Alexandru Ioan Cuza, amplasat chiar lângă vila în care domnitorul român şi-a petrecut ultimii ani din viaţă.

Toţi cei care vor trece pe Viale Machiavelli - Piazzale di Porta Romana, Florenţa, vor afla că în clădirea veche de la 1870, şi-a trăit, în exil, ultimii ani de viaţă, principele Alexandru Ioan Cuza, „părintele României moderne şi mare prieten al cauzei naţionale italiene”. Asta se poate citi pe placa de bronz fixată pe un bloc de piatră gri, de tip serena, specific arhitecturii toscane, monument care, fără implicarea Asociaţiei Culturale Alter.NATIVA, ar fi rămas doar un deziderat. O asociaţie despre care aţi mai putut citi deja în ziarul „Viaţa liberă”, al cărei membru fondator şi reprezentant este Dorin Mihai, un gălăţean stabilit de 20 de ani în Italia.

La ceremonia de sâmbătă, ambasadorul României în Italia, George Bologan, alături de primarul oraşului Florenţa, Dario Nardella, şi preşedinta asociaţiei culturale Alter.NATIVA şi iniţiatoarea proiectului, Melania Cristina Cotoi, au dezvelit, în prezenţa unui public numeros, român şi italian, piatra comemorativă.

Desfăşurată cu fast, ceremonia a cuprins depunerea unei coroane de flori din partea Ambasadei României, precum şi discursuri din partea şefului misiunii diplomatice, a primarului, asesorului pentru toponimie, a reprezentantului Comitetul Florentin pentru Risorgimento, a urmaşului omonim al familiei principelui Cuza, a ambasadorului României pe lângă Sfântul Scaun, Liviu-Petru Zăpîrţan, şi a consulului general al României la Bologna, Daniela Dobre.

Foto: Dorin Mihai

Citit 891 ori Ultima modificare Joi, 31 Ianuarie 2019 12:19

Lasă un comentariu

Utilizatorul este singurul responsabil de conţinutul mesajelor pe care le postează şi îşi asumă toate consecinţele.

ATENTIE: Comentariile nu se publică automat, vor fi moderate. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare, iar autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate.

Prin comentariul meu sunt implicit de acord cu politica de confidenţialitate conform regulamentului GDPR (General Data Protection Regulation) şi cu Termeni si condițiile de utilizare ale site-ului www.viata-libera.ro