Votul prin corespondenţă, mai ieftin decât cel la secţie

Votul prin corespondenţă, mai ieftin decât cel la secţie

Arhiva ”Viața liberă”
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)
1 comentariu

Potrivit datelor afişate în timp real de Autoritatea Electorală Permanentă (AEP), până ieri, la prânz, 4.567 de cetăţeni s-au înregistrat online pe portalul www.votstrainatate.ro pentru a vota la alegerile prezidenţiale la o secţie de votare din străinătate, iar 4.090 vor să voteze prin corespondenţă.

Din analiza financiară a costurilor estimative a celor două variante de vot, realizată de AEP reiese că pentru votul prin corespondenţă costul estimativ este de 25 euro/vot pentru ambele tururi de scrutin, în timp ce pentru votul la o secţie de votare costul estimativ este de 50 euro/vot pentru ambele tururi de scrutin.

Din aceste considerente, AEP recomandă cetăţenilor cu drept de vot din străinătate să opteze pentru votul prin corespondenţă, a cărui procedură este simplă, sigură şi eficientă şi care reprezintă o modalitate modernă de vot anticipat la distanţă. Pentru buna informare a alegătorilor, Autoritatea Electorală enumeră avantajele înregistrării cu opţiunea pentru votul prin corespondenţă: posibilitatea de a vota de acasă printr-o procedură simplă şi sigură; evitarea aglomeraţiei de la secţiile de votare; evitarea costurilor deplasării la secţia de votare.

Suspiciuni

Inregistrări nejustificate pentru vot în străinătate. Din informaţiile Autorităţii Electorale Permanente, ar exista cetăţeni care s-au înregistrat cu opţiunea de a vota la o secţie de votare, deşi nu locuiesc în străinătate şi nici nu intenţionează să călătorească în afara ţării în zilele destinate alegerilor, şi anume 8/9/10 noiembrie şi 22/23/24 noiembrie 2019. "Aceste fapte pot atrage înfiinţarea artificială de secţii de votare, în detrimentul alegătorilor care intenţionează cu adevărat să voteze la o secţie de votare din străinătate şi ridică, implicit, costurile în mod nejustificat", se atrage atenţia.

CITEȘTE ȘI: Trei zile de vot la prezidenţiale, pentru românii din Diaspora

Citit 8135 ori Ultima modificare Miercuri, 07 August 2019 23:59

1 comentariu

  • postat de IC Marți, 13 August 2019 05:46 5.13.139.*** Link la comentariu
    0
    1

    Mai sa fie ,sa se cheltuiasca aproape un miliard de euro pentru alegerile prezidentiale ( 18.987.675 aleg inscrisi pe liste -mai 2019 x 50 euro=949383750 euro ) asa rezulta din stirea asta , nu se precizeaza in care sectii de votare ,in tara sau strainatate.. Mi se pare enorma suma de 50 euro/vot ,chiar daca sunt sectiile numai in strainatate , probabil cat mai multi detasati din tara , diurne grase , cazare de lux , transport bissnes class etc .Ce ar fi ca in afara de un reprezentant al autoritatii electorale ,poate fi si din personalul ambasadelor sau consulatelor ,ceilalti membri ai biroului sectiilor de votare sa fie voluntari din diaspora sau reprezentanti ai partidelor pe banii lor (exclusiv din cei dati prin buget ) . Si suma de 25 euro/vot prin conrespondenta cred ca este exagerta .... eu am trimis cu 30 euro ,un pachet de 32 Kg ,tocmai hat in nordul Danemarcei . De ce nu s-a trecut direct la votul electronic , se pot face plati de milioane prin sistemul electronic si nu se poate vota ? La inscrierea in registrul electoral , alegatorul primeste un cod ,cod pe care-l utilizeaza atunci cand voteaza ,indiferent de felul scrutinului , ceva gen Ghiseul .ro .Tare ar mai fi benefic un astfel de sistem de vot si in tara ....... desi sunt anumite partide ,care se bazeaza pe votul acelora care nu au accesat niciodata un calculator ,partide carora le este tema ca procentul tinerilor care ar vota s-ar apropia de 100% ,cu toate schumbarile rezultante.

    Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.