Votul prin corespondenţă, mai ieftin decât cel la secţie
Foto: Arhiva ”Viața liberă”

Votul prin corespondenţă, mai ieftin decât cel la secţie
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Potrivit datelor afişate în timp real de Autoritatea Electorală Permanentă (AEP), până ieri, la prânz, 4.567 de cetăţeni s-au înregistrat online pe portalul www.votstrainatate.ro pentru a vota la alegerile prezidenţiale la o secţie de votare din străinătate, iar 4.090 vor să voteze prin corespondenţă.

Din analiza financiară a costurilor estimative a celor două variante de vot, realizată de AEP reiese că pentru votul prin corespondenţă costul estimativ este de 25 euro/vot pentru ambele tururi de scrutin, în timp ce pentru votul la o secţie de votare costul estimativ este de 50 euro/vot pentru ambele tururi de scrutin.

Din aceste considerente, AEP recomandă cetăţenilor cu drept de vot din străinătate să opteze pentru votul prin corespondenţă, a cărui procedură este simplă, sigură şi eficientă şi care reprezintă o modalitate modernă de vot anticipat la distanţă. Pentru buna informare a alegătorilor, Autoritatea Electorală enumeră avantajele înregistrării cu opţiunea pentru votul prin corespondenţă: posibilitatea de a vota de acasă printr-o procedură simplă şi sigură; evitarea aglomeraţiei de la secţiile de votare; evitarea costurilor deplasării la secţia de votare.

Suspiciuni

Inregistrări nejustificate pentru vot în străinătate. Din informaţiile Autorităţii Electorale Permanente, ar exista cetăţeni care s-au înregistrat cu opţiunea de a vota la o secţie de votare, deşi nu locuiesc în străinătate şi nici nu intenţionează să călătorească în afara ţării în zilele destinate alegerilor, şi anume 8/9/10 noiembrie şi 22/23/24 noiembrie 2019. "Aceste fapte pot atrage înfiinţarea artificială de secţii de votare, în detrimentul alegătorilor care intenţionează cu adevărat să voteze la o secţie de votare din străinătate şi ridică, implicit, costurile în mod nejustificat", se atrage atenţia.

CITEȘTE ȘI: Trei zile de vot la prezidenţiale, pentru românii din Diaspora

Citit 8679 ori Ultima modificare Miercuri, 07 August 2019 23:59

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.