Trei zile de vot la prezidenţiale, pentru românii din Diaspora

Trei zile de vot la prezidenţiale, pentru românii din Diaspora
Evaluaţi acest articol
(10 voturi)

Românii din afara ţării vor putea vota la alegerile prezidenţiale din noiembrie pe parcursul a trei zile, respectiv vineri, sâmbătă şi duminică. Preşedintele României, Klaus Iohannis, a promulgat legea care ar trebui să le asigure românilor din străinătate posibilitatea de a-şi exercita dreptul de vot fără a mai fi nevoiţi să aştepte ore în şir la cozi şi fără să se teamă că nu vor putea să voteze pană la închiderea urnelor. Actul normativ introduce votul anticipat, permite votul prin corespondentă şi reprezintă un prim pas menit să creeze condiţii pentru exercitarea dreptului de vot pentru toţi cetăţenii.

Şeful statului a cerut Guvernului, Ministerului de Interne, Ministerului Afacerilor Externe şi Autorităţii Electorale Permanente să dea dovadă de maximă responsabilitate pentru punerea în aplicare a legii şi pentru organizarea în bune condiţii a votului.

Actul normativ prevede negru pe alb că „votarea în străinătate se desfăşoară şi pe parcursul zilelor de vineri şi sâmbătă imediat anterioare zilei votării. În ziua de vineri, votarea începe la ora locală 12,00 şi se încheie la ora locală 21,00, iar în ziua de sâmbătă, votarea se deschide la ora locală 7,00 şi se încheie la ora locală 21,00".

Înregistrarea în registrul electoral

O altă modificare a actului normativ promulgat de preşedintele României, Klaus Iohannis, vizează introducerea votului prin corespondenţă şi pentru alegerile prezidenţiale. De asemenea, a fost simplificat procesul de vot prin automatizarea listelor suplimentare.

Foto-arhivă

Conform propunerii legislative, "începând cu data de 1 aprilie a anului în care au loc alegeri pentru preşedintele României şi până la data expirării a cel mult 15 zile de la data începerii perioadei electorale, alegătorul care doreşte să voteze în străinătate la alegerile pentru preşedintele României se poate înregistra în registrul electoral ca alegător în străinătate prin intermediul unui formular online aflat pe site-ul Autorităţii Electorale Permanente, în care va înscrie numele, prenumele, codul numeric personal, localitatea şi statul unde optează să voteze, la care anexează copia scanată sau fotografia actului de identitate".

Vot în prelungiri

Alegătorii prezenţi la coadă la închiderea secţiei de vot, respectiv ora 21,00, vor putea vota până la ora 23,59: „Doi membri desemnaţi de biroul electoral al secţiei de votare, din cadrul acestuia, verifică la ora 21,00 dacă în afara sediului secţiei de votare se află alegători care aşteaptă să îşi exercite dreptul de vot şi constată şi monitorizează ordinea în care aceştia au acces în localul de vot. Alegătorii aflaţi în situaţiile prevăzute pot vota până cel mult la ora 23,59".

Citit 1142 ori Ultima modificare Joi, 25 Iulie 2019 00:34

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.