Sânzienele îmbracă, din nou, planeta în ie

Sânzienele îmbracă, din nou, planeta în ie
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Chiar dacă pandemia ne obligă să stăm la distanță unii de ceilalți, Ziua Universală a Iei - celebrată pentru al șaptelea an la rând datorită comunității ”La Blouse Roumaine” – nu va trece neobservată. Zeci de sânziene, una mai mândră, mai frumoasă și mai aleasă ca alta, îmbrăcate în ii sau costume populare, pot fi admirate, deja, pe rețelele de socializare, iar zeci de evenimente on-line vor avea în centrul lor bluza tradițională românească.

Din multitudinea de evenimente anunţate sau aflate deja în desfăşurare, ne-am oprit asupra câtorva dintre ele, organizate de reprezentanţele Institutului Cultural Român.

Care va fi prima capitală britanică a iei românești

Provocarea ”Britain's first capital of the Romanian Blouse” - „Prima capitală britanică a iei româneşti” a fost lansată de Institutul Cultural Român (ICR) din Londra. Românii din Marea Britanie au fost invitați să poarte costumul popular sau măcar o ie și să-și facă o fotografie pe care să o trimită ICR Londra indicând locul în care trăiesc – orașul și cartierul. Pe pagina de Facebook a ICR Londra poate fi admirată o pleiadă de fotografii.

Astăzi, pe 24 iunie, în cadrul unui eveniment on-line, va avea loc ceremonia de premiere a concursului. Va fi răsplătită cea mai frumoasă poză, selectată de membrii juriului. Localitatea sau cartierul din care au fost transmise cele mai multe poze va fi desemnată prima capitală britanică a iei românești.

Atelier de țesătoare la Veneția

Tot pe 24 iunie, pe pagina oficială de Facebook și pe contul oficial de Instagram ale Institutului Român de Cultură și Cercetare Umanistică de la Veneția va avea loc, cu ocazia „Zilei universale a iei”, premiera unor videoclipuri care vor oferi publicul italian și român posibilitatea de a „pătrunde” în atelierul unei țesătoare din inima României. Este vorba despre Elena Pascu, țesătoare de ii din satul Mălâncrav (județul Sibiu), care îşi va arăta meşteşugul, dar și propriul costum popular și alte podoabe ale portului tradițional românesc din centrul țării.

Jazz inspirat din folclorul românesc

La Paris, pianista Ramona Horvath va concerta pe 24 iunie, la invitația reprezentanței ICR din Franța, pentru a marca Ziua Universală a Iei. Interpreta a ales două piese din repertoriul său, „Mahala” şi „La Horă”, variații jazz inspirate din folclorul românesc.

Potrivit organizatorilor, evenimentul va pune în valoare atât veșmântul tradițional românesc, prin alegerea vestimentară a pianistei, cât și muzica tradițională românească, prin reintrepretarea ei în cheie modernă.

Ii, doine, hore, învârtite la Varşovia

Cu ocazia Zilei Universale a Iei, reprezentanța ICR din Varşovia va promova o expoziție dedicată portului tradițional românesc. Este vorba despre 27 de piese vestimentare din colecția Muzeului Țăranului Român, parte a unei expoziții marca Google Arts & Culture, cu titlul „We Wear Culture”, dedicată modei și stilului. Conform organizatorilor, piesele prezentate sunt însoțite de o coloană sonoră din colecția „Ethnophonie” a Muzeului Național al Țăranului Român: doine, hore, învârtite, şi brâuri. Să joace Sânzienele!

Ziua Universală a Iei va fi sărbătorită şi la Galaţi [detalii]

Citit 7853 ori Ultima modificare Miercuri, 24 Iunie 2020 20:26

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.