Din dragoste de limba română. Concursuri pentru copiii şi tinerii români de pretutindeni

Din dragoste de limba română. Concursuri pentru copiii şi tinerii români de pretutindeni
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Pentru a celebra Ziua Limbii Române - 31 august, Departamentul pentru Românii de Pretutindeni organizează două competiţii dedicate copiilor şi tinerilor români din străinătate. La concursul de eseuri "Ce înseamnă pentru mine limba română" sunt aşteptaţi românii de pretutindeni, cu vârsta maximă de 18 ani, iar la "Prieteni la distanță: concurs online de desene" - partea a 2-a sunt invitaţi copiii români din afara graniţelor, cu vârsta maximă de zece ani. Sunt exceptaţi, însă, cei care au reşedinţa în Republica Moldova, conform ariei de competență a Departamentului pentru Românii de Pretutindeni din cadrul Secretariatului General al Guvernului.

Departamentul pentru Românii de Pretutindeni (DRP) anunţă, pe site-ul propriu, organizarea a două concursuri, unul de eseuri, unul de desene, dedicate Zilei Limbii Române, celebrată pe 31 august.

Fără plagiat

Conform calendarului făcut public, concurenții pot transmite eseurile și documentele însoțitoare ale acestora, prevăzute în regulamentul de concurs, în perioada 20 iulie - 3 august, la adresa Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.. Lungimea eseurilor va fi de maximum 2.500 de semne în cazul concurenților de până în 10 ani și de maximum 5.000 de semne în cazul concurenților cu vârsta mai mare de 10 ani. Fiecare creaţie va trebui să fie semnată olograf de concurent, pentru ca apoi, astfel asumat, să fie scanat în format PDF.

Organizatorii avertizează că lucrările în care sunt inserate compilații de fragmente care nu  le aparțin concurenților sau provin din alte surse/autori, fără precizarea acestora, vor fi considerate plagiat și vor fi excluse din concurs! Creaţiile trebuie să respecte structura specifică a unei compuneri: introducere, cuprins și încheiere, titlu relevant și o dezvoltare originală a temei propuse. Vor fi punctate coerenţa, acurateţea, originalitatea, creativitatea, dar şi respectarea ortografiei şi punctuaţiei! În fond, vorbim de un concurs dedicat limbii române!

Din păcate, DRP nu specifică în ce vor costa premiile, cert este vor fi 20 de lucrări premiate, în ordinea descrescătoare a punctajelor obţinute, şi că acestea vor fi anunţate pe 31 august.

Prieteni la distanţă

Pentru copiii cu vârsta maximă de 10 ani, cărora le place să deseneze, DRP organizează o a doua ediţie a competiţiei on-line "Prieteni la distanță", care s-a bucurat de succes de 1 Iunie 2020. Conform regulamentului, desenele trebuie să aibă tema "rolul limbii române în celebrarea copilăriei, a jocului și a prieteniei copiilor români de pretutindeni". Reamintim că şi în acest caz sunt exceptaţi copiii care au reședința în Republica Moldova, conform ariei de competență a Departamentului pentru Românii de Pretutindeni.

Desenele pot fi realizate prin orice tehnică, semnate olograf de concurent şi scanate în format TIFF, la rezoluţie de 300 dpi. Desenul, însoţit de documentele cerute de regulament, vor fi trimise la adresa Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea. în intervalul 20 iulie - 3 august. Şi în acest caz vor fi punctate compoziția grafică, formularea unui titlu expresiv al lucrării, originalitatea și creativitatea interpretării subiectului.

În ordinea descrescătoare a punctajelor obținute, se stabilesc cinci lucrări premiate, dar DRP nu precizează şi în ce constau premiile. Cert este că de 1 Iunie, cei cinci copii premiaţi au primit fiecare câte o tabletă.

Citit 11466 ori Ultima modificare Joi, 16 Iulie 2020 20:18

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.