Manea de Mărțișor, la Institutul Cultural Român din Londra (VIDEO)

Manea de Mărțișor, la Institutul Cultural Român din Londra (VIDEO)
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

"De ce mă minți", manea făcută celebră de Liviu Guță și Daniela Gyorfi, a fost interpretată la violoncel în cadrul evenimentului "Spring Awakening - Dazzling Cello Recital by Andrei Cavassi", care a avut loc pe 1 martie 2023, la Institutul Cultural Român (ICR) din Londra. Maneaua a fost precedată de un moment artistic jenant: interpretarea falsă și chinuită a cântecului "Mociriță cu trifoi", de către Catinca Maria Nistor, șefa ICR Londra. Toate aceste anomalii au fost făcute publice, cu o filmare doveditoare, de "My Romania Community", una dintre cele mai active, longevive și relevante organizații românești din Marea Britanie.

"Melodii compuse de Gheorghe Zamfir, din coloana sonoră a unor filme cunoscute, dar și «Mocirița» și «Dans țărănesc» de Constantin Dumitrescu vor răsuna în cadrul unui recital susținut de violoncelistul Andrei Cavassi, în această seară de 1 Martie, la sediul reprezentanţei Institutului Cultural Român (ICR) din Londra, Marea Britanie. «Spring Awakening» cuprinde şi lucrări clasice semnate de J.S. Bach sau Béla Bartók şi celebra «Oblivion» a lui Astor Piazzola", anunțam în articolul "Cum îşi promovează România mărţişorul în lume". Evenimentul a ajuns viral pe rețelele de socializare și subiect de știri, din cauza unor momente controversate care s-au petrecut acolo.

O filmare realizată de "My Romania Community" și postată pe YouTube a dezvăluit două momente care cu siguranță nu își aveau locul într-un eveniment organizat pe bani publici, menit să promoveze România, valorile și tradițiile ei în comunitatea britanică. Șefa ICR Londra, Catinca Maria Nistor, a ținut să cânte "Mociriță cu trifoi", deși, în mod clar, nici calitățile vocale, nici tehnica nu o recomandau pentru așa ceva. Interpretarea a știrbit din frumusețea melodiei românești. A urmat, însă, un moment mult mai șocant. Andrei Cavassi a cântat la violoncel o manea, dirijând publicul cu arcușul! Reamintim, nu era o petrecere privată, ci un eveniment public!

Într-un memoriu adresat miniștrilor Afacerilor de Externe, Culturii, parlamentarilor și directorului Institutului Cultural Român, Cristian Stîncanu, președintele "My Romania Community", face o analiză îngrijorătoare a activității ICR Londra: nu respectă agenda culturală, comunică eronat, cu greșeli de exprimare în limba engleză sau cu erori majore, face grave erori de protocol, periclitând iremediabil relația României cu autoritățile britanice.

Deocamdată, reacția autorităților la toate aceste dezvăluiri se lasă așteptată.

 

Citit 12238 ori Ultima modificare Vineri, 03 Martie 2023 17:01

3 comentarii

  • postat de Gigel
    Vineri, 17 Martie 2023 14:06
    5.13.134.***
    Asta e tara oameni buni degeaba va mirati. Stati putin pe o banca si vitati-va in jur, vedeti gunoaiele de prin cartiere, vedeti comportamentul oamenilor si va veti lamuri.
    0
    0
  • postat de Citizen
    Miercuri, 08 Martie 2023 07:55
    92.83.34.***
    Trăiască partidul care trimite toți incompetenții prin orașele importante ale lumii să reprezinte România.... La fel și la Lisabona... Un bâlbâit care nu știe cu ce se mănâncă aceasta funcție la ICR... Un gălățean.... Fost lider al Ligii studenților... Gându... Doar cu Gându!!!
    0
    0
  • postat de Alexandru
    Marți, 07 Martie 2023 09:34
    80.32.118.***
    Manele la Institutul Cultural Român? Oare putem pune semnul de egal intre manea si cultura?
    Acest gunoi de ...., ca muzica este prea mult spus, reprezinta cultura romaneasca?
    Oare se poate compara Gheorghe Zamfir, J.S. Bach sau Béla Bartók cu cei care leaga doua note si patru cuvinte atribuindu-si
    0
    0

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.