Gălăţeni care au uimit lumea / Adrian Bejan

Gălăţeni care au uimit lumea / Adrian Bejan

Evaluaţi acest articol
(2 voturi)
7 comentarii

De ce atleţii negri obţin rezultate mai bune decât cei albi sau de ce medaliile la nataţie sunt câştigate de înotătorii albi? Acestea sunt doar câteva dintre întrebările pe care şi le-au pus iubitorii sportului de-a lungul timpului. La toate a găsit răspuns un fost baschetbalist de performanţă (component al lotului de tineret al naţionalei României), Adrian Bejan, care este cotat acum între primii 100 de cercetători ai lumii. Bejan a explicat evoluţia contrastantă în sport dintre albi şi negri, utilizând legile locomoţiei, teoria lui stârnind multe controverse, unele chiar rasiale.

Adrian Bejan s-a născut pe 24 septembrie 1948 la Galaţi. În 1968, pe când era student în anul II la Politehnica din Galaţi, la Facultatea de Inginerie Mecanică, a câştigat o bursă la Massachusetts Institute of Technology (MIT), iar în 1971 a reuşit să absolve renumita universitate americană. În 1975 şi-a doctoratul în inginerie mecanică, iar în 1984 a devenit profesor cu catedră întreagă la Universitatea Duke (Carolina de Nord). Bejan a publicat 24 de cărţi şi peste 530 de articole. De asemenea, a primit 16 titluri Honoris Causa de la universităţi din 11 state ale lumii. Cercetătorul născut la Galaţi este "apostolul" Teoriei Constructale, care "descrie inteligenţa naturii".

Teoria se bazează pe principiul potrivit căruia toate lucrurile de pe planetă curg, tinzând spre perfecţiune. Adrian Bejan a precizat, în ceea ce priveşte experienţa emigrării, că nu a simţit diferenţe culturale între societăţile americană şi română. “N-am simţit nicio diferenţa, n-aveam percepţia despre conceptul Est şi Vest”. Crescut la Galaţi într-o familie de intelectuali, tatăl veterinar şi mama farmacistă, pregătiţi şi formaţi în perioada anterioară comunismului, Adrian Bejan a învăţat că nu există diferenţe între civilizaţii. Astfel, cultura şi mediul specifice Statelor Unite au fost percepute firesc. În America s-a căsătorit cu Mary Riordan Bejan, alături de care are trei copii, William Arthur (19 ani), Teresa Mia (24 de ani) şi Cristina Adriana (26 de ani).

Citit 8882 ori Ultima modificare Luni, 24 Septembrie 2018 12:05

7 comentarii

 • postat de Silviu Marți, 14 Februarie 2012 19:22 Link la comentariu
  0
  0

  Din cate mi'aduc aminte (eram copil pe atunci), tata vorbea cu mama despre Bejan. Tata era pe atunci director economic al IPG (institutul politehnic Galati) si a contribuit la plecarea lui Bejan in SUA. Bejan era intradevar f. talentat si si'a castigat bursa pe merit.

  Silviu

  Raportează
 • postat de antiionizare Luni, 13 Februarie 2012 19:04 Link la comentariu
  0
  0

  Bre, Ioane! Da matale de unde stii atata de multe?

  Raportează
 • postat de Ion Luni, 13 Februarie 2012 18:13 Link la comentariu
  0
  1

  domnule Catalina Predescu esti un mare mincinos. Tatal domnului Bejan era secretar de Partid judetean si nu erau olimpiade de matematica la facilitate. In 1968 s-au "organizat" concursuri de selectie pentru burse in strainatate care au fost date copiilor din nomenclatura; asa a plecat si Valentin Ceausescu in Anglia pentru fizica (in acelasi lot as zice) In plus , erau insotiti de meditatori dintre cadrele didactice.

  Raportează
 • postat de Dan Cătălin Predescu Luni, 13 Februarie 2012 01:41 Link la comentariu
  0
  0

  @ sylvain Probabil dumneavoastră vă referiţi la perioada de după 1974, când nu s-a mai putut pleca din ţară. Între 1964 şi 1974 a existat în România o perioadă de relativă liberalizare şi s-au mai creat portiţe de evadare spre Occident...
  Biografia profesorului Bejan consemnează următoarele date: "Adrian Bejan a reuşit să plece din ţară în urma unui concurs organizat pentru câştigătorii unei Olimpiade de Matematică. Contextul politic al acelor ani a facilitat câteva iniţiative liberale în România, printre care şi susţinerea unui concurs de burse pentru studii la universităţi în afara ţării. Bejan a câştigat una dintre cele şase burse aflate în concurs, fiind ulterior admis la Massachusetts Institute of Technology..."

  Raportează
 • postat de sylvain Duminică, 12 Februarie 2012 23:49 Link la comentariu
  0
  1

  În 1968, pe când era student în anul II la Politehnica din Galaţi, la Facultatea de Inginerie Mecanică, a câştigat o bursă la Massachusetts Institute of Technology (MIT),....... va rog, putin mai multe detalii, in 68 nu castigai burse decat daca erai ca petre roman sau poate din alte motive ... dar spuneti-ni-le va rog ?!

  Raportează
 • postat de Clara Duminică, 12 Februarie 2012 21:03 Link la comentariu
  0
  1

  E binevenita ideea de a prezenta oamenii cu care Galatiul se mandreste. De fapt consider ca mass-media are un rol important in culturalizarea populatiei. Felicitari!

  Raportează
 • postat de Clara Sâmbătă, 11 Februarie 2012 23:08 Link la comentariu
  0
  0

  ..."atletii negri",daca nu va e cu suparare...

  -- Mulţumim pentru sesizare! Greşeala a fost corectată --

  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.