Evaluaţi acest articol
(1 Vot)
4 comentarii

Considerat în 2011 cel mai bogat cetăţean israelian şi unul dintre primii 100 din lume, cu o avere de peste 10,3 miliarde de dolari, Sammy Ofer a construit un adevărat imperiu industrial, care include o companie de navigaţie, societăţi de construcţii şi imobiliare, dar şi participaţii la bănci importante. La moartea sa, în vara trecută (3 iunie), Sammy Ofer a lăsat în urmă, alături de averea uriaşă, şi un scandal internaţional legat de presupuse activităţi de spionaj în care a fost implicat.

Născut pe 22 februarie 1922, la Galaţi, sub numele de Samuel Herşcovici, viitorul afacerist a emigrat la Haifa, în Israel, alături de familia sa, câţiva ani mai târziu. În timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, Sammy Ofer s-a înrolat în marina britanică, iar după finalul conflictului, în cea israeliană.

Înainte de război, tatăl său, Josef Herşcovici, fondase o societate ce activa în domeniul naval, aceasta fiind preluată ulterior de Sammy şi Yuli (Yehuda), doi dintre fiii săi. Aceştia şi-au schimbat numele în Ofer, mult mai rezonant în relaţiile comerciale cu partenerii britanici, şi au dus mica afacere de familie în topul marilor companii ale lumii. De la prima navă, cumpărată în 1950, fraţii Ofer au ajuns la o flotă a cărei valoare era estimată anul trecut la circa 2 miliarde de dolari. În timp ce Yuli se ocupa de afacerile din ţară, Sammy a condus operaţiunile de peste hotare ale businessului familiei Ofer. În 2008, Sammy a fost înnobilat cu titlul de Cavaler al Ordinului Imperiului Britanic, pentru serviciile din timpul războiului, dar şi datorită unei donaţii consistente (20 de milioane de dolari) pentru extinderea Muzeului Marinei Britanice.

Ofer are doi fii, Eval şi Idan, care au preluat afacerile familiei, afaceri care includ o companie imobiliară cu activitate pe piaţa românească şi contracte cu Şantierul Naval din Constanţa. Din păcate, nimic la Galaţi. Dar, probabil, nici n-au existat oportunităţi... De menţionat şi faptul că legăturile familiei Ofer cu ţara natală au fost menţinute şi prin postul de consul al României în Israel, pe care Yuli l-a ocupat până la moartea sa, survenită la numai trei luni (11 septembrie) după decesul lui Sammy.

Citit 8424 ori Ultima modificare Vineri, 02 Martie 2012 16:47

4 comentarii

 • postat de dana Duminică, 04 Martie 2012 14:54 Link la comentariu
  0
  0

  Nu mai aveti romani despre care sa vorbiti?Chiar nu s-au nascut in acest oras ,si romani care sa merite sa fie elogiati in acest ziar?Vedeti ca s-au mai nascut oameni valorosi si la tara, in judet.Sau pe aceia nu-i considerati galateni.
  Cautati fratilor si o sa gasiti cu siguranta si mai lasati-ne cu '' romani'' de genul celui amintit azi .
  Mult succes va doresc!

  Raportează
 • postat de pogonici Sâmbătă, 03 Martie 2012 11:20 Link la comentariu
  0
  0

  Cu banii dati Reginei pentru "marina calareata" refacea Sinagoga si cimitirul ,asa din '' patiotism local" ca sunt monumente istorice ale poporului ales. Daca-i plecat din `22 ...oho...Ahoe ! un salut din vechea Troie .

  Raportează
 • postat de ariciul Sâmbătă, 03 Martie 2012 08:52 Link la comentariu
  0
  0

  doua miliarde de dolari?da .este un pret platit pentru bagarea lor in sama .dupa ce au facut averi peste averi stim cum se fac averile.deci nimic nou si iesit din caleaafara de uimitor .e ceva obisnuit.pretul platit ,titlul obtinut sau privilegiile.intr-un cuvant;BANUL DICTEAZA.

  Raportează
 • postat de IC Sâmbătă, 03 Martie 2012 07:39 Link la comentariu
  0
  0

  Ceva romani care sa fi uimit lumea si sa ne mandrim nu gasiti ? Sa aiba legatura cu manseta ziarului?

  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.