Gălăţeni care au uimit lumea - Sammy Ofer

Gălăţeni care au uimit lumea - Sammy Ofer
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Considerat în 2011 cel mai bogat cetăţean israelian şi unul dintre primii 100 din lume, cu o avere de peste 10,3 miliarde de dolari, Sammy Ofer a construit un adevărat imperiu industrial, care include o companie de navigaţie, societăţi de construcţii şi imobiliare, dar şi participaţii la bănci importante. La moartea sa, în vara trecută (3 iunie), Sammy Ofer a lăsat în urmă, alături de averea uriaşă, şi un scandal internaţional legat de presupuse activităţi de spionaj în care a fost implicat.

Născut pe 22 februarie 1922, la Galaţi, sub numele de Samuel Herşcovici, viitorul afacerist a emigrat la Haifa, în Israel, alături de familia sa, câţiva ani mai târziu. În timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, Sammy Ofer s-a înrolat în marina britanică, iar după finalul conflictului, în cea israeliană.

Înainte de război, tatăl său, Josef Herşcovici, fondase o societate ce activa în domeniul naval, aceasta fiind preluată ulterior de Sammy şi Yuli (Yehuda), doi dintre fiii săi. Aceştia şi-au schimbat numele în Ofer, mult mai rezonant în relaţiile comerciale cu partenerii britanici, şi au dus mica afacere de familie în topul marilor companii ale lumii. De la prima navă, cumpărată în 1950, fraţii Ofer au ajuns la o flotă a cărei valoare era estimată anul trecut la circa 2 miliarde de dolari. În timp ce Yuli se ocupa de afacerile din ţară, Sammy a condus operaţiunile de peste hotare ale businessului familiei Ofer. În 2008, Sammy a fost înnobilat cu titlul de Cavaler al Ordinului Imperiului Britanic, pentru serviciile din timpul războiului, dar şi datorită unei donaţii consistente (20 de milioane de dolari) pentru extinderea Muzeului Marinei Britanice.

Ofer are doi fii, Eval şi Idan, care au preluat afacerile familiei, afaceri care includ o companie imobiliară cu activitate pe piaţa românească şi contracte cu Şantierul Naval din Constanţa. Din păcate, nimic la Galaţi. Dar, probabil, nici n-au existat oportunităţi... De menţionat şi faptul că legăturile familiei Ofer cu ţara natală au fost menţinute şi prin postul de consul al României în Israel, pe care Yuli l-a ocupat până la moartea sa, survenită la numai trei luni (11 septembrie) după decesul lui Sammy.

Citit 9067 ori Ultima modificare Vineri, 02 Martie 2012 16:47

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.