Gălăţeni care au uimit lumea - Ileana Cotrubaş

Gălăţeni care au uimit lumea - Ileana Cotrubaş
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Deşi s-a retras de pe scenă de mai bine de 20 de ani, soprana Ileana Cotrubaş rămâne un nume de referinţă pentru opera mondială. A cântat, de-a lungul unei cariere de 30 de ani, pe toate marile scene ale lumii, sub bagheta celor mai importanţi regizori şi alături de cei mai cunoscuţi interpreţi ai genului liric. În acelaşi timp, a fost admirată şi apreciată pentru talentul actoricesc şi pentru uşurinţa cu care cânta în diverse limbi.

Ileana Cotrubaş s-a născut la Galaţi, pe 9 iunie 1939, într-o familie cu tradiţie muzicală, tatăl său, Vasile, fiind tenor într-un cor de amatori. Şi-a început cariera la nouă ani, în corul de copii al Radiodifuziunii Române, unde doi ani mai târziu era deja solistă. Din 1952 s-a mutat la Bucureşti, pentru a studia la Şcoala Specială de Muzică.

A debutat pe scena Operei în 1964, iar după un singur an a început să câştige premii la cele mai importante competiţii de gen din Europa. Aceste succese i-au adus apariţii la operele din Viena, Hamburg, Salzburg, Berlin, Bruxelles sau Frankfurt. A urcat pe scena Covent Gardenului londonez în 1971, în Evgheni Oneghin de Ceaikovski. În 1975, a fost solicitată, în ultimul moment, de Scala din Milano, pentru a o înlocui pe celebra Mirella Freni, în Boema de Puccini. Deşi a ajuns pe scenă cu doar un sfert de oră înainte de începerea spectacolului, interpretarea i-a adus aplauzele publicului şi elogiile criticilor. A urmat Metropolitan Opera din New York, unde a debutat, în 1977, alături de Jose Carreras. A cântat ulterior, până în 1996, de zeci de ori pe faimoasa scenă newyorkeză.

Recunoscută pentru exigenţa profesională, Ileana Cotrubaş a părăsit de mai multe ori producţiile în care nu reuşea să se înţeleagă cu regizorii sau colegii de scenă. S-a retras în 1990, însă a continuat să predea şi să se implice în formarea talentelor operei româneşti, printre tinerii pe care i-a sfătuit aflându-se şi Angela Gheorghiu, una dintre cele mai renumite soprane din lume la ora actuală.

Citit 12012 ori Ultima modificare Joi, 19 Aprilie 2012 11:28

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.