Evaluaţi acest articol
(3 voturi)
23 comentarii

Doctor în istorie şi membru al Academiei Internaţionale de Genealogie de la Paris, Paul Păltănea era o veritabilă enciclopedie a Galaţiului, cunoscând practic totul despre familiile, clădirile, străzile sau monumentele oraşului.

Născut la Bucureşti pe 25 iunie 1924, Paul Păltănea şi-a petrecut copilăria la Galaţi, unde familia sa, lipsită de posibilităţi materiale, se mutase. A urmat în oraş cursurile primare (1931-1935) şi apoi pe cele ale Colegiului „Vasile Alecsandri” (1935-1943), deprinzând, alături de cunoştinţele şcolare, respectul pentru trecut şi dragostea de localitatea de adopţie.

În timpul războiului a fost admis la specializarea istorie a Facultăţii de Litere şi Filosofie din cadrul Universităţii bucureştene, audiind astfel cursuri ale marilor istorici români ai vremii, printre care Gheorghe Brătianu sau Constantin C. Giurescu. După război, a fost condamnat ca simpatizant legionar şi a petrecut circa un deceniu în închisorile comuniste (1948-1952 şi 1958-1964), alături de nume importante ale culturii româneşti. În ultimii ani ai vieţii, Păltănea a fost preşedintele filialei gălăţene a Asociaţiei Foştilor Deţinuţi Politici.

A fost profesor, muncitor, funcţionar, muzeograf, iar o vreme bibliotecar la „V.A.Urechia”, instituţie căreia îi trecerea pragul zilnic şi după pensionare.

Paul Păltănea a publicat, de-a lungul vremii, mai multe volume, dar opera sa de căpătâi rămâne „Istoria oraşului Galaţi de la origini până la 1918”, publicată în 1994, lucrare considerată una dintre cele mai bune monografii scrise în România. De altfel, volumul a şi fost recompensat cu premiul „A.D.Xenopol” al Academiei Române. Cu o primă variantă a cărţii a primit, în 1993, titlul de doctor în istorie, deşi îşi susţinuse teza cu 20 de ani mai înainte, când autorităţile regimului comunist i-au refuzat distincţia.

„Patriarhul culturii gălăţene” s-a stins din viaţă în urmă cu cinci ani, pe 25 ianuarie 2008, în oraşul care l-a adoptat şi pe care, la rândul său, l-a adoptat.

Pentru meritele deosebite de a-şi face oraşul cunoscut în ţară şi în lume, Galaţiul l-a recompensat cu titlul de Cetăţean de Onoare, iar Muzeul de Istorie a primit recent numele său.

Citit 11065 ori Ultima modificare Joi, 03 Ianuarie 2013 10:20

23 comentarii

 • postat de Pentru Eu stiu Marți, 12 Februarie 2013 23:05 Link la comentariu
  0
  1

  D-le "EU STIU" , se vede cate stii ! E edificator exemplul de mai jos :

  "dintrun spaţi în altul"

  E extras din comentariul tau , FRUSTRATULE !

  Raportează
 • postat de IonV Marți, 12 Februarie 2013 22:54 Link la comentariu
  0
  3

  Dupa mult timp , am revenit la acest forum si iata ce gasesc :
  " Eu ştiu

  Pentru domnul IonV care se dă cunoscător, dar care de fapt este un intrigant şi frustrat ieftin. Muzeul de Istorie există, chiar dacă, "cladirea a fost retrocedata unei familii de greci " , în acelaşi loc, adică în stânga şi în dreapta clădirii retrocedate, se află alte două spaţii ale Muzeului. Domnule IonV CINE CU CINE DISCUTĂ DE ÎMPĂRŢIREA EXPONATELOR? "cu alte edificii muzeale din judet , Casa C. Negri de la Manjina si alte locatii", se vede cât de documentat eşti. Muzeul de Istorie, are mai multe spaţii de expunere (nu locaţii, locaţia cf DEX este altceva), aşa cum enumerai tu "Casa C. Negri de la Manjina si alte locatii", în care ar putea fi depozitate temporar , NU ÎMPĂRŢITE. ADICĂ MAI PE ÎNTELESUL TĂU REPET, FRUSTRAT-ule este ca şi cum tu persoană fizică (ca să cităm un ilustru în viată) ai mai multe case, şi muţi bunurile dintrun spaţi în altul, înseamnă că le împarţi cu cineva? Ai înţeles onorabile. Atâta timp cât toate spaţiile aparţin Muzeului de Istorie, înseamnă că Muzeul de Istorie există, şi nu împarte nimic cu nimeni, în ciuda tuturor comentariilor răuvoitoare venite din partea unora care nici nu stiu ce componenţă are acest edificiu al culturii galaţene."
  Scumpe domn care "STII" , de fapt ce doresti , sa arati ca stii mai multe ? De acord , eu pot accepta acest fapt cu demnitate , problema ridicata de d-ta e artificial creata , eu mi-am cerut in cel mai decent mod scuze celor care s-au simtit deranjati de comentariile mele ! Citeste in intregime si-apoi jigneste , daca atat poti ! Daca ti se pare ca Galatiul atat merita , un muzeu intr-o casa memoriala la 50 de km de resedinta de judet e parerea dumitale , chestia e ca nu sunt obligat sa am aceeasi parere ! Eu gandesc ceea ce am spus si in celelalte comentarii si nu stiu care e mai frustrat dintre d-ta si mine .
  "eu n-am venit aici cu pretentii intelectuale deosebite si stiu sa accept comentariile oricui asa cum sunt , fara a insinua superioritate fata de ceilalti forumisti . Ideea e ca daca poti sa te cobori la nivelul meu de cunoastere ... e ok , daca nu , nu te obliga nimeni sa fii lipsit de eleganta , sub un pseudonim ! "
  Asta spuneam si imi mentin si-acum acest comentariu !

  Raportează
 • postat de Alex Miercuri, 09 Ianuarie 2013 12:56 Link la comentariu
  0
  1

  Jos palaria pentru oamenii de valoare care au reusit sa faca scoala la muzeul brailean sau la cel din Tulcea.
  Dar si Muzeul de istorie din Galati merita sa fie aparat, chiar daca acum trece printr-o perioada mai putin fasta, fiind, mai mult sau mai putin, aruncat in strada.

  Raportează
 • postat de pt_I_ Miercuri, 09 Ianuarie 2013 10:32 Link la comentariu
  0
  0

  Numai intrigi ordinare, bagatorii, plati defele de fel de polite facute cu sete, o atmosfera ca la Teatrul Muzical, doar ca acolo-s multi subcalificati. De la dvs. avem pretentii sa va mai slefuiti retorica ce da in clocot de atata resentimentarism mult tinut sub capac. Noi, astia , neofitii mai pretentiosi, vedem si o opera la un I.Scurtu, L.Boia, Fl.Constantiniu, Paltanea, Filitti, Z.Petre, pt. a cita asa, doar aleatoriu. Prea multa fiere si venin, prea-prea.

  Raportează
 • postat de _I_ Miercuri, 09 Ianuarie 2013 08:00 Link la comentariu
  1
  0

  Jur sa apar Muzeul de Istore Galati cu orice pret, asa sa-mi ajute zeul Caldararu si sa nu am alti Dumnezei in afara de el.
  Sa-l aparam pe Caldararu cu orice pret. El este zeul nostru, nu va atingeti de el. Sa nu cumva sa comparati Muzeul de Istorie Galati cu Muzeul Brailei ca ni se urca la cap si turbam!!! Ne luam si de o litera scris gresit sau mai bine spus noi nu scriem articole stiintifice si carti ci stam pe net sa ne aparam feuda. Gicule mai are nepotu dosare de secu, ca sa stim si noi cati ani mai stai in functie, un dosar - o luna in plus. Penibilitate maxima, la fel si aia ca nu sunteti reflectati in presa, de aia sta Cilinca dupa voi la fiecare paranghelie, de ai ascria Angela interviuri la comanda cu Caldararu si pe fundal erau pasiunile bachice ala individului cu studiile la fara frecventa.

  Raportează
 • postat de Alex Marți, 08 Ianuarie 2013 23:53 Link la comentariu
  0
  0

  Pt. dl. tureltan.
  De o vreme Muzeul de Istorie a pierdut din atributii. Presupun ca trebuia sa va adresati Directiei pentru Cultura.
  Un amanunt interesant, muzeograful mentionat de dumneavoastra, Ilie, s-a ocupat, in 2012, de 3 expozitii, printre altele.
  Sigur, toata activitatea institutiei are o reflectare minima in presa sub falsul pretext al lipsei de interes a publicului. Fals pretext pentru ca un grup facebook, organizat pe suportul unei teme istorice, se apropie de 8000 de membri.

  Raportează
 • postat de alt...frustrat catre ”Eu stiu” Marți, 08 Ianuarie 2013 21:02 Link la comentariu
  0
  1

  Si eu as avea sa-i reprosez lui IonV lungimea inutila a unor postari, tonul fals afabil si cam ...lălâi dar ma refer la scrisul sau, nu la persoana. Postarea dvs., oricat de pertinenta, inecata fiind de astfel de umori si resentimente nu starneste incredere, e respingatoare, cu toate detaliile oferite si care probabil sunt adevarate.

  Raportează
 • postat de tureltan Marți, 08 Ianuarie 2013 11:48 Link la comentariu
  0
  1

  Multimea punctelor de vedere dovedeste indubitabil cat de acuta este problema Muzeului de Istorie a Judetului Galati, institutie ce ar fi trebuit sa valorifice trecutul zonei noastre , asa cum , de ex ., se intampla la Braila , prin ativitatea de istoric a unui .profesor,care poate nu-i neaparat doctor , mai ales ca aceste locuri au un trecut interesant precum istoria Moldovei. Din pacate muzeografii actuali platiti pentru a pune in valoare aceasta istorie nu au facut mare lucru si nici nu fac. De aceea consider sugestiva antiteza Paltanea -Caldararu. Personal am resimtit atmosfera improprie de lucru in aceasta institutie in iarna trecuta cand aproape ca am fost dat afar a din muzeu de un pretins muzeograf, istoric, Ilie ,cand am incercat sa aflu cateva date despre un vestigiu istoric din apropierea orasului. Asta ca sa se stie si sa avem puncte de reper clare si sigure.Poate de aceasta problema este interesat si distinsul nostru Prefect , iubitor si d-lui de istorie , dupa cat de des apare pe la televiziuni!!!!!!??????

  Raportează
 • postat de Eu ştiu Marți, 08 Ianuarie 2013 10:11 Link la comentariu
  0
  0

  Pentru domnul IonV care se dă cunoscător, dar care de fapt este un intrigant şi frustrat ieftin. Muzeul de Istorie există, chiar dacă, "cladirea a fost retrocedata unei familii de greci " , în acelaşi loc, adică în stânga şi în dreapta clădirii retrocedate, se află alte două spaţii ale Muzeului. Domnule IonV CINE CU CINE DISCUTĂ DE ÎMPĂRŢIREA EXPONATELOR? "cu alte edificii muzeale din judet , Casa C. Negri de la Manjina si alte locatii", se vede cât de documentat eşti. Muzeul de Istorie, are mai multe spaţii de expunere (nu locaţii, locaţia cf DEX este altceva), aşa cum enumerai tu "Casa C. Negri de la Manjina si alte locatii", în care ar putea fi depozitate temporar , NU ÎMPĂRŢITE. ADICĂ MAI PE ÎNTELESUL TĂU REPET, FRUSTRAT-ule este ca şi cum tu persoană fizică (ca să cităm un ilustru în viată) ai mai multe case, şi muţi bunurile dintrun spaţi în altul, înseamnă că le împarţi cu cineva? Ai înţeles onorabile. Atâta timp cât toate spaţiile aparţin Muzeului de Istorie, înseamnă că Muzeul de Istorie există, şi nu împarte nimic cu nimeni, în ciuda tuturor comentariilor răuvoitoare venite din partea unora care nici nu stiu ce componenţă are acest edificiu al culturii galaţene.

  Raportează
 • postat de rio ptr IonV Sâmbătă, 05 Ianuarie 2013 01:36 Link la comentariu
  0
  0

  Sunt in perfect acord cu d-voastra. Va doresc numai bine!

  Raportează
 • postat de IonV ptr. rio Sâmbătă, 05 Ianuarie 2013 01:35 Link la comentariu
  0
  1

  Si pentru edificare , iata cine a fost Paul Paltanea , conform Wikipedia :


  Paul Păltănea
  De la Wikipedia, enciclopedia liberă
  Salt la: Navigare, căutare

  Paul Păltănea (n. 25 iunie 1924, București - d. 25 ianuarie 2008 Galați) a fost un istoric român.
  Cuprins

  1 Biografie
  2 Opera
  3 Aprecieri critice
  4 Note
  5 Bibliografie

  Biografie

  Academicianul Paul Păltănea, cunoscut ca un remarcabil cercetător, autor de lucrări știintifice, doctor în istorie, premiat al Academiei Române și membru al Academiei Internaționale de Genealogie de la Paris, este autorul "Istoriei orașului Galați de la origini până la 1918", lucrare monumentală apreciată ca una dintre cele mai bune monografii scrise în România. Născut la București, pe 25 iunie 1924, Paul Păltănea și-a petrecut copilăria la Galați, unde familia sa, lipsită de prea mari posibilități materiale, se mutase. A urmat aici cursurile școlii primare (1931-1935) și apoi Colegiul Național "Vasile Alecsandri" (1935-1943), locuri unde a deprins, între atâtea alte valori și cunoștințe, respect pentru trecut și dragoste pentru orașul de adopție. În 1943, în tumultul Marelui Război în care și România era implicată, a fost admis la specializarea istorie, Facultatea de Litere și Filosofie din cadrul Universității din București. A avut astfel posibilitatea să audieze cursurile marilor istorici români, specialiști de talia lui Gheorghe Brătianu, Constantin C. Giurescu sau Ioan Nestor.
  „În tinerețe, Paul Păltănea a cunoscut calvarul temnițelor comuniste, fiind condamnat, pe nedrept, ca simpatizant legionar. Acolo i-a întâlnit pe Valeriu Gafencu, Mircea Vulcănescu, Ernest Bernea, Radu Gyr, Petre Țuțea, Nichifor Crainic și mulți alți intelectuali de marcă, victime ale politicii staliniste. Paul Păltănea a fost un om de cultură în adevaratul înțeles al cuvântului. După ce o vreme a fost bibliotecar la Biblioteca "V.A. Urechia" din Galați, după pensionare, academicianul Păltănea trecea aproape zilnic pragul bibliotecii, dar și al filialei Arhivelor Statului, unde îl atragea pasiunea sa pentru istoria Galațiului. Era o veritabilă enciclopedie vie, cunoștea istoria familiilor gălățene și nu numai, ci și istoria clădirilor, străzilor, monumentelor și deseori era cel care scotea din impas un tânar cercetator, căruia i se adresa, în semn de respect, cu apelativul "colega".[1]”

  În ultimii ani, Paul Păltănea a fost președintele filialei din Galați a Asociației Foștilor Deținuți Politici. A fost Cetățean de Onoare al municipiului Galați.
  Opera

  Mihail Voievod - domn al Țării Românești, al Ardealului și a toată țara Moldovei, Galați, 1975
  Viața lui Costache Negri, Iași, 1985
  Istoria orașului Galați de la origini până la 1918, editura Porto-Franco, Galați, 1994 - operă distinsă distinsă de Academia Română cu prestigiosul premiul "A. D. Xenopol"
  Neamul logofătului Costache Conachi, editura Albatros, București, 2001
  Peceți ștefăniene la Dunărea de Jos, Galați, 2004

  Aprecieri critice

  "Paul Păltănea, fiu al orașului său, Galați, angajat într-o acțiune ale cărei riscuri le cunoaștem pe deplin, a izbutit să adauge portului dunărean un edificiu pe măsura importanței și a dezvoltării sale contemporane. Și-a clădit construcția pe o informație documentară care se vrea - și se pare că și este, chiar - exhaustivă, căreia i-a adăugat o riguroasă metodă științifică și o experiență matură de cercetare în disciplina care o slujește cu o probitate și o pasiune exemplară." — academician Gheorghe Platon

  "Opera lui Paul Păltănea reprezintă o realizare remarcabilă. Stilul său este limpede și fluent; lectura se face cu plăcere" — academician Constantin C. Giurescu

  "Efortul îndelungat, talentul de cercetător, informația foarte bogată și pasiunea nestinsă a lui Paul Păltănea și-au găsit concretizarea într-o monumentală monografie asupra unuia dintre cele mai importante orașe și porturi ale țării." — academician Constantin N. Velichi

  Note

  ^ In memoriam Paul Păltănea

  Bibliografie

  Paul Păltănea, Istoria orașului Galați de la origini până la 1918, editura Porto-Franco, Galați, 1994

  Raportează
 • postat de IonV ptr. rio Sâmbătă, 05 Ianuarie 2013 01:25 Link la comentariu
  0
  2

  Scuze acceptate , d-le "rio" , sper ca sunteti insa de acord ca zece ani in temnitele comuniste pe motive de orientari politice contrare comunistoizilor nu sunt chiar nimic , chiar excluzand cu totul pregatirea intelectuala a acestui om , la Galati sunt destul de putini cei care au la activ asemenea condamnari , oameni cu coloana vertebrala , care pentru un ideal au fost in stare sa-si puna la bataie viata , pe care multi si-au si pierdut-o ! Pentru mine , acest om este cu mult deasupra lui Balaceanu-Stolnici sau conu' Alecu Paleologu de exemplu , care se dau mari liberali dar au semnat "pactul cu diavolul" desi intelectual probabil le este inferior si-n orice caz il consider net superior "eroilor" inventati la 10-15 ani de la asazisa revolutie romana ! Eu personal recunosc ca am foarte mari indoieli ca as fi putut rezista terorii aparatului de opresiune comunist , asa ca domnia sa ! Daca mai adaug si ca am avut ocazia (destul de putin) sa-i ascult discursul , poate intelegeti de unde aprecierea mea deosebita pentru tot ce-a insemnat acest nume in orasul Galati , locul unde de 23-24 de ani nu se intampla nimic ! "S-auzim numai de bine!"

  Raportează
 • postat de rio Vineri, 04 Ianuarie 2013 22:34 Link la comentariu
  0
  1

  Stimate domn, nu am stiut de mutarea Muzeului de Istorie. Cand am vizitat muzeul, acum mai mult timp in urma, mi s-a parut un muzeu foarte bun, structurat pe criterii profesioniste. Sunt consternat sa aflu acest lucru. Ma vad obligat sa va prezint scuze, in mod public. Va rog sa le primiti!
  Va rog sa credeti insa, ca postarea mea anteriora este prima pe acest forum de pe oricare alta platforma a cotidianului Viata Libera. De aceea consider ca faceti o confuzie (si va rog sa verificati) in legatura cu singulara mea interventie pe forum.
  In incheiere, imi permit sa va reamintesc un lucru pe care cu siguranta il cunoasteti. O persoana, care si-a desfasurat activitatea in zona cultural-stiintifica, se poate legitima si poate cere un loc important in posteritate numai si numai cu opera sa. Sa luam spre exemplu cazul a doua personalitati: Tutea si Cioran. Intamplator au fost si prieteni. Unul din ei, aproape ca este uitat. Cel de-al doilea, are deja un loc in panteonul filozofiei. Uneori o singura monografie sau doua, este prea putin...Ca un alt exemplu, P Paltanea s-a opus, de la inaltimea autoritatii sale, ca Teatrul Dramatic Galati sa poarte numele actritei Gina Patrichi. Motivul? Cele 17 (sper sa nu gresesc) roluri jucate pe aceasta scena au fost considerate insuficiente. Poate a avut dreptate. Poate nu.

  Raportează
 • postat de IonV Vineri, 04 Ianuarie 2013 12:57 Link la comentariu
  0
  2

  Dragi prieteni onesti de forum , revin cu clarificari . Raspunsul meu se dorea a fi adresat acestui "academic" "rio" care corecteaza pe toata lumea , nu o data , tratand de la inaltime orice forumist . Am dorit sa-i atrag atentia ca e pe langa problema , ca nu cunoaste chiar totul nici domnia sa , ca asta nu inseamna ca trebuie sa faca trimiteri la cunoasterea limbii romane , ca nu toti forumistii sunt filologi sau literati dar asta nu le ia dreptul la opinie . Atat si nimic mai mult !
  Mentionez de asemenea ca sunt un pensionar fara pretentii intelectuale deosebite dar care mai si citeste cate ceva .
  In rest , dac-am deranjat pe cineva , imi cer respectuos scuze ! Eu nu doream decat sa evidentiez meritele unui om cu care m-am intalnit sporadic in viata , care cred ca trebuie asezat unde ii este locul de drept , in panoplia de putine valori ale acestui oras pierdut in negura imposturii si a josniciei politicienilor de azi ! Inca o data , "LA MULTI ANI !" tuturor si scuze celor care se simt deranjati de opiniile mele !

  Raportează
 • postat de lui IonV si_I_ Vineri, 04 Ianuarie 2013 10:40 Link la comentariu
  0
  0

  aaaa, dar vad ca am nimerit in mijlocul unei rafuieli mai vechi, academica de Galati, specie aparte, intre compilatori si oameni cu opere... Imi cer scuze, vad c-aveti treaba... Sa nu va lasati nici unii, dovedind ca Paltanea are urmasi la fel de patimasi ca si el.

  Raportează
 • postat de lui IonV Vineri, 04 Ianuarie 2013 10:27 Link la comentariu
  0
  0

  D-le IonV, pacat ca informatiile dvs. sunt exacte, dar de ce oare trebuie sa fiti atat de ”prolific” si sa raspundeti la fiece contra cu zeci de randuri ? Mi-e greu sa-mi dau seama ce vechi resentimente va anima dar, ca prezenta curenta in acest ziar parca prea usor va lasati afectat de o parere opusa sau alta si scrieti, scrieti.... Si daca veti fi porcait la un moment dat cu apelative precum ”boule, basistule, comunistule, usl-istule, analfabetule, academicianule” veti raspunde cu o intreaga menajerie de animale ? Sau va veti vaita inutil ca civilitatea si educatia si etica dvs. sunt superioare, etc.?

  Raportează
 • postat de _I_ Vineri, 04 Ianuarie 2013 10:15 Link la comentariu
  1
  0

  Bai baieti, cum se face ca tot ce aduce a subiectul "istorie" la Galati tinde sa devina un atac la Muzeul de Istorie? Şi mai bine spus la "intelectualii" care il compun.
  Rapunsul este unul simplu: gasca lui Caldararu nu scrie ceva de valoare si atunci cand alti asa zisi "intelectuali" locali ii ataca si ii cauta la opera raspund cu atacuri la cunostintele de limba romana. Vai de capul vostru.
  Oare peste 30 de ani o sa vrea cineva sa numeasca Muzeul de Istorie din Galati: C.D. Caldararu sau Tudose Tatu? Nedu (oricare din neamul de paraziti culturali - toti lucreaza la stat) sau Sandel Dumitru? NU, sau poate se apuca baietii de scris lucruri serioase nu compilatii...sau poate urmasii le fac un muzeu, si-o primarie si primesc Premiul Academiei Romane. Si cand s-au trezit era dimineata si tot ratati erau cu fitze de mare intelectual distins cu Nobelul pentru literatura.

  Raportează
 • postat de IonV ptr. rio Vineri, 04 Ianuarie 2013 03:19 Link la comentariu
  0
  1

  Sau poate , prietene "rio" esti vreun "revolutionar" fabricat la 10 ani de la revolutie , de esti asa sensibil la acest comentariu !
  Pentru stiinta : MAGÍSTRU s. v. dascăl, maestru, profesor.
  Sursa: Sinonime (2002)
  In rest "s-auzim numai de bine" , vorba unui reputat comentator al Europei Libere , N.C. Munteanu , daca cumva i-ai ascultat vreodata comentariile in anii "ciumei rosii" !

  Raportează
 • postat de IonV Vineri, 04 Ianuarie 2013 02:21 Link la comentariu
  1
  1

  Traiesti pe alta lume , domnule "rio" , daca inca nu stii , Muzeul de Istorie al Galatiului nu mai exista , cladirea a fost retrocedata unei familii de greci , exponatele au fost duse la Casa Cuza o parte si se discuta de impartirea lor cu alte edificii muzeale din judet , Casa C. Negri de la Manjina si alte locatii ! Iar in ce priveste titlul de "profesor universitar" nu stiu de unde-ai scos-o "nene" , eu am folosit doar expresia "profesor" , care se regaseste si in articol ! In ce priveste stapanirea sau nu a limbii romane , nu stiu ce autoritate ai sa vezi paiul din ochiul altuia si nu barna dumitale , "nene" , eu n-am venit aici cu pretentii intelectuale deosebite si stiu sa accept comentariile oricui asa cum sunt , fara a insinua superioritate fata de ceilalti forumisti . Ideea e ca daca poti sa te cobori la nivelul meu de cunoastere al limbii romane e ok , daca nu , nu te obliga nimeni sa fii lipsit de eleganta , sub un pseudonim ! Poate citesti si comentariul scris de Mihail sa vezi ca mai gandesc si altii in nota mea ! In orice caz , o minima bunacuviinta te-ar fi obligat sa nu contesti dumneata titlul unui om care nu mai e printre noi . "LA MULTI ANI !"

  Raportează
 • postat de MIHAIL Joi, 03 Ianuarie 2013 21:20 Link la comentariu
  0
  2

  Am avut onoarea sa-l cunosc personal pe acest atat de pasionat si studios intelectual galatean din cea mai aleasa speta!!!Pro magnos viros vita potrivnica est!!!In sensul acestei constatari atat de amare a decurs si viata acestui om de cultura care si-a legat numele min primul rand de istoria orasului sau;pentru convingerile sale democratice si categoric anticomuniste Paul Paltanea a infruntat tenebrele temnitelor comuniste ,fiind neinduplecat in convingerile sale ca lumea trebuie sa fie cu adevarat libera!!!De cateva ori am avut placerea sa-l am ca invitat la liceul unde profesam;era o incantare sa-l asculti pe distinsul istoric povestind atat despre pasiunea sa nestinsa pentru cunoastere si adevar dar si din intamplarile greu incercatei sale vieti!!!S-a stins un INTELECTUAL MODEL al ORASULUI NOSTRU!!!Dumnezeu sa-i odihneasca sufletul atat de incercat!!!O candela aprinsa si un gand curat de respect si recunostinta in memoria acestui DEMN CETATEAN AL ORASULUI DE SCRIEREA ISTORIEI CARUIA SI-A LEGAT NUMELE!!!

  Raportează
 • postat de cititor Joi, 03 Ianuarie 2013 19:18 Link la comentariu
  0
  0

  Asupra scrierilor sale nu ma pronunt caci n-am o astfel de competenta dar ca personalitate, temperament stiu ca era cam coroziv si virulent in aceleasi directii pe care le-a pastrat din tinerete. Probabil ca un astfel de mod de reactie, deloc concesiv, a atras usor atentia ”Securitatii” din anii 50 si autoritatilor comuniste.

  Raportează
 • postat de rio Joi, 03 Ianuarie 2013 15:41 Link la comentariu
  1
  1

  (ptr. IonV) nene, La multi ani! Folosesti foarte rau limba romana. Grandilocventa nu inseamna talent. Muzeul de istorie chiar este foarte bun. Nu stiu de ce bati campii cu parter de bloc, etc. Daca muzeului i s-a atribuit numele lui P Paltanea este foarte bine fiind totodata un act de justete si o onoare importanta ce i se face istoricului. Dar, luat de aripile euforiei dumneata vii cu informatii false, iar diletantismul nu face bine nimanui. P Paltanea nu a avut o cariera universitara prin urmare nu a fost profesor, asa cum sustii d-ta. Si nu e cazul sa te folosesti de personalitatea istoricului P Paltanea pentru diferitele tale obsesii si rafuieli care nu-ti dau pace.

  Raportează
 • postat de IonV Joi, 03 Ianuarie 2013 12:59 Link la comentariu
  0
  2

  Cu sediul sau de la parter de bloc sau imprastiat pe-aiurea in nu stiu cate locatii marunte , a i se acorda numele acestui ilustru profesor muzeului de istorie mi se pare o jignire adusa carierei de exceptie a reputatului profesor Paul Paltanea ! Cred c-ar trebui ca autoritatile sa se ingrijeasca mai intai sa construiasca un edificiu care sa merite un asemenea nume si-apoi sa purceada la intrarea in eternitatea fizica a orasului a numelui magistrului !
  Am avut onoarea sa-l cunosc pe marele om de cultura care-a fost Paul Paltanea acum cativa ani buni , la o lansare de carte ce-a avut loc in sediul fostului (Doamne , tot "fostului") muzeu de arta contemporana al orasului , cand fostul colaborator al securitatii , jurnalistul si actualul parlamentar Sorin Rosca Stanescu aducea elogii fostului general de securitate Ion Mihai Pacepa , al carui volum , "Cartea neagra a securitatii" , vol. 3 in anul 1999 se lansa la Galati ! Din toata audienta prezenta , intre care si fostul prefect Victor Paul Dobre , profesorul Paltanea a fost singurul care a criticat lansarea acestei carti , practic nu cartea in sine ci pe fostul reprezentant de frunte al Securitatii , sluga lui Ceausescu , Ion Mihai Pacepa ! M-a impresionat toata alocutiunea profesorului Paltanea , din care razbatea toata obida anilor grei de temnita comunista , revolta ca se incerca creionarea portretului unui erou care de fapt nu era decat un odios tortionar , ca multi altii !
  In virtutea celor mentionate in articol ca si celor pe care le-am prezentat , parerea mea e ca acest nume trebuie respectat cu piosenie si trebuie sa se faca mai mult pentru memoria sa decat pentru asazisii "revolutionari" de carton (si nu vorbesc de cei cu merite deosebite , care si-au pierdut viata la Bucuresti ci de cei inchipuiti , de-aici de la Galati , aparuti ca in toata tara , mult mai tarziu) . Ma gandesc , poate , si la o statuie , un bust , ceva care sa ramana posteritatii galatene !
  Dumnezeu sa-l odihneasca !

  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.