Gălăţeni care au uimit lumea / Grigore Hagiu

Gălăţeni care au uimit lumea / Grigore Hagiu
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Poet de marcă al generaţiei antiproletcultiste, Grigore Hagiu s-a născut la Târgu Bujor pe 27 septembrie 1933. După ce a absolvit şcoala primară în localitatea natală, a urmat liceul la Bucureşti, iar în 1952 s-a înscris la Institutul de Teatru din Capitală, de unde a fost exmatriculat după doar un an. A urmat apoi, din 1955, Facultatea de Filologie din cadrul Universităţii bucureştene.

A fost redactor la diferite ziare ale vremii, printre care „Drum nou” din Galaţi, „Gazeta literară” şi „Luceafărul” din Bucureşti. A debutat publicistic în revista „Tânărul scriitor” încă din 1950, cu poeme în spiritul epocii, iar primul volum - „Autoportret în august” - i-a apărut în 1962.

Spirit boem, Hagiu a fost timp de trei decenii una dintre figurile pitoreşti ale Bucureştiului artistic. A format un cuplu inedit cu poeta Vera Lungu, care i-a fost şi muză în prima tinereţe, iar ulterior s-a căsătorit cu Ana Mureşan, alături de care a rămas până la moarte, timp de aproape 20 de ani.

S-a detaşat ca lider al generaţiei sale odată cu „Sfera gânditoare”, din 1967, fiind considerat un „boier al literelor româneşti”. Era foarte bun prieten cu Nichita Stănescu, îşi citeau versurile unul altuia şi se „invidiau” reciproc: „Te invidiez, bătrâne! Ai scris un poem îngrozitor de frumos! Mi-ar plăcea să scriu şi eu la fel de bine!”. Din cercul său de prieteni mai făceau parte nume importante ale literaturii române, precum Cezar Baltag, Nicolae Breban şi Matei Călinescu.

A publicat peste 20 de volume de versuri, fiind recompensat cu Premiul Uniunii Scriitorilor pentru volumul „Dragoste de ţară” (1967) şi cu Premiul Asociaţiei Scriitorilor din Bucureşti pentru „Sonete” (1978). A iubit arta în general şi a scris despre spectacole de teatru, vernisaje, muzee, cronici reunite în volumul „Bucureştiul artistic”, apărut în 1984.

Grigore Hagiu a murit în Bucureşti, pe 13 februarie 1985. Într-o noapte geroasă, poetul se încălzea la aragaz, dar gazele s-au oprit, apoi au pornit din nou, asfixiindu-l.

În amintirea sa, la Galaţi şi Tg.Bujor se organizează anual, în luna septembrie, Festivalul şi Concursul naţional de poezie „Grigore Hagiu”.

Citit 9317 ori Ultima modificare Joi, 27 Decembrie 2012 12:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.