Gălăţeni care au uimit lumea - Radu Preda

Gălăţeni care au uimit lumea - Radu Preda
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Recent numit şef al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului, teologul Radu Preda s-a născut la Galaţi, pe 23 octombrie 1972. A urmat şcoala generală şi primele clase de liceu în localitatea natală, iar apoi s-a transferat în Capitală. A studiat la Facultatea de Teologie Ortodoxă a Universităţii din Bucureşti, pe care a absolvit-o în 1995, după care a urmat cursuri doctorale la Heidelberg, Paris şi Roma. Şi-a susţinut doctoratul la Cluj, la numai 30 de ani, urmând apoi o specializare la Salonic. A urmat cursuri de jurnalism, la Frankfurt şi Sttutgart.

Din 1999 şi-a început cariera didactică la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj, urcând treaptă cu treaptă, până la titlul de conferenţiar, obţinut în 2012. A mai predat ocazional la Paris, Florenţa şi Mainz, fiind, de-a lungul timpului, profesor-invitat la Hanovra şi Viena. A fost colaborator la Radio Europa Liberă, redactor-şef al revistei Renaşterea, director al Radio Renaşterea şi editor la mai multe publicaţii teologice. Este director-fondator al Institutului Român de Studii Inter-ortodoxe, Inter-confesionale şi Inter-religioase (INTER) şi membru în prestigioase institute şi asociaţii din Viena, Bruxelles sau Leipzig. Vorbeşte curent nu mai puţin de şapte limbi străine (germană, engleză, franceză, italiană, spaniolă, rusă şi neogreacă).

Discipol al lui Petre Ţuţea şi al mitropolitului Bartolomeu Anania, Radu Preda a debutat editorial, în 1992, cu „Jurnal cu Petre Ţuţea”, după care a mai publicat nouă volume de autor, trei volume în colaborare, zeci de studii, sute de eseuri, numeroase traduceri şi recenzii.

La sfârşitul lunii martie a fost numit preşedinte executiv al IICCMER (Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc).

La numai 41 de ani, Radu Preda este fără îndoială unul dintre intelectualii de marcă ai generaţiei sale, iar amprenta sa asupra vieţii publice româneşti este, în ciuda unui CV deja impresionant, abia la început.

Citit 8206 ori Ultima modificare Joi, 24 Aprilie 2014 18:10

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.