Evaluaţi acest articol
(0 voturi)
3 comentarii

Recent numit şef al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului, teologul Radu Preda s-a născut la Galaţi, pe 23 octombrie 1972. A urmat şcoala generală şi primele clase de liceu în localitatea natală, iar apoi s-a transferat în Capitală. A studiat la Facultatea de Teologie Ortodoxă a Universităţii din Bucureşti, pe care a absolvit-o în 1995, după care a urmat cursuri doctorale la Heidelberg, Paris şi Roma. Şi-a susţinut doctoratul la Cluj, la numai 30 de ani, urmând apoi o specializare la Salonic. A urmat cursuri de jurnalism, la Frankfurt şi Sttutgart.

Din 1999 şi-a început cariera didactică la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj, urcând treaptă cu treaptă, până la titlul de conferenţiar, obţinut în 2012. A mai predat ocazional la Paris, Florenţa şi Mainz, fiind, de-a lungul timpului, profesor-invitat la Hanovra şi Viena. A fost colaborator la Radio Europa Liberă, redactor-şef al revistei Renaşterea, director al Radio Renaşterea şi editor la mai multe publicaţii teologice. Este director-fondator al Institutului Român de Studii Inter-ortodoxe, Inter-confesionale şi Inter-religioase (INTER) şi membru în prestigioase institute şi asociaţii din Viena, Bruxelles sau Leipzig. Vorbeşte curent nu mai puţin de şapte limbi străine (germană, engleză, franceză, italiană, spaniolă, rusă şi neogreacă).

Discipol al lui Petre Ţuţea şi al mitropolitului Bartolomeu Anania, Radu Preda a debutat editorial, în 1992, cu „Jurnal cu Petre Ţuţea”, după care a mai publicat nouă volume de autor, trei volume în colaborare, zeci de studii, sute de eseuri, numeroase traduceri şi recenzii.

La sfârşitul lunii martie a fost numit preşedinte executiv al IICCMER (Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc).

La numai 41 de ani, Radu Preda este fără îndoială unul dintre intelectualii de marcă ai generaţiei sale, iar amprenta sa asupra vieţii publice româneşti este, în ciuda unui CV deja impresionant, abia la început.

Citit 7146 ori Ultima modificare Joi, 24 Aprilie 2014 18:10

3 comentarii

 • postat de gheorghe Sâmbătă, 26 Aprilie 2014 11:39 174.6.111.*** Link la comentariu
  3
  3

  "Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului"
  Denumire care jigneste inteligenta romanilor:
  "communism" - denumire data unui system ideologic...
  Este un termen VIRTUAL, folosit cu o semantica specifica.
  Nu poate omora si deci nu este autor de crime!
  Autorul crimei este un om, entitate REALA care are potentialul de "A FACE"!
  Denumirea corecta ar fi "... crimelor comunistilor si a celor care I-au ascultat".
  Atunci banii alocati si-ar gasi justificare.
  Altfel - aceeasi situatie, balacareala in minciuni si in fantezii.
  Si apropos: "a uimit lumea"... occidental - cum de poate un aroman, absolvent de Teologie Ortodoxa sa aduca laude erziilor (lepadandu-se astfel de credinta).
  Se duc .... ca la circ sa-l si aplaude pentru cum isi tradeaza credinta, poporul si tara.

  Raportează
 • postat de gheorghe Sâmbătă, 26 Aprilie 2014 11:29 174.6.111.*** Link la comentariu
  2
  2

  "07.03.2001, Bucureşti (Viaţa Cultelor) - Între Arhiepiscopia ortodoxă a Vadului, Feleacului şi Clujului (România) şi Biserica Evanghelică din Württemberg (Germania) există din 1994 un parteneriat ecumenic. Iniţiatorii parteneriatului au fost teologul Radu Preda, pe atunci bursier al Bisericii Evanghelice din Germania, în prezent redactor-şef al revistei “Renaşterea”, şi consilierul bisericesc Manfred Wagner. La început contactele au fost la nivel oficial, între conducerile celor două Biserici locale, dar în prezent există dorinţa dezvoltării acestui parteneriat şi între parohii. Biserica Evanghelică din Wurttemberg întreţine relaţii ecumenice cu mai multe Biserici Ortodoxe. Parteneriatul ecumenic cu Biserica Ortodoxă Română (BOR) include şi Episcopia Dunării de Jos, cu reşedinţa la Galaţi."
  ===================
  Foarte intelligent si muncitor - nimic de spus!
  Stie sa vorbeasca.... si are si curaj sa critice cate un prelat al BOR desi ar trebui sa stie (a "invatat" la teologie) cat de prost este sa "judeci" - si omul, dar mai ales un preot; ii "spala" pacatele si I le ia sub proprie raspundere... dar crede el asta?
  Pana la a fi si intelept mai are drum lung - primul pas sa iasa din erezia ecumenical, chiar daca avem inalti prelate care sa rataceasca mana in mana cu paistasi si protestantii (fata de teocratul de la Vatican, nu fata de ereziile lui..).
  Al doilea - sa recunoasca sustinerea sectantilor PDL si a ateilor din majoritatea partidelor din parlament, TOCMAI FIINDCA PUNE ALATURI CREDINTA ORTODOXA CU ERZIILE SI ANTI-CRESTINISMUL ATEU.
  Din pacate, acesta este rezultatul scolarizarii si "perfectionarii" studiilor in Apus - excesul de rationalizare care perverteste intelesuriile in mod foarte inselator.
  Va "descoperi" la Institut ca cei considerati ucisi pentru credinta erau sabotori... ca n-a facut cine stie ce rau comunismul, ... in fond este "regretat" de multi... La asta duce "invatatura" Apuseana, la conformare [bine] rasplatita cu diplome, titluri "academic" si diplome, invitatii sa "predea" in universitati apusene...
  Ce credeti ca trebuie sa spuna in strainatate?
  Ca Romania a fost si este jefuita de Occident?
  Ca in spatele "civilizatiei" Occidentale sta filozofia Vaticanului nemultumit ca nu toti oamenii I se inchina spre a-I confirma "universalismul"
  Nu spun nimic de diferentele teologice - aceleasi ca intre un om mort si unul viu.

  Raportează
 • postat de EDD Joi, 24 Aprilie 2014 16:21 5.13.219.*** Link la comentariu
  1
  10

  FELICITĂRI!

  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.