Gălăţeni care au uimit lumea - Dumitru Dediu

Gălăţeni care au uimit lumea - Dumitru Dediu
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Comandorul în rezervă Dumitru (Mitică) Dediu, unul dintre cei doi aviatori selectaţi pentru primul zbor românesc în cosmos, s-a născut pe 12 mai 1942, la Galaţi.

Pasionat de avioane încă din copilărie, Mitică Dediu mergea foarte des „la aerodromul din Galaţi, la mitingurile de aviaţie, care mă fascinau, de-a dreptul”. A studiat la Liceul „Vasile Alecsandri”, după care a urmat cursurile Şcolii de ofiţeri de aviaţie şi pe cele ale Academiei Tehnice Militare. După absolvire, a devenit ofiţer de aviaţie.

În mai 1977, când a început în ţările socialiste programul de selecţie pentru zborurile cosmice, România a avut 150 de candidaţi. Dintre aceştia, au rămas iniţial 17, iar după alte câteva teste numărul pretendenţilor s-a redus la cinci. În 1978, doar trei dintre ei au plecat la Moscova, pentru o nouă serie de teste, unul dintre aceştia fiind Mitică Dediu. După selecţia din Rusia au rămas în cursă Dediu şi Dumitru Prunariu. Mai în vârstă cu zece ani, excelând la toate capitolele fizice şi medicale, gălăţeanul era considerat de toată lumea favorit la ocuparea locului de cosmonaut rezervat României. A urmat un an de pregătire în România, apoi încă aproape trei ani, până în mai 1981, în Oraşul Stelar, din apropierea Moscovei. În această perioadă, lui Dediu i s-a schimbat şi numele de Mitică, primit la naştere, în Dumitru.

În 1981, chiar de ziua lui, Dediu a fost anunţat că nu el este cel ales, iar două zile mai târziu, pe 14 mai 1981, naveta Soiuz-40, cu Prunariu la bord, ajungea în cosmos.

Revenit în ţară, maiorul Dumitru Dediu a mai pilotat câţiva ani, după care a lucrat la comandamentul Aviaţiei Militare. În 1984 a făcut parte din colectivul care a redactat volumul „Istoria aviaţiei române”. După 1989, a fost inginer de zbor, pensionându-se în 1997, cu gradul de comandor.

După retragere, cu „microbul” în sânge, a continuat să participe la toate manifestările aviatice, fie ele mitinguri sau conferinţe. Ultima oară s-a aflat la Galaţi în februarie, la o întâlnire a filialei locale a Asociaţiei Române pentru Propaganda şi Istoria Aeronauticii.

Citit 9973 ori Ultima modificare Miercuri, 30 Aprilie 2014 19:32

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.