Gălăţeni care au uimit lumea - Mircea Olteanu

Gălăţeni care au uimit lumea - Mircea Olteanu
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Medic oftalmolog de renume internaţional, academicianul Mircea Olteanu s-a născut la Galaţi, pe 15 decembrie 1926. A urmat studiile liceale la Tg.Mureş şi Timişoara, iar apoi pe cele universitare la Bucureşti.

A devenit doctor în medicină în 1968, după care şi-a continuat specializarea la Paris, Lyon, Odessa, Barcelona, Boston şi Baltimore.

Ctitor de şcoală medicală, Mircea Olteanu a fost profesor de oftalmologie şi şef de catedră la Institutul de Medicină şi Farmacie, precum şi şef al Clinicii de Oftalmologie a Universităţii de Medicină şi Farmacie "Carol Davila" din Bucureşti. A predat ca profesor invitat la Londra, Paris, Cordoba şi Tokyo. În perioada 1970-1987 a fost şef de secţie la Spitalul Militar Central, trecând în rezervă cu gradul de general.

Şi-a câştigat consacrarea în chirurgie plastică, reparatorie şi estetică. A introdus în România tehnica protezării ochiului cu "cornee" şi "cristalin" din plastic şi a creat primul centru naţional de transplant de cornee, unde s-au realizat peste 3.500 de astfel de operaţii.

A scris 16 cărţi de specialitate (un atlas de oftalmochirurgie fiind distins cu Premiul Academiei) şi peste 140 de lucrări ştiinţifice (tratate, monografii, studii), a brevetat cinci invenţii şi a realizat 50 de filme ştiinţifice.

În 1981, la Roma, a primit Premiul pentru chirurgie, alături de reputatul medic sud-african Christian Barnard.

Mircea Olteanu a fost membru al Academiei de Ştiinţe Medicale din România, al Academiei de Ştiinţe din New York şi al altor prestigioase foruri ştiinţifice din întreaga lume. În 1992, a fost ales membru de onoare al Academiei Române.

A murit pe 4 octombrie 2011, la Spitalul Elias din Bucureşti.

Citit 9929 ori Ultima modificare Joi, 08 Mai 2014 10:35

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.