Poveştile celui de-al doilea tur de scrutin: "Ce se dă la coada asta?" "Nu se dă nimic, se votează!"

Poveştile celui de-al doilea tur de scrutin: "Ce se dă la coada asta?" "Nu se dă nimic, se votează!"
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Daniel Nicolau, din Italia - cinci ore de stat la coadă pentru un vot, la Florenţa. Rodica Costianu, din Franţa - zece ore de stat la coadă, la Paris, inutil, pentru că n-a mai reuşit să voteze. Andreea Cristea, studentă la Londra - opt ore de stat la coadă la Consulatul Român, pentru un vot. Ionel Neluţu Drăgoi, din Italia - nouă ore de aşteptare pentru un vot, la Torino.

Tot ceea ce au în comun toţi aceşti gălăţeni, despre care aţi mai putut citi în pagina de Diaspora a ziarului „Viaţa liberă”, este dorinţa arzătoare de a vota la cel de-al doilea tur al alegerilor prezidenţiale, şi determinarea de a îndura, în picioare, în frig, în ploaie, condiţiile impuse de Ministerul Afacerilor Externe pentru a-şi alege preşedintele. Fiecare dintre aceşti cetăţeni cu drept de vot a acceptat, pe lângă caznele umilitoare ale cozilor, şi misiunea de a fi corespondenţi ai ziarului „Viaţa liberă” pe frontul alegerilor din diaspora. Pentru că asemenea situaţii nedrepte şi revoltătoare pentru o ţară europeană, pentru un stat de drept, pentru o societate civilizată în anul 2014 nu trebuie să se mai repede, le atragem atenţia tuturor asupra celor relatate de gălăţenii noştri.

"Sunteţi nişte gunoaie!"

Pe drumul de întoarcere de la Florenţa, făcut la volanul propriei maşini, şi, desigur, pe propria cheltuială, gălăţeanul Daniel Nicolau a înregistrat cu telefonul mobil un mesaj răvăşitor pentru cei care l-au ţinut la coadă: "Cinci ore de stat la coadă, afară, ca nişte oi la tăiere, din cauza unor gunoaie ca voi - guvern, cu miniştri, cu prim-ministru, cu secretari de stat, care nu sunteţi în stare să organizaţi o votare! Păi, măi, oamenilor, cum puteţi voi conduce o ţară, dacă o votare nu o puteţi organiza? Stăm ca proştii afară, se uită lumea la noi şi ne întreabă: «Dom'le, ce se dă aici?» - «Nu se dă nimic, se votează!». Şi toţi strâng din umeri şi merg mai departe, neputând să-şi creadă ochilor şi urechilor!

A, şi încă ceva! Să ştiţi că românul şi mai ales ospitalitatea românescă se vede! Stând la coadă s-au împărţit bucăţi de pâine între oameni. Cinci, zece, douăzeci de oameni au mâncat din aceeaşi pâine! Pentru voi şi din cauza voastră, gunoaielor! Că pâinea o puteam mânca la noi în ţară! Să vă fie ruşine!

Şi să mai ştiţi ceva: aţi putea veni şi voi să staţi cu noi la coadă! Să vedeţi cum e cinci ore la Florenţa! Eu sunt mulţumit că am reuşit să votez şi că am avut noroc că timpul a ţinut cu noi şi am format coada în spaţii acoperite! Deci chiar dacă ploua era bine! Dar ceilalţi, din toată lumea, ce se va întâmpla cu ei?

Ne-am aşezat la rând, am stat cinci ore, iar după cinci ore rândul era mai mare! Întrebarea mea e, ţinând cont că acum e ora 16,36, peste cinci ore va fi 21,36 şi nu va putea vota toată lumea! Deci domnilor, ce se face, ce se poate face, ce vreţi să faceţi? Acesta e mesajul meu pentru voi. Deşi, sincer, îmi pare rău că-mi pierd timpul cu voi. Sunteţi nişte gunoaie şi-atât!”, spune Daniel, cu furie, în mesajul video postat pe contul de Facebook.

"Au chemat poliţia să dea cu gaze lacrimogene"

"Încă suntem la coadă. Au trecut deja peste şase ore şi încă nu ştim dacă vom apuca să votăm. Îs mii de romani la rând!", ne scria într-un mesaj mai grăitor decât o mie de cuvinte, de la coada din Paris, plasticiana gălăţeană Rodica Costianu. În fotografiile postate pe contul de socializare se vedea mulţimea stând în ploaia rece şi aşteptând.

Citeşte şi: PREZIDENŢIALE 2014, TURUL 2/ DIASPORA FIERBE, STÂND LA COADĂ: "VREM SĂ VOTĂM!" (FOTO&VIDEO) - UPDATE

"Am tot fost întrebată dacă am reuşit să votez. NU, nu am reuşit să votez, după zece ore de stat la rând la Ambasada României la Paris. Aproape ajunsesem! Nu mai aveam mii de persoane în faţă, ci doar zeci. Şi NU, lumea nu a plecat, chiar dacă a plouat foarte tare. Eram toţi uzi şi nimeni nu s-a mişcat din rând, ca să plece, cum s-a tot spus. Poliţia a dat cu spray lacrimogen, ca să ne alunge din faţa Ambasadei şi să ne împrăştie. Mii de romani, la închiderea urnelor, nu votaseră!”, a fost mesajul pe care l-am primit, la câteva minute după miezul nopţii alegerilor, de la Rodica. Dezamăgirea, frustrarea, nedreptatea şi furia explodează de dincolo de cuvinte.

"Să ne împărţim umbrelele"

Dacă, în primul tur, gălăţeanca Andreea Cristea, studentă la Londra, a aşteptat două ore la coadă, acum a trebuit să reziste opt ore! Dar a fost norocoasă şi a votat. „A început ploaia! Oamenii încearcă să îşi împartă umbrela cu cât mai multă lume... Din cinci în cinci minute se aude «Jos, Ponta!»... Suntem mult prea descurajaţi să strigăm, să ne facem auziţi... Ştim că celor cărora le pasă sunt prea puţini! Noi încercăm să facem schimbarea! Eu încă sunt cu zâmbetul pe buze!”, scria tânăra pe contul de Facebook, în timp ce aştepta.

Pentru toţi aceşti gălăţeni, avem un singur lucru de spus: RESPECT!

Torino: Nouă ore de aşteptare pentru un vot

„Hoţii! Hoţii” Aşa striga furioasă mulţimea din jurul lui, când am vorbit la telefon cu gălăţeanul Ionel Neluţu Drăgoi, aflat la coadă la Torino. S-a aşezat la rândul care măsura deja doi kilometri la ora 7,30, iar la ora 16,10 votul lui era în urnă. „Problema este că votarea a mers foarte prost parcă voit. A fost nebuneală şi umilinţă, dar am învins umilinţa cu gândul şi voinţa de a-mi exercita dreptul, un drept constituţional! Au fost şi mici agitatori, dar scutierii au fost promţi, iar ei s-au cuminţit imediat. Poliţiştii au fost foarte deschişi şi de treabă, pe această cale ţin să le mulţumesc pentru răbdarea lor. Au înţeles că ne susţinem cauza, o cauză dreaptă. Cert este că mulţi s-au îndreptat, de la prânz, către alte secţii de votare, pentru că erau conştienţi că nu mai apucau să voteze până seara", ne-a mărturisit gălăţeanul Ionel Neluţu Drăgoi.

 

Statistici oficiale

Câţi români au votat în diaspora

Potrivit datelor centralizate de Biroul Electoral Central, în al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale au votat în străinătate 378.811 români, de două ori mai mulţi decât în primul tur de scrutin. Cei mai mulţi au votat în Italia - 96.724, şi în Spania - 83.153. În top, urmează Moldova - 35.630 de votanţi, Marea Britanie - 25.930 şi Germania - 17.510 votanţi. În Franţa au reuşit să voteze, până la închiderea urnelor, 16.114 români, iar în Belgia - 13.076. Cu siguranţă, dacă s-ar fi putut vota în condiţii civilizate, numărul voturilor din străinătate ar fi fost mult mai mare!

Citit 1643 ori Ultima modificare Joi, 20 Noiembrie 2014 20:20

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.