Mesaj pentru românii de pretutindeni: "Luptaţi pentru dreptul de a conta în România!"
Foto: Grigore Cartianu, Laurenţiu Ciocăzanu şi Ovidiu Popica (Sursa foto: voceadiasporei.ro)

Mesaj pentru românii de pretutindeni: "Luptaţi pentru dreptul de a conta în România!"
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Români şi în special gălăţeni de peste Ocean, fiţi pe fază! Trei jurnalişti români, printre care şi un gălăţean, vor lua, timp de şapte săptămâni, pulsul diasporei româneşti din SUA şi Canada. Grigore Cartianu şi Laurenţiu Ciocăzanu, autorii cărţii-document „Miracolul din noiembrie”, alături de ziaristul gălăţan Ovidiu Popica, se află deja în Lumea Nouă. Scopul acestui turneu prin Statele Unite şi Canada porneşte de la promovarea cărţii „Miracolul din noiembrie”, care are un subtitlu sugestiv: „Uimitoarea poveste a zilei în care Diaspora şi Facebook au obţinut o victorie eroică”. „Cartea «Miracolul din noiembrie» este certificatul literar de naştere a unei noi Românii - una unită indiferent de distanţe, iar ea ne va servi să-i cunoaştem mai bine pe fraţii din Diaspora. Aşa vom afla şi ce gândesc pentru viitor, ce planuri au daca se vor întoarce acasă, ce gândesc despre România de azi şi ce pot face ei pentru a-şi ajuta ţara-mamă, chiar dacă ea i-a obligat să-şi ia lumea-n cap şi nu le-a oferit o şansă reală”, ne-a declarat, în exclusivitate, Laurenţiu Ciocăzanu.

Dacă v-am făcut curioşi, sau doriţi să-i întâlniţi, puteţi afla în orice moment unde se află şi ce fac citind ”Jurnal de America”, rubrica zilnică pe site-ul dedicat turneului, http://voceadiasporei.ro/.

Ţintele turneului

„Vrem să mai ştim, de pildă, cum tratează statul micile afaceri aici, peste Ocean, astfel încât să audă reprezentanţii Fiscului sau ai mai nou-înfiinţatului serviciu Antifrauda că NIMENI în Occident nu caută nod în papură celor care se zbat să facă un ban şi care vor să câştige pentru că odată cu ei să aibă de câştigat şi bugetul public. Aici nimeni nu-i dă amendă din prima celui controlat, căci amenzile fac rău şi privatului, şi statului. Aici nimeni nu închide afaceri pe motiv de lipsă de casă sau de bon fiscal. Dar va fi mai bine când vom transmite asta prin viul grai al românilor cu afaceri aici, în SUA şi Canada. Şi mai vrem să aflăm cum o duc fraţii noştri din America de Nord, cum se simt departe de casă, cum îşi găsesc bucuria de a fi”, ne-a mărturisit Laurenţiu Ciocăzanu.

Maraton

Cei trei jurnalişti au intrat deja într-un maraton al întâlnirilor şi conferinţelor. Au avut trei întâlniri cu românii la New York, apoi au ajuns în Boston, unde, timp de două zile au susţinut conferinţe la una dintre cele mai prestigioase universităţi americane, Massachusetts Institute of Technology, iar astăzi, când citiţi aceste rânduri, sunt deja în Canada, la Montreal, urmând a reveni în SUA după 24 mai, pentru a urma traseul Detroit - Chicago - Cleveland - Pittsburgh - Washington - Philadelphia - New York.

Şi totuşi, care este locul în care abia aşteaptă să ajungă? „Suntem nerăbdători să ajungem peste tot unde sunt români dornici să ne deschidă uşa, să ne asculte, să-i ascultam, să schimbam impresii şi să preluăm de la ei ceea ce ne poate fi folositor acasă. Nu în ultimul rând, vrem să ajungem şi în locuri unde vom putea întâlni gălăţeni, pe care să-i rugăm să spună o vorbă celor de acasă, via ”Viaţa libera” - ziarul lăsat în urmă, care nu i-a uitat şi care le oferă săptămânal o pagină de suflet dedicată diasporei cu origini gălăţene”, ne-a declarat Laurenţiu Ciocăzanu.

Votul contează

Mesajul pe care cei trei vor să-l transmită românilor pe care îi vor întâlni în acest turneu este unul cât se poate de limpede: ”Mesajul pentru românii de aici e unul simplu: veniţi acasă, România are mare nevoie de voi! Iar dacă nu puteţi sau nu vă lasă inima să renunţaţi la ce aţi câştigat cu suferinţe şi cu multa muncă, atunci măcar ajutaţi-ne de la distanţa. Am văzut anul trecut, în 16 noiembrie 2014, că se poate, că puteţi chiar mai mult decât am sperat noi. Marele şoc pe care l-aţi produs atunci peste Ocean, dar şi dinspre vestul Europei către estul nostru suferind, poate duce la o schimbare fără precedent. La o şansă imensă pentru generaţiile viitoare. Luptaţi, deci, pentru dreptul vostru de a conta în România, iar cel mai simplu mod e să obţineţi dreptul la vot, electronic sau/şi prin corespondenţă. Odată obţinut, va fi totul mai simplu, şi pentru românii de acasă, şi pentru cei plecaţi în Occident”, ne-a transmis Laurenţiu Ciocăzanu.

Prima lecţie: "America nu e perfectă, dar are viitor"

Primele impresii ale celor trei jurnalişti aflaţi în turneu american le găsiţi deja în ”Jurnal de America”, rubrica zilnica pe site-ul dedicat turneului, ”voceadiasporei.ro”. „În general, resimţim evident diferenţa imensa faţă de lumea noastră balcanică. Aici, omul este în centrul atenţiei statului. Totul se învârteşte în jurul său. Statul există pentru individ şi nu invers. Birocraţia nu te încurcă, nu eşti obligat să alergi pe la ghişee, ci orice există pentru ca tu să poţi munci în pace. Civilizaţia este atunci când nici statul, nici semenii nu te deranjează, iar toţi încearcă să respecte lumea din jur. Simţim că România are o şansă, dacă politicienii înţeleg să-i lase în pace pe privaţi şi pe oameni să muncească, nu să-i hăituiască prin controale aberante, amenzi puerile şi hârţogărie inutilă. America îţi oferă şansa de a te lupta doar cu tine însuţi, nu cu restul. În România, omul se lupta cu toată lumea. America nu e perfectă, dar are viitor. România, dacă nu copiază acest model, nu are viitor...”, afirmă cu tărie gazetarul Laurenţiu Ciocăzanu.


CITEŞTE ŞI: Poftă bună, cu Gina Bradea! O gălăţeancă, ambasadorul bucatelor româneşti în ITALIA

Citit 3540 ori Ultima modificare Joi, 30 Aprilie 2015 17:24

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.