Evaluaţi acest articol
(9 voturi)
1 comentariu

La fiecare început de an ne urăm „Sănătate!”, şi ne promitem că vom renunţa la obiceiurile nesănătoase - mâncatul dezordonat şi sedentarismul. Englezii, românii, dar şi celelalte naţionalităţi din Londra au şansa de a învăţa cum să trăiască sănătos de la Gabriela Ganea (Gabriela Miu pentru prietenii de pe Facebook), o ardeleancă prin naştere şi gălăţeancă prin adopţie - graţie celor zece ani în care şi-a legat numele de oraşul nostru - despre care aţi mai citit în pagina de Diaspora.

La începutul anului 2013 scriam despre Gabriela că şi-a deschis o şcoală de dans în Italia, după ce a studiat Coregrafia la Universitatea Română de Ştiinţe şi Arte “Gheorghe Cristea”, Facultatea Artele Spectacolului de Teatru. Între timp, s-a stabilit la Londra, unde a ales - pentru că era mult mai profitabil - să practice mai mult cealaltă profesie a sa, de specialist în nutriţie aplicată şi dietă metabolică! Fără a renunţa la dans!

Am fost curioşi să aflăm ce înseamnă, pe înţelesul tuturor, dietă metabolică şi nutriţie aplicată în condiţiile în care, din două click-uri pe net găseşti o listă de diete una mai fantezistă ca alta, care te scapă şi de kilograme în plus, şi de celulită, coşuri sau bătături. Şi, fireşte, care-i legătura între dans, nutriţie şi dietă. „Toate trei combinate, sunt o cale către o sănătate fizică şi mentală pe termen lung. Personal, am fost nevoită să studiez şi mai apoi să aplic pe mine nutriţia, iar mai apoi, pentru că mi-am redobândit sănătatea doar alimentându-mă sănătos, mi-am dorit să-i ajut şi pe alţii să iasă din situaţii critice. Am continuat să studiez nutriţia, şi mai apoi m-am specializat şi pe dieta metabolică. Iar pentru că cealaltă pasiune a mea, dansul, nu putea fi mai prejos, le combin”, spune Gabriela care a studiat „Metabolic rate diets” la King's College London şi a obţinut „Certified Nutritionist” la Nutrition and Food Sciences.

Ajutând oamenii


„Ştiind cum funcţionează metabolismul, cât de mult rău ne fac, uneori, tratamentele alopate, care elimină doar simptomele, nu şi cauza bolii, dar mai ales pentru că iubesc oamenii şi cred cu tărie că rolul meu pe acest pământ este să ajut alţi oameni, am decis să nu le fiu de folos doar în sala de sport sau de dans! Să-i ajut pe toţi cei care au nevoie şi vor să-şi schimbe în totalitate stilul de viaţă. Începând din farfurie! Pentru că indiferent ce activităţi avem, de mâncat, mâncăm cu toţii. Contează însă ce mâncăm şi cât, dar mai ales în ce combinaţii. Pentru că am văzut multe persoane - şi în special copii care suferă de obezitate sau de alte boli de metabolism din cauza alimentaţiei precare sau neechilibrată corect din punct de vedere nutritiv”, ne-a explicat Gabriela.

Şi-a dorit o dată în plus să ajute pentru că la Londra comunitatea de români este foarte mare, însă puţini apelează la specialişti în domeniu nutriţiei, mai ales din cauza problemelor de comunicare.

Specializare în plus


Echivalarea studiilor nu i s-a părut foarte grea, Gabrielei: „Pe lângă Colegiu în Ştiinţele Nutriţiei, am mai optat pentru o specializare care mă ajută sa evoluez şi să le pot oferi pacienţilor mei un ajutor profesionist: metabolic rate diets consultant – specialist în dietă metabolică. Îmi place acest domeniu şi mereu caut cărţi şi materiale din care să învăţ lucruri noi”.

Lucrează în mediul privat, atât pentru români cat şi pentru alte naţionalităţi. "Sunt foarte mandră să spun că multe paciente care sufereau de anumite afecţiuni se simt mult mai bine după ce mi-au ascultat sfaturile. Am şi o pagină a cabinetului unde pot fi citite recenziile şi chiar am postat şi câteva poze cu rezultatele. Mai nou, am un program special care se numeşte „Schimbă-ţi obiceiurile”, care-i învaţă pe oameni cum să-şi echilibreze alimentaţia”, spune Gabriela.

Pericolele curelor miraculoase de pe net


„Mă amuză uneori câte informaţii eronate găseşti pe internet, însă în acelaşi timp îmi dau seama şi cât sunt de periculoase aceste informaţii, pentru că pot pune în pericol sănătatea oamenilor. Personal, cunosc zeci de femei care s-au îmbolnăvit după ce au încercat diete «miraculoase» de pe internet, una dintre ele fiind dieta Dukan. Puţini ştiu că renumitului dr.. Dukan i-a fost retras dreptul de a mai practica medicina, după ce sute de oameni au murit ţinând dieta publicată de el. Din păcate, oamenii nu se informează suficient atunci când caută scurtături", spune Gabriela Miu.

Ce înseamnă dieta metabolică


„După o anamneză, o evaluare a sănătăţii şi măsurători biometrice, pacienţii primesc planuri alimentare în funcţie de necesităţile lor. Nu e dietă, ci un stil de alimentaţie în funcţie de metabolismul fiecărei persoane. Singurele restricţii sunt chimicalele şi alimentele care conţin monoglutamat de sodiu, dioxid de sulf, zahăr rafinat, uleiuri hidrogenate şi prăjeli, care oricum nu oferă un aport nutritiv. Diferenţa între dieta metabolică de la specialist şi cea generalizată de pe internet, este că prima nu are restricţii care să te epuizeze, este personalizată şi nu-ţi pune în pericol sănătatea”.

Italia vs. Marea Britanie


După ce a trăit ani buni în Italia, unde a avut o şcoală de dans, Gabriela Miu s-a stabilit în Londra. Iată cum simte diferenţele dintre cele două ţări, şi de ce a ales Marea Britanie: "Anglia, pentru mine, e o ţară cu plusuri şi minusuri - ca toate ţările de altfel - însă depinde care jumătate a paharului o iei în seamă mai mult. Oportunităţile pe care ţi le oferă Londra sunt multiple, însă îţi fură viaţa personală. De ce nu mai e Italia? Nu ştiu! A fost un moment în viaţa mea când am simţit că vreau mai mult, că vreau să am şansa să ofer tot ce am mai bun celor care au nevoie. Şi am venit la Londra".

Cât despre dans, Gabriela a predat în centrul Londrei, în Holborn, Zumba fitness, a lansat "Fit mommy dance", un concept pentru mămicile cu bebeluşi, dar şi „Wedding Dance”, lecţii de dans pentru miri. Dar despre toate asta, într-o pagină viitoare de Diaspora! Iar dacă aveţi nevoie de ajutorul Gabrielei pentru a mânca sănătos, o găsiţi aici: https://www.facebook.com/GabrielaSpecialist/

Citit 7419 ori Ultima modificare Miercuri, 04 Ianuarie 2017 18:31

1 comentariu

 • postat de linuxsc Duminică, 22 Ianuarie 2017 08:46 73.137.240.*** Link la comentariu
  0
  0

  Evita carnea, grasimile, zaharul. Mananca legume si fructe. Simplu, n'ai nevoie de "experti" in alimentatie.
  Este risibil sa vorbesti despre experti in alimentatie!

  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.