CNVA. Un colegiu ca un poligon al extremelor

CNVA. Un colegiu ca un poligon al extremelor
Evaluaţi acest articol
(30 voturi)

CNVA-ul a fost o experienţă unică, din pachetul pentru segmentul de vârstă 14 - 19 ani pe care un oraş mic, provincial, din sud-estul ţării îl punea pe tava cu oferte făcute semenilor de către o ţară săracă. Cu bune şi cu rele, CNVA-ul şi-a păstrat constant eticheta de vârf de lance pentru o societate a cărei majoră preocupare era supravieţuirea. Un fel de profiterol printre îngheţatele de un leu şi şaptezeci şi cinci de bani, ar compara unii. Sau un pahar rece de bragă pe lângă un Cico stat în soare. CNVA-ul s-a dovedit constant o lume a extremelor. Un teren de luptă. Deşi invadat, liceul nu s-a dat bătut niciodată. Am avut genii printre colegi, dar ăştia erau bine amestecaţi cu progeniturile de bani gata ale nomenclaturii, masate mai ales în clasele de mecanică. Galoanele liceului, grele de responsabilităţile materiei, îi oprea totuşi pe diletanţi la porţile claselor de mate-fizică. Am avut profesori înţelepţi, cu carismă, dar şi găgăuţi care credeau că oricine poate fi dascăl, indiferent de calităţile lui ca om. Am avut de studiat materii superbe, ale căror secrete îţi tăiau respiraţia de emoţie, dar şi rubrici tembele, precum Cunoştinţe social-politice. Ghinionul nostru a fost ca Marx, părintele comunismului, a fost un filosof, că dacă ar fi fost om de ştiinţă ar fi experimentat întâi pe şoareci şi nu direct pe oameni. Am trăit visuri încununate de rezultatele la învăţătură, dar şi coşmaruri, terorizat de un stil de predare care se potrivea mănuşă cu timpurile, dar, de fapt, nu avea niciun drept să fie aşa. Mi-am făcut prieteni pe viaţa, dar am avut şi oameni de care nu am vrut să ştiu nimic după, odată scăpat.
Azi, CNVA-ul pare a rămâne acelaşi poligon de afişare a extremelor. O arenă, unde oamenii ţin neapărat să se exprime. Pe de o parte, 150 de ani de istorie. De cealaltă parte, o festivitate, de altfel, onorantă, patronată de Liviu Pop. Cu câţi de "o", dragă!? Câţi de "o" în Pop? Tare mi-e că scriem greşit cu toţii...

Citit 3624 ori Ultima modificare Miercuri, 22 Noiembrie 2017 17:33

5 comentarii

 • postat de inginer
  Joi, 30 Noiembrie 2017 09:31
  82.78.125.***
  Galatiul a fost mare cand Romania era Mare (in comunele "sarace" de pe malul covurluiului veneau basarabenii palmasi sa lucreze in agricultura).
  Imi doresc din tot sufletul sa apuc sa vad din nou Galatiul MARE, odata cu ROMANIA MARE, reintregita.
  La multi ani, GALATI ! La multi ani, ROMANIA !

  PS
  Intr-adevar la LVA: CSP si Grimbi erau detestabili in anii 80. Au fost printre elite si profesori slabi. Tropicul era un cosmar ingrozitor: mizerabil, imputit si rece. Au fost si abuzuri (profesor de sport care le pipaia pe fete la bazin, profesor de mate care a obligat clasa la munca fortata - supranorma- in agricultura pe timpul practicii, profesor de sport fost boxer care lovea in gura cu pumnul elevii rebeli). Au si profesori foarte buni (fizica am invatat la liceu, la facultate era o gluma), cursurile de limba romana (profesor Virgil Nistru Tiganus) de nivel universitar erau o delectare rara in acei ani .
  1
  5
  Raportează
 • postat de Sandu
  Sâmbătă, 25 Noiembrie 2017 14:28
  109.103.134.***
  @Costi.Mai studiaza putina carte si mai ales statistica dar se pare ca nu prea le iubesti .Da au venit multi oameni la combinat dar nu numai din Vaslui ci si din Transi;vania in special Honedoara dar si alte judete sarace ale acestei provincii care sunt sarace si acum.Au mai venit si de la Braila pe care tu cred ca o consideri mare desi nu este ,nu a fost si nici nu va fi cu tot primul sau ministru. Nu mor caii cand vor cainii si nu te opreste nimeni sa pleci intr/un oras mai mare dar tare ma tem ca si acolo ai avea ceva prostii de spus.
  3
  7
  Raportează
 • postat de Costi
  Vineri, 24 Noiembrie 2017 11:54
  95.77.96.***
  @Sandu Galatiul a fost un oras mic, in care au venit in anii 1960 aproximativ 60.000 de tarani, majoritatea fara scoala, din judetele invecinate, in special Vaslui, pentru a munci in combinat. Treptat, Galatiul ramane iar un oras mic si deja arata ca o comuna neiluminata noaptea si fara incalzire centralizata.
  6
  6
  Raportează
 • postat de Sandu
  Joi, 23 Noiembrie 2017 09:08
  109.103.134.***
  Domnule actual canadian.Faci niste afirmatii care ma determina sa te contazic.Galatiul nu a fost niciodata si nici acum un oras mic raportat la Romania.Lumea extremelor de care vorbesti este contrazisa de realitate.Cam 98 la suta dintre absolventii liceului au urmat o forma de invatamant superior chiar si in perioada comunista cand admiterea se facea pe baza de examen.Diletantii de care vorbesti cu atata usurinta poate au fost dotati de la natura spre alte domenii decat fizica/matematica si unii din ei au dovedit prin performanta lor profesionala ca lumea in general nu se cantoneaza numai la ce ai studiat tu la clasa speciala. Asa este Marx a fost un filozof care inca este studiat la universitati chiar si in Canada de care probabil nu stii.Dupa logica ta ar trebui sa blamam si pe oamenii de stiinta care au creat bomba atomica.Chiar si cunostintele social politice pe care le apreciezi ca tembele si care nu sunt, puteau sa/ti puna mintea la contributie si sa le analizezi cu gandirea ta mecanica.Ultima ta fraza este valabila in special pentru frustrati .
  6
  19
  Raportează
 • postat de profesor
  Joi, 23 Noiembrie 2017 08:08
  89.136.187.***
  Superb!!!
  MAi ales ultima propozitie!!! :)
  7
  10
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.