TERAPIE INTENSIVĂ (VII)

Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Ieșim! Plecăm! Mergem! Brusc, domnul A. Ghiuţă se oprește și începe să se întreacă pe Sine! Porneşte maculatorul, plaivazul chimic şi glasnicele...şi auzim:

„Ce curat mătură măturătoarea asta frumoasă! în mâinile ei, mătura-i sceptru! şi ea, măturătoarea, miroase a cântece pornite din depărtare, tocmai din tei!

Ce dezordine şi ce mizerie ştie să facă omul! omul: cest gunoi cosmic pe stradă, cest animal ratat la facerea lumii, când demiurgul nici măcar nu voia să creadă că a greşit, că a zvârlit zarurile aiurea, iar acum vrea tablă ştearsă...cu securea!

Doamne, ce zadarnic se spune: omul lui dumnezeu, lasă ordinea în pace! omul lui dumnezeu, lasă liniştea în pace! nu mai face gunoaie! şi nu-ţi mai bate joc de lumină! fii cu minte! şi nu te mai repezi la secetă! şi nu te mai repezi la ploaie! şi, mai ales, nu mai înjura crucifixul, nu mai scuipa în altare! ai păsare! ai măcar de păsări păsare!

Omule, femeia asta nu-i la cheremul nesimţirii tale! nu te doare? chiar nu vezi locul pentru gunoi? chiar îţi este indiferentă această superbolă măturătoare?

Du-te în codru, omule, printre păsări şi animale, şi uită-te cât nu sunt de ratate, cum păstrează ordinea dumnezeiască şi cum nu sar din karmă şi din singurătate, cum nu tulbură liniştea, cum nu fug din fire şi cum ţin cu ghearele şi cu cântecul tot ce a mai rămas din iubire!

Omule, priveşte această măturătoare de străzi pe care arunci dezordine! şi, apoi, salută şi îngenunchează în faţa cestei regine din tei, simte-te şi zvârle-te cât mai repede în coşul de gunoi!”

Cotim la stânga, pe strada Dezamăgirii, soră cu bulevardul omonim. Ne uităm pe faţadele blocurilor și ne imaginăm cum vor atârna chipurile pretendenților la Capră! Mecle banale, sățioase şi mari cât crucea nebunului. Vasile Cherpedin se comportă:

„S-apropie alegerile, frate!/ haideţi la vot, vecino, ţaţo, soro!/ vaca va fi cinci lei, cu tot cu lapte,/ şi doar trei lei pachetul de Marlboro!/ Ce bine o să fie-n urbea noastră:/ aeroport şi pod peste hotar.../ şi fiecare – câte-o floare-albastră/ între măsele, pentru dom’ primar!/ Căldură vom avea peste măsură:/ cam zece lenin-grade pe minut;/ o să ne crape ochii de căldură,/ vom leşina frumos în aşternut!/ Vom bea coniac, la colţuri, cu durbaca;/ singur pe câmp se va prăşi mohorul;/ ce de gogoşi se vor livra de-a moaca,/ să fie plin şi vesel tot poporul!/ În curţi, în iesle şi în parlamente/ n-o să mai fie nici o buruiană!.../ La urnă, frate, hai, festina lente,/ ai milă, dă-te ferm, ca la pomană!/...Haideţi la vot, ca să avem tramvaie, boi, cimitire, soia şi rachiu!/ Brânza va fi cinci lei, cu tot cu oaie.../ şi gratis-gratis lemnul de sicriu!”...(Stai să vezi!)

Citit 1640 ori Ultima modificare Duminică, 26 Decembrie 2021 23:56

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.