Alliance GFG a achiziţionat cea mai mare topitorie de aluminiu din Europa

Alliance GFG a achiziţionat cea mai mare topitorie de aluminiu din Europa
Evaluaţi acest articol
(11 voturi)

Cumpărătorul combinatului ArcelorMittal Galaţi, compania GFG Alliance, condusă de industriaşul Sanjeev Gupta, a finalizat negocierile şi în ceea ce priveşte achiziţionarea cele mai mari topitorii de aluminiu din Europa, Aluminium Dunkerque (Franţa). Compania a fost achiziţionată de la Rio Tinto, în cadrul unei tranzacţii în valoare de 500 milioane de dolari.

Reprezentanţii GFG Alliance, cu sediul central la Londra, au declarat că achiziția unității de producție franceze - care va fi redenumită Liberty Aluminium Dunkerque - deschide calea către un program de investiții în aval, pentru a maximiza valoarea aluminiului produs la această topitorie. Mai exact, unitatea, care în prezent are 570 de angajaţi, se doreşte a fi fundația pentru o afacere de producție integrată mai largă, care să deservească piața franceză și europeană.

"GFG efectuează studii de fezabilitate privind dezvoltarea Liberty Aluminium Dunkerque pentru a deveni o unitate de producție integrată, capabilă să producă componente pentru industria auto și alte industrii în continuă creștere din Franța, centrate în jurul capacității de producție de 285.000 de tone pe an ale topitoriei. Decizia de astăzi (vineri, 14 decembrie - n.r.) urmează achiziției de către GFG, la începutul acestui an, a singurului producător de roți auto din Franța, AR Industries - denumit acum Liberty Wheels France, care era deja un client-cheie al topitoriei Dunkerque. Acordul a marcat o schimbare semnificativă în sectorul de producție în aval din Franța și a dus la salvarea a peste 90 la sută din locurile de muncă ale unității de producție Chateauroux", se precizează într-un comunicat de presă al GFG Alliance.

Context favorabil pe piaţă

Piața europeană și globală a automobilelor a crescut cu peste 50 la sută în ultimul deceniu și va crește în continuare în anii următori. În acest context, GFG dorește să își utilizeze avantajul competitiv și să capitalizeze pe creșterea cererii pentru metale ușoare și de mare rezistență din industria auto, mai ales în contextul creșterii parcului de vehicule electrice. Conținutul total de aluminiu din vehiculele europene se estimează că va crește de la 3,3 la 3,4 milioane de tone anual până în 2024 și că utilizarea, la nivel mondial, în următorii zece ani, a aluminiului pentru tabla de caroserii va depăși dublul nivelului actual.

Cum a fost finanţată tranzacţia

Liberty a fost susținută în achiziţia topitoriei de la Dunkerque de un consorțiu format din şapte dintre cele mai mari bănci internaționale, printr-un împrumut la termen de 350 milioane de dolari. Uniunea bancară a fost condusă de Bank of America Merril Lynch cu participarea BNP Paribas, ICBC, ICBC Standard Bank, Morgan Stanley, Natixis, Barclays Bank PLC, Bank of Montreal și Royal Bank of Canada. Liberty a fost consiliată cu privire la această tranzacție de către Clyde & Co și Norton Rose în ceea ce privește aspectele juridice și Grant Thornton UK LLP în ceea ce privește aspectele contabile.

Citit 3200 ori Ultima modificare Miercuri, 19 Decembrie 2018 10:31

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.