Fiscul gălăţean şi-a făcut treaba în 2019

Fiscul gălăţean şi-a făcut treaba în 2019

Evaluaţi acest articol
(6 voturi)
Fii primul care postează comentarii!

Bilanţul încasărilor Direcţiei Generale Regionale a Finanţelor Publice (DGRFP) Galaţi indică, la nivelul anului 2019, o depăşire cu aproximativ 130 de milioane de lei a programului propus de ANAF. Concret, regionala ANAF cu sediul la Galaţi a reuşit un plan total de încasări de 17,264 miliarde lei, ceea ce înseamnă 100,75 la sută faţă de 17,136 miliarde lei, cât fusese programat. 

Plusul la încasări a continuat şi în prima lună a acestui an, când creşterea a fost una substanţială, de 4,25 puncte procentuale faţă de program, echivalentă cu 1,484 miliarde lei, motiv pentru şefii Fiscului gălăţean de a se felicita reciproc, la începutul acestei luni, pe reţelele sociale. În ianuarie 2020, plusul cel mai mare al Finanţelor gălăţene a venit din activitatea vamală, de 24,86 pp, în timp ce Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice (AJFP) a reuşit un plus de „numai” 4,71 puncte procentuale.
Comparând rezultatul întregului an 2019 cu anul precedent, creşterea încasărilor la bugetul general consolidat a fost una chiar spectaculoasă la nivelul AJFP Galaţi, de circa 800 de milioane lei, şi de aproape 1,5 miliarde lei pe tot DGRFP-ul. Explicaţia acestui „salt” a fost dată de şefa AJFP, Mioara-Daniela Carp, în şedinţa de ieri a Comisiei de dialog social de la Prefectura Galaţi: „Plusul de 800 de milioane de lei s-a datorat reîntoarcerii contribuabililor mijlocii din judeţul Galaţi. În 2018, ei au fost în administrarea noastră timp de numai două luni, în noiembrie şi decembrie”. Cât priveşte plusul din activitatea vamală, explicaţia e simplă şi a fost reamintită, ieri, şi de prefectul Gabriel Avrămescu: „Jumătate din încasările vămilor din România se realizează în Portul Constanţa, care e în subordinea DGRFP Galaţi”.
Referindu-ne strict la activitatea AJFP Galaţi pe parcursul anului trecut, câteva date importante au fost subliniate ieri şi de şefa instituţiei, Mioara-Daniela Carp. Astfel, ponderea încasărilor realizate de contribuabilii mijlocii în totalul încasărilor a fost de 23,42 la sută. Pe surse ale bugetului de stat, ponderea cea mai mare au avut-o încasările din impozitul pe venit (33,68 la sută), urmate de încasările din TVA (31,81 la sută). Programul anual de încasări la bugetul general consolidat al statului repartizat AJFP Galaţi de către MFP-ANAF a fost îndeplinit în proporţie de 100,82 la sută. De asemenea, în 2019, a fost rambursată taxă pe valoarea adăugată în sumă totală de 149,22 milioane lei, din care 67,63 milioane lei au fost sume compensate cu alte datorii la bugetul general consolidat, restul de 81,59 milioane lei reprezentând TVA restituită efectiv către contribuabili.

Citit 2154 ori Ultima modificare Marți, 25 Februarie 2020 19:56

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.