Facilităţi la rambursarea TVA

Facilităţi la rambursarea TVA
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Decontul TVA de sub 10.000 lei va fi returnat automat firmelor, fără verificări anterioare *

O nouă procedură de soluţionare a deconturilor cu sume negative de TVA cu opţiune de rambursare a fost stabilită de Ministerul Finanţelor. pentru a simplifica sistemul prin care firmele îşi primesc banii.

Aşa cum am scris, una din prevederile importante este aceea că firmele care au deconturi de TVA mai mici de 10.000 lei să primească automat banii, după care se va efectua controlul de verificare, nu ca până acum, când controlul era înainte şi apoi decontul.

Actul normativ, respectiv OMFP nr.263/2010 a fost publicat în Monitorul Oficial nr.131/26.02.2010, urmând ca procedura să se aplice începând cu deconturile aferente lunii februarie 2010. 

Deconturile cu sume negative de TVA cu opţiune de rambursare în curs de soluţionare la data aplicării OMFP nr. 263/2010 se soluţionează potrivit procedurii în vigoare la data depunerii lor.

În legătură cu acest subiect, biroul de presă al DGFP Galaţi subliniază principalele noutăţi aduse de OMFP nr.263/2010:

În primul rând, după cum am precizat deja, deconturile cu sume negative de TVA cu opţiune de rambursare prin care se solicită rambursarea unor sume mai mici sau egale cu 10.000 lei sunt considerate, în mod automat, cu risc fiscal mic şi se soluţionează prin emiterea Deciziei de rambursare a TVA.

Standardul individual negativ (SIN), reprezentând suma maximă a TVA ce poate fi rambursată fără analiză documentară sau inspecţie fiscală anticipată, se va stabili trimestrial (şi nu semestrial cum era în vechiul ordin).

Contribuabilii mari care au deconturi încadrate la risc fiscal mare, cu excepţia situaţiei în care încadrarea iniţială în categoria de risc fiscal mare s-a făcut ca urmare a începerii urmăririi penale în legătură cu acte săvârşite de respectivul contribuabil, pot să depună scrisori de garanţii bancare, emise de instituţii de credit autorizate de BNR, în anumite condiţii, pentru a încadra deconturile respective la risc fiscal mic.

În cazul contribuabililor mijlocii, au fost redefinite activităţile care condiţionează încadrarea deconturilor cu sume negative de TVA cu opţiune de rambursare în categoria deconturilor de risc fiscal mare (Capitolul III lit. C pct. 5 lit.e din OMFP nr. 263/2010).

Dacă în cursul soluţionării decontului cu sume negative de TVA cu opţiune de rambursare persoana impozabilă este declarată inactivă fiscal, potrivit prevederilor Codului de procedură fiscală, procedura se încheie, iar sumele negative cuprinse în respectivul decont se pot cuprinde în primul decont de TVA care va fi depus după reactivarea contribuabilului, potrivit prevederilor Codului de procedură fiscală.      

Citit 889 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.