Reduceri înșelătoare, sancționate de Protecția Consumatorilor

Reduceri înșelătoare, sancționate de Protecția Consumatorilor
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

16 operatori economici din județul Galați care practicau vânzări cu preț redus au fost controlați, în perioada 18-31 ianuarie, de către Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor (CJPC) Galați, la 15 dintre aceştia constatându-se abateri de la legislaţia în vigoare. Pentru toate aceste abateri, au fost aplicate 13 amenzi contravenţionale, în valoare totală de 50.000 lei, și şase avertismente.

Conform CJPC, principalele abateri constatate la vânzările promoţionale au fost: neprecizarea duratei promoţiei sau dacă aceasta se face în limita stocului disponibil; neafişarea corectă a preţului, adică lipsa preţului nou, afişarea a două preţuri barate şi a unui preţ nebarat; neafişarea deloc a preţului redus, deoarece reducerea se aplica doar la casa de marcat; nemenţionarea articolelor supuse promoţiei şi nesepararea acestora de cele nereduse; informarea incorectă a consumatorilor cu privire la preţul vechi şi la procentul reducerii, prin raportarea reducerii la un preţ mult mai mare decât cel de referinţă; înscrierea greşită a perioadei promoţiei.

CJPC Galați precizează regulile care trebuie respectate la vânzările cu preț redus, indiferent de tipul acestora. Astfel, orice comerciant care anunţă o reducere de preţ trebuie să o raporteze la preţul de referinţă practicat în acelaşi spaţiu de vânzare pentru produse sau servicii identice. Preţul de referinţă reprezintă cel mai scăzut preţ practicat în acelaşi spaţiu de vânzare, în perioada ultimelor 30 de zile înainte de data aplicării preţului redus. Orice anunţ de reducere de preţ exprimată în valoarea absolută sau în procent trebuie efectuat vizibil, lizibil și fără echivoc, pentru fiecare produs sau grupă de produse identice, fie prin menţionarea noului preţ lângă preţul anterior, barat, fie prin menţiunile "preţ nou", "preţ vechi" lângă sumele corespunzătoare, fie prin menţionarea procentului de reducere şi a preţului nou care apare lângă preţul anterior, barat.

Citit 1121 ori Ultima modificare Luni, 08 Februarie 2021 16:52

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.