Exclusiv. Plata finală pentru cumpărarea Electrocentrale a fost amânată

Exclusiv. Plata finală pentru cumpărarea Electrocentrale a fost amânată
Evaluaţi acest articol
(12 voturi)

Adunarea creditorilor Electrocentrale Galați a decis prelungirea termenului de plată a diferenței de preț pentru cumpărarea companiei gălățene de către Remat București Sud SRL București. Noul termen este 22 mai 2024.

Licitația pentru vânzarea fostului producător de energie termică și abur industrial pentru platforma siderurgică gălățeană, Electrocentrale SA, despre care "Viața liberă" v-a informat, în exclusivitate, la vremea respectivă, a fost adjudecată de firma bucureșteană Remat București Sud SRL, care are ca obiect principal de activitate recuperarea materialelor reciclabile sortate. Licitația a avut loc pe 21 decembrie 2023, iar adjudecarea ei a fost prezentată drept un succes de lichidatorul judiciar Maestro SPRL Constanța, pe motiv că Electrocentrale a fost vândută ca activ funcțional, pentru suma de 12,5 milioane de euro plus TVA (acolo unde este cazul).

Remat București Sud SRL a fost singurul ofertant al licitației din decembrie anul trecut, dată la care a achitat garanția de participare la licitație, de 1,25 milioane de euro, adică 10% din valoarea de pornire, conform caietului de sarcini. Plata diferenței de 11,25 milioane de euro trebuia făcută în următoarele 60 de zile, adică până pe 20 februarie 2024, după care ar fi urmat încă 30 de zile pentru întocmirea tuturor documentelor și finalizarea tranzacției.

Pe 19 februarie 2024, la sediul din Constanța al Maestro a fost convocată Adunarea creditorilor Electrocentrale, care a votat prelungirea cu trei luni a termenului de plată pentru diferența de preț. Noul termen este 22 mai 2024. Principalii creditori ai companiei gălățene sunt Romgaz Mediaș (cu 87,64% din drepturile de vot) și Transgaz (7,585%), alături de alți mici creditori cu mai puțin de 1% fiecare. Printre aceștia din urmă se numără Primăria Galați (0,329%), Apă Canal (0,007%) și Proiect SA (0,008%).

"Termenul de plată a fost prelungit până pe 22 mai. S-a plătit până acum 10% din valoarea activului, s-au transferat licențele către viitorul proprietar. Licitația nu s-ar fi putut adjudeca dacă nu erau respectate condițiile din caietul de sarcini, iar una dintre acestea a fost achitarea a 10% din valoarea activului", au declarat pentru "Viața liberă" reprezentanții lichidatorului judiciar.

Încercările noastre de a obține o declarație din partea firmei Remat București Sud SRL referitoare la planurile pe care le are cu Electrocentrale au rămas fără succes. "Viitorul proprietar vrea continuarea activității la Galați", ne-au spus reprezentanții Maestro, fără să ne poată da alte detalii.

Activul funcțional Electrocentrale Galați, cel care a fost adjudecat de firma bucureșteană, este compus din Incinta CET (care include centrala termoelectrică cu o putere instalată de 375 MW, terenuri de 22,3 hectare, construcții administrative și industriale, instalații și stocuri) și Incinta Epurare Chimică III (formată din teren în suprafață de 9.821 mp, clădire stație tratare chimică a apei și instalații de ventilație).

Parte a RematHolding, Remat București Sud SRL are ca obiect principal de activitate recuperarea materialelor reciclabile sortate și a avut, în anul 2022, o cifră de afaceri netă de 20,6 milioane de lei și un profit net de aproximativ 2,4 milioane de lei.

Citit 3387 ori Ultima modificare Luni, 08 Aprilie 2024 23:57

2 comentarii

  • postat de Fery
    Vineri, 05 Aprilie 2024 15:12
    212.93.144.***
    Remat==depozit de fier vechi si neferoase, au vazut ce cuprinde electrocentrale,vagoane de fier si neferoase, si, ca si cumplitul demolator al industriei galatene, mangalea si compania, a spus ca da lovitura, demoland si vanzand la fier vechi tot, dar se pare ca nu le a iesit, si banii din demolar….
    1
    13
  • postat de Roman
    Joi, 04 Aprilie 2024 22:14
    5.13.215.***
    Stați liniștiți. Nici nu o sa plătească. Legislația nu le da voie sa taie instalația asa ca băieții nu au bani.Trageti și voi concluzia.
    0
    42

Lasă un comentariu

Utilizatorul este singurul responsabil de conţinutul mesajelor pe care le postează şi îşi asumă toate consecinţele.

ATENTIE: Comentariile nu se publică automat, vor fi moderate. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare, iar autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate.

Prin comentariul meu sunt implicit de acord cu politica de confidenţialitate conform regulamentului GDPR (General Data Protection Regulation) şi cu Termeni si condițiile de utilizare ale site-ului www.viata-libera.ro