Paradoxurile finanţărilor pentru Centura Tecuciului

Paradoxurile finanţărilor pentru Centura Tecuciului
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Primarul Tecuciului, democrat-liberalul Eduard Finkelstain (foto) visează să rezolve în acest mandat o problemă de importanţă majoră nu doar pentru cetăţenii municipiului pe care îl conduce: Centura Tecuciului. Povestea acestui drum a început acum patru ani, în vremea Alianţei D.A. PD-PNL, când Centura a pierdut în faţa unui proiect considerat mai important: Centrul de Afaceri Galaţi.

A fost odată…

„Centura Tecuciului are un istoric nefericit pentru noi, cei din zona Tecuci. La acea dată au plecat patru proiecte pe PHARE infrastructură: Centura Tecuci, drumul judeţean Tecuci-Galaţi, Centrul din Pădurea Gârboavele şi Centrul de Afaceri. La prima evaluare făcută la Agenţia de Dezvoltare Regională, Centura Tecuciului a fost pe primul loc, nu doar din cele patru proiecte gălăţene, ci din 28 de proiecte depuse de şase judeţe. Era cap de listă, cel mai important proiect al Regiunii.

Partea proastă a fost o etapă birocratică de evaluare la nivel naţional. Acolo, la masa verde, s-ar părea că lobby-ul gălăţean a funcţionat extraordinar de bine şi Centrul de Afaceri, aflat în coada listei, a devenit eligibil crescând ca Făt-Frumos. Centura a ajuns în aşteptare, eligibilă, dar fără fonduri”, ne-a declarat primarul.

Edilul susţine că la acel moment a făcut un lobby la Ministerul Dezvoltării Regionale, condus de Anca Boagiu, minister care a finanţat un număr de proiecte de pe lista de aşteptare. „La ultimele discuţii cu dl preşedinte Chebac mi-a spus să încep procedurile de expropriere care nu sunt foarte greoaie. Centura are un rol important pentru tot ce înseamnă fluenţa traficului, din Moldova spre Galaţi şi eliberarea municipiului de traficul greu.

În prezent se circulă pe o stradă care a fost şi inundată, care nu are o infrastructură solidă şi prin care trec două reţele de canalizare. De multe ori cetăţenii au vrut să blocheze drumul pentru că le afectează structura de rezistenţă a caselor. Centura ar însemna fluenţa traficului, e un proiect de importanţă regională, dacă nu şi naţională”, spune primarul.

Surse pentru despăgubiri

Preşedintele Consiliului Judeţului, social-democratul Eugen Chebac, susţie că proiectarea Centurii Tecuciului este finalizată. „Rămâne o singură problemă pe care am tot discutat-o cu primarul Tecuciului: să vedem dacă pe noua formulă guvernamentală vom găsi surse pentru despăgubiri.

Pentru ca s-o introduc în Programul Operaţional Regional, Axa II Transporturi, trebuie ca terenul pe unde trece viitoarea Centură să fie în proprietatea Primăriei. Pentru asta, trebuie să fac exproprieri. Valoarea proiectului este de circa 22 de milioane de euro. Încerc să obţin fonduri şi de la Ministerul Transporturilor”, ne-a declarat preşedintele Chebac.

Citit 1663 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.