Pe Mediu, de doi ani se freacă menta

Pe Mediu, de doi ani se freacă menta
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* La Galaţi, nu s-a reuşit atragerea nici măcar a unui amărât de cent din cele 4,5 miliarde de euro puse la dispoziţie de UE pentru investiţii în Mediu * Banii sunt accesibili din iulie 2007 * Din toată Euroregiunea „Dunărea de Jos”, doar Tulcea s-a mişcat * Există însă o instituţie, despre care nu ştie nimeni, special creată pentru accesarea banilor prin POS Mediu 

Lansarea POS (Programul Operaţional Sectorial) de Mediu s-a făcut în anul 2007, în luna iulie, moment în care Uniunea Europeană a anunţat că pune la bătaie 4,5 miliarde de euro pentru investiţii publice regionale şi integrate în domeniul Mediului. Mai mult, autorităţile române au anunţat că adaugă la imensa „căciulă” investiţională 1,1 miliarde de euro. 

În ciuda vagoanelor de bani, mare lucru nu s-a făcut în România în anii 2007 şi 2008: doar opt proiecte majore (valoare totală - 850 de milioane de euro) şi 30 de proiecte mărunte (5,2 milioane de euro cu totul). Grav este că la noi, la Galaţi, s-a făcut un mare zero tăiat. Doar promisiuni că se va face şi se va drege... Că noi nici nu avem probleme pe mediu, aşa că de ce ne-am deranja?

Tam-tam-tam, param-pam-pam!

Tam-tam-tam, param-pam-pam! Aşa putem descrie activitatea în ceea ce priveşte investiţiile de Mediu la Galaţi. S-a vorbit cu entuziasm despre ce bine e să combaţi poluarea, să protejezi mediul etc., etc, dar de făcut nu s-a făcut nimic. 

Nici la nivel de Primărie (deşi oraşul se confruntă cu grave probleme în privinţa gestiunii deşeurilor şi a apelor uzate), nici la nivel de Consiliul Judeţului (deşi judeţul înnoată în gunoaie, iar apele de suprafaţă şi pânza freatică sunt sufocate de dejecţii, fiindcă nu există canalizări şi nici staţii de epurare). Se arde gazul într-o veselie!

De ce nu s-a apelat la finanţările europene prin POS Mediu? Greu de spus. Indiferenţa ar fi o explicaţie. Nepriceperea - o alta. 

Mihai Turcu, directorul Agenţiei pentru Protecţia Mediului (APM) Galaţi, este virulent când vine vorba de cauzele neabsorbţiei fondurilor europene în judeţul Galaţi. „După părerea mea, necheltuirea banilor europeni este din vina primarilor, care au demonstrat că nu au capacitatea de a depune proiecte eligibile. Nu sunt pregătiţi! Ştiu doar să promită, în campaniile electorale, tot felul de bazaconii pentru ademenirea electoratului, după care stau la umbră patru ani, pentru că ei habar nu au cum să facă ceea ce au promis. Ar trebui ca fiecare primar să aibă câteva proiecte pregătite în sertar - Galaţiul, la dimensiunea lui, ar trebui să aibă vreo zece - iar când apare oportunitatea să le actualizeze şi să le depună. Aşa ar fi util”, declară Turcu. 

„Din păcate, unii dintre primari au în continuare mentalităţi de dinainte de 1989. Vin la noi în ultima zi şi cer avize a căror eliberare durează, după procedura legală, o săptămână sau chiar mai mult. Când le spui că nu se poate, sar în sus şi încep să ameninţe cu telefonul la un ministru, un senator sau mai ştiu eu ce politician. Şi dacă sună, ce? Ce, poate vreun politician să anuleze legea pocnind din degete? Este jenant şi enervant că se gândeşte astfel”, spune Mihai Turcu.

Nu avem nicio îndoială că este perfect adevărat ce spune Mihai Turcu. Însă ni se pare că mai sunt şi alte cauze. Nu de alta, dar primarii gălăţeni se înghesuie la banii veniţi prin Fondul European pentru Agricultură Dezvoltare Rurală (FEADR), pentru a face investiţii în canalizare şi epurare. Adică exact ce puteau face încă de acum doi ani, cu banii din POS Mediu. 

Să fie la mijloc şi o problemă de informare defectuoasă? Se pare că da. Nu puţini sunt primarii care spun că la Mediu e prea multă birocraţie. „Am solicitat de la Agenţia Regională de Mediu un aviz pentru un proiect, iar acel aviz - de fapt o adresă prin care mi se spunea că nu trebuie aviz de mediu! – mi-a fost eliberat după nu mai puţin de şapte săptămâni”, ne-a povestit, sub rezerva anonimatului („Dom’le, dacă-mi daţi numele în ziar mă fac praf şi pulbere ăştia!”), un primar gălăţean.

La Galaţi sunt cinci instituţii de Mediu

Faptul că în judeţul nostru nu s-a adus nicio para chioară pentru investiţii în Mediu prin Programul Operaţional Sectorial intră într-un contrast de-a dreptul violent cu faptul că avem în judeţ CINCI instituţii de Mediu: Agenţia Regională pentru Protecţia Mediului, Garda Regională de Mediu, Agenţia judeţeană pentru Protecţia Mediului, Garda judeţană de Mediu şi Organismul Intermediar de implementare a POS Mediu. Dacă am sta şi la investiţii ca la numărul de instituţii ar fi realmente minunat!

Avem cu cine, dar avem degeaba!

În caz că nu ştiaţi, vă spunem că pentru accesarea banilor prin POS Mediu există la Galaţi chiar şi o instituţie specializată: Organismul Intermediar POS Mediu Galaţi. O instituţie despre care am aflat absolut întâmplător la începutul lunii decembrie a anului trecut, cu ocazia unei conferinţe regionale de o utilitate discutabilă. Nu de alta, dar s-a vorbit acolo despre lucruri care ar fi trebuit spuse publicului încă înainte de la lansarea POS (iulie 2007). De ce atâta întârziere?! Da’ chiar: de ce?

Cu acest prilej, ne-am dat seama că, din păcate, amintita instituţie nu prea poate să-şi justifice existenţa. Pentru că n-au dus la capăt aproape nimic. Doar multe vorbe şi un proiect de reabilitare a alimentării cu apă şi a canalizării în zona Tulcea. Extrem de puţin pentru doi ani de activitate!

Evident, ar fi nedrept să aruncăm vina lipsei de activitate doar pe umerii acestei instituţii. Vină este şi acolo, dar şi la celelalte instituţii de mediu din judeţ. Care, ca să o spunem pe şleau, nu prea s-au omorât cu informarea publicului în ultimii ani. În 2007-2009, la instituţiile menţionate (cinci la număr) nu s-a ţinut NICIO conferinţă de presă. E drept, ni s-a răspuns la întrebări de fiecare dată când am avut chestiuni de lămurit, dar credem că instituţiile de Mediu ar trebui să vină mai des cu informaţia către public, şi nu să aştepte, pe burtă, să „transpire” informaţiile către presă prin surse colaterale. Mai ales că zona este una sensibilă şi de la aerul pe care îl respirăm în Galaţi şi până la nitraţii şi nitriţii din apa unor comuni ale judeţului, totul ar trebui să intereseze organismelor de mediu.

Una peste alta, sperăm că în perioada ce urmează lucrurile vor lua o turnură serioasă în ceea ce priveşte protecţia mediului şi combaterea poluării la Galaţi. Nu de alta, dar e păcat că ne trec prin faţă apetisantele finanţări europene, iar noi le lăsăm să treacă, înghiţim în sec şi dăm din umeri a neputinţă.

Explicaţie foto: Vi se pare cumva că acesta este management european al deşeurilor?!

Citit 2723 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.