Campanie VL - „Lanţul scumpirilor”: Toamna vine cu creşteri de preţuri

Campanie VL - „Lanţul scumpirilor”: Toamna vine cu creşteri de preţuri
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)
  • „Viaţa liberă” ia la bani mărunţi scumpirile care îi ard la buzunar pe gălăţeni

De o vreme încoace, magazinele româneşti au început să-i bage în sperieţi pe gălăţeni. Preţurile la unele dintre produsele de bază par a să o fi luat razna, clienţii fiind prinşi într-un veritabil lanţ al scumpirilor. De altfel, primele semne că toamna va fi bogată în… scumpiri s-au simţit încă din luna august.

Potrivit datelor statistice furnizate de INS, pe parcursul unei singure luni preţurile au crescut cu 0,5 la sută, iar dacă e să ne raportăm la aceeaşi perioadă a anului trecut, creşterea este de aproape patru procente! Cauzele sunt multiple. Pe de o parte, tensiunile de pe scena politică au alimentat o serie de incertitudini şi în mediul economic, pe de altă parte leul a pierdut teren în faţa euro, iar peste toate s-a scumpit şi energia, sub orice formă ar fi ea. Dacă pe acest fond mai adăugăm şi efectele secetei în agricultură, dar şi tendinţa unor producători de a-şi acoperi o parte din viciile de productivitate prin creşterea preţurilor, inclusiv prin inducerea în piaţă a unui orizont de aşteptare în acest sens, atunci creşterile de preţuri nu ar mai trebui să ne surprindă prea mult. Chiar şi aşa, pe anumite paliere, „derapajele” preţurilor au fost considerabile, la anumite produse chiar şi de la o lună la alta.

De exemplu, la mărfurile alimentare, pe parcursul lunii august, preţul cartofilor a crescut cu aproape zece procente, iar fasolea şi legumele cu nouă procente! Creşteri consistente au fost şi la ouă (+ 4,05 la sută), la conserve (+1,94 la sută) şi la carne (+2,1 la sută). Nici la mărfurile nealimentare, acolo unde o parte dintre preţuri sunt reglementate de autorităţile de profil, nu au lipsit scumpirile, „lanţul” fiind strâns mai ales în materie de utilităţi. De exemplu, energia electrică a marcat în ultimul an un plus al preţurilor de 5,38 la sută, iar pe partea de apă, canalizare şi salubritate creşterile au fost de 3,44 la sută.

Bulgărele scumpirilor s-a rostogolit şi în materie de servicii, cu o scumpire totală de aproape cinci procente în ultimul an. Cifrele statistice sunt, totuşi, doar… cifre statistice, iar realitatea le-o ia înainte de multe ori. Prin urmare, în perioada următoare „Viaţa liberă” îşi propune să ia „la bani mărunţi” scumpirile care i-au ars la buzunar pe gălăţeni. Fie că vorbim de legume, de carne, de preţul grâului, al căldurii sau al benzinei, vom încerca să vedem cum se justifică toate aceste creşteri şi cum îi afectează direct sau indirect pe gălăţeni. Vă invităm şi pe dumneavoastră să vă alăturaţi demersului nostru, să ne spuneţi cum v-a afectat scumpirea alimentelor sau a altor produse. Credeţi că toate scumpirile sunt justificate? Cum credeţi că s-ar mai putea tempera creşterea preţurilor?

Citit 1664 ori Ultima modificare Marți, 18 Septembrie 2012 23:51

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.