Constructori pe „lista neagră” a ITM Galaţi

Constructori pe „lista neagră” a ITM Galaţi
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Inspectorii au aplicat, în doar trei zile, amenzi de aproape 80.000 lei firmelor ce nu respectau legislaţia muncii *

Persoane fără forme de angajare, desfăşurarea de activităţi fără personal autorizat sau netransmiterea modificărilor aduse contractelor colective de muncă sunt doar câteva dintre neregulile constatate de inspectorii de muncă în rândul firmelor de construcţii gălăţene.

Potrivit inspectorului şef al ITM Galaţi, Ionel Petrea (foto), în perioada 6-8 aprilie s-a desfăşurat o campanie naţională de verificare a respectării normelor de angajare şi de securitate a muncii în domeniu construcţiilor, la Galaţi fiind verificate 40 de societăţi, cu un număr total de 975 de salariaţi. Controlul s-a soldat cu aplicarea a 82 de sancţiuni contravenţionale, din care 16 amenzi, în valoare totală de 79.500 lei.

În ce priveşte relaţiile de muncă, inspectorii au sesizat 70 de deficienţe, principalele nereguli fiind neîntocmirea documentelor de angajare, necompletarea dosarelor de personal, neînregistrarea unor date în sistemul REVISAL (registrul general de evidenţă a angajaţilor, în format electronic).

Drept urmare, 16 angajatori au fost penalizaţi, fiind aplicate  de 22 sancţiuni contravenţionale, din care şapte amenzi totalizând 15.500 lei.

Pe „lista neagră” s-au aflat, cu amenzi de câte 1.500 lei, SC Moldstil Prim SRL, SC Expadelim SRL, SC Contractor SRL, SC Real Decor SRL, ce aveau câte un angajat fără forme legale, precum şi SC Hidroterm SRL, amendată cu 4.500 lei, pentru neîntocmirea formelor de angajare pentru trei persoane.

Alte două societăţi au fost amendate cu câte 5.000 lei pentru netransmiterea, în termenul legal, a modificărilor aduse la contractele individuale de muncă, în aplicaţia REVISAL.

În ceea ce priveşte securitatea în muncă, inspectorii ITM au constat 110 deficienţe, precum neîntocmirea planurilor de protecţie, neefectuarea examenului medical la angajare şi controlul medical periodic, neamenajarea locului de muncă la înălţime, apelarea la personal neautorizat.

La aceste capitole s-au aplicat 60 de sancţiuni contravenţionale. Ce-i drept, 51 dintre ele au fost avertismente, dar au fost şi nouă amenzi totalizând 64.000 lei, firmele vizate fiind SC Mirelif Construct SRL, SC Hidroterm Instal SRL, SC Real Decor SRL şi SC Cupola XYZ SRL.

Citit 2429 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.