Cum se aplică impozitul minim

Cum se aplică impozitul minim
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Societăţile comerciale în inactivitate temporară nu-l plătesc *

Specialiştii din Finanţele gălăţene au fost asaltaţi, în ultima perioadă, de întrebări de la contribuabili referitoare la aplicarea impozitului minim, conform prevederilor OUG nr. 34/2009. Astfel, pentru a le veni în ajutor cititorilor noştri, cu sprijinul Compartimentul de Presă şi Relaţii Publice din Direcţia Generală a Finanţelor Publice a judeţului Galaţi, facem următoarele precizări.

Impozitul minim, aşa cum este reglementat prin modificările aduse Codului fiscal prin OUG nr. 34/2009, nu se aplică societăţilor aflate în inactivitate temporară înscrisă în Registrul Comerţului, conform art. 237 din Legea nr. 31/1990 privind societăţile comerciale, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.

În situaţia în care contribuabilii intră în inactivitate temporară ulterior publicării OUG nr. 34/2009, impozitul minim se datorează pentru perioada cuprinsă între 1 mai 2009 şi data la care societatea înregistrează la Oficiul Registrului Comerţului (ORC) cererea de înscriere de menţiuni.

Dacă perioada de inactivitate temporară încetează în cursul anului, contribuabilii datorează impozit minim de la acea dată şi până la data de 31 decembrie 2009.

Totuşi, în cazul contribuabililor a căror inactivitate temporară încetează în cursul anului, stare în care ei se aflau însă deja la data de 1 mai 2009, nu se datorează impozit minim pentru perioada din an rămasă până la 31 decembrie 2009.

De asemenea, contribuabilii înfiinţaţi în cursul anului nu datorează impozit minim, dar sunt obligaţi la determinarea impozitului pe profit. Pe de altă parte, societăţile ce se înfiinţează în cursul anului ca urmare a unor operaţiuni de reorganizare judiciară (fuziune, divizare etc.) datorează impozit minim de la data înregistrării la ORC.

Persoanele juridice care solicită regim de declarare derogatoriu, potrivit OPANAF nr. 1.221/2009, trebuie să depună o cerere însoţită de dovada înscrierii inactivităţii temporare la Registrul Comerţului, respectiv copia extrasului de registru emisă de ORC privind starea societăţilor comerciale, referitoare la suspendarea temporară a activităţii.

Citit 1206 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.