De la 1 octombrie, Declaraţia 394 se completează integral

De la 1 octombrie, Declaraţia 394 se completează integral
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Direcţia Generală Regională a Finanţelor Publice (DGRFP) Galaţi informează persoanele impozabile înregistrate în scopuri de TVA în România că, începând cu data de 1 octombrie 2016, formularul 394 „Declaraţie informativă privind livrările/prestările şi achiziţiile efectuate pe teritoriul naţional de persoanele înregistrate în scopuri de TVA” se va completa INTEGRAL, pentru toate operaţiunile efectuate pe teritoriul naţional. În aceste condiţii, completarea Declaraţiei 394, care a suferit mai multe modificări în acest an, va deveni o adevărată provocare, urmând să se treacă de la depunerea în forma simplificată (dacă poate fi numit simplu un formular care poate avea şi 800 de linii) la depunerea, pentru prima oară, în forma integrală.

Ca regulă generală, formularul 394 se depune obligatoriu de către persoanele impozabile înregistrate în scopuri de TVA în România care trebuie să declare livrările de bunuri, prestările de servicii şi achiziţiile de bunuri şi servicii realizate pe teritoriul României către şi de la orice persoană. Pentru perioada începând cu 1 octombrie, declaraţia integrală se depune la finalul acestei luni.

„Până la 30 noiembrie 2016 inclusiv, persoanele impozabile înregistrate în scopuri de TVA în România care au perioada fiscală luna calendaristică vor depune formularul 394 completând informaţiile din toate cartuşele declaraţiei. Declaraţia se depune în format electronic sub forma unui fişier PDF, care are ataşat un fişier XML, a cărui structură este disponibilă pe portalul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF). Declaraţia se depune prin mijloace electronice de transmitere la distanţă, pe portalul e-România. Pentru depunerea declaraţiei, plătitorul trebuie să deţină un certificat calificat, eliberat în condiţiile Legii nr. 455/2001 privind semnătura electronică, republicată. Declaraţia se poate depune şi în format electronic, însoţită de anexa nr.1 la ordin, în format hârtie (doar prima pagină), semnată şi ştampilată, conform legii. Declaraţia în format electronic, însoţită de formularul listat, semnat şi ştampilat, se depune direct la registratura organului fiscal competent ori se comunică prin poştă cu confirmare de primire”, precizează DGRFP Galaţi.

Pentru a veni în sprijinul contribuabililor, ANAF a elaborat „Ghidul de completare a declaraţiei informative privind livrările de bunuri/prestările de servicii şi achiziţiile efectuate pe teritoriul naţional - formular 394”. Acest ghid se găseşte pe site-ul ANAF (www.anaf.ro), în secţiunea Asistenţă contribuabili - Ghiduri curente.

Citit 3638 ori Ultima modificare Duminică, 27 Noiembrie 2016 17:02

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.