FISCALITATE | Fără formularul 088

FISCALITATE | Fără formularul 088
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Documentul respectiv, privind înregistrarea în scopuri de TVA, care şi-a câştigat o tristă notorietate în mediul de afaceri pentru blocajele de ordin birocratic pe care le-a indus în economie, va fi eliminat, a anunţat noul ministru al Mediului de Afaceri, Comerţului şi Antreprenoriatului, Florin Jianu.

Consiliul Naţional al IMM-urilor, din care face parte şi Patronatul IMM-urilor Galaţi, a atras de mai multe ori atenţia că Formularul 088 a devenit un chin pentru firme. Respingerea de către structurile teritoriale ANAF a cererilor de înregistrare a firmelor ca plătitoare de TVA devenise – la Galaţi, cel puţin - mai degrabă regula şi nu excepţia. La noi, potrivit ANAF, procentul de aprobare a cererilor de înregistrare a unor agenţi economici ca plătitori de TVA era, până în decembrie 2016, cel mai mic din ţară: doar 38,5 la sută!

„S-a ajuns la restricţionări foarte grave în accesul la a face o afacere, pentru că, în baza unor criterii subiective, se hotăra viitorul unei companii”, atenţiona Marian Filimon, preşedintele Patronatului IMM-urilor Galaţi.

În opinia patronatelor, cea mai potrivită formulă de înregistrare în scopuri de TVA ar fi o declaraţie pe proprie răspundere, eventual on-line, cele mai multe dintre datele solicitate prin Formularul 088 existând deja în bazele de date ale ANAF. Răspunsul vine, acum, din partea ministrului Mediului de Afaceri, asta cu atât mai mult cu cât Florin Jianu a fost chiar preşedintele CNIPMMR.

„Formularul 088 va fi eliminat în aceasta săptămână! Este, poate, cea mai toxică formă de birocraţie, menţionată în Raportul Doing Business 2017 ca formă de îngreunare a afacerilor în România. De asemenea, pentru prima oară în ultimii opt ani, în 2016 numărul firmelor închise este mai mare decât numărul firmelor deschise. Întreg anul 2016, mediul de afaceri a cerut în mod repetat eliminarea acestei forme de birocraţie şi umilinţa la adresa firmelor româneşti. Dovada stau zecile de comunicate, plângeri, adrese trimise de firme sau reprezentanţii mediului de afaceri”, a arătat ministrul Florin Jianu, într-o postare pe o reţea de socializare, ca ecou al solicitărilor IMM-urilor de eliminare a formularului 088.

Citit 1631 ori Ultima modificare Miercuri, 11 Ianuarie 2017 20:07

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.