Trofeu "Oscarul" industriei navale, câştigat de DAMEN Galaţi
Foto: "Maersk Connector", premiată la Londra

Trofeu "Oscarul" industriei navale, câştigat de DAMEN Galaţi
Evaluaţi acest articol
(38 voturi)

Onavă destinată instalării de cablurilor submarine, construită în Şantierul Naval Damen Galaţi, a fost declarată "Nava anului" în cadrul prestigioasei ceremonii a Offshore Support Journal (OSJ) Annual Awards, desfăşurată la Londra, la sfârşitul săptămânii trecute, echivalentul unui "Oscar" al industriei navale de profil.

Trofeul "Offshore Support Ship 2017 Award", decernat în cadrul galei industriei navale de la Londra, i-a revenit navei "Maersk Connector", o navă de tip Offshore Carrier DOC 8500, destinată flotei Maersk Supply Service. Nava, lansată la Galaţi în iulie 2015, a intrat efectiv în serviciu în 2016 şi a operat în cadrului unui acord de tip charter încheiat între Maersk Supply Service şi DeepOcean. Nava a îmbunătăţit considerabil capacităţile companiei DeepOcean în segmentul instalării cablurilor submarine, dar reprezintă un element de interes sporit şi pentru proiectele tip interconexiune ce vizează sectorul produselor petroliere şi ale gazelor, precum şi cel al utilizării energiei regenerabile.

Nava, de 9.500 tdw, are o lungime de 138,35 metri, o lăţime de 27,45 metri, un pescaj de 6,25 metri, având capacitatea de a lua la bord 90 de persoane, echipaj şi pasageri.

"Este o navă foarte complexă şi suplineşte un gol pe piaţa serviciilor de montare a cablurilor subacvatice în lume. Nava poate poza pe fundul mării două cabluri în acelaşi timp. Ea va fi folosită la început pentru a conecta o fermă de eoliene în nordul Belgiei", explica, imediat după lansare, directorul de Afaceri Corporatiste al Damen Galaţi, Florin Spătaru.

Una dintre noutăţile de ordin tehnic folosite la "Maersk Connector" a fost, printre altele, dotarea navei cu trei propulsoare prova, ceea ce-i asigură o foarte bună manevrabilitate, dar şi o foarte bună stabilitate pe parcursul operaţiunilor.

La rândul său, cu ocazia decernării Trofeului "Offshore Support Ship 2017 Award", Remko Bouma, manager în cadrul grupului Damen, a declarat: "Maersk Connector este un exemplu strălucit de ceea ce putem realiza prin colaborare. Nu numai că a fost livrată la timp şi la costul aşteptat, dar a fost şi un răspuns pe măsura aşteptărilor la provocările pe care piaţa offshore le are în prezent".

Premiul este şi reconfirmare a prestigiului pe care SN Damen Galaţi şi l-a câştigat pe segmentul navelor speciale, cu valoare adăugată mare.

Citit 8669 ori Ultima modificare Miercuri, 15 Februarie 2017 13:05

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.