Val de înregistrări la Registrul Comerţului | Apetitul gălăţenilor pentru afaceri, în creştere

Val de înregistrări la Registrul Comerţului | Apetitul gălăţenilor pentru afaceri, în creştere
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Apetitul pentru afaceri în judeţul Galaţi a intrat în 2017 pe un trend pozitiv, numărul celor tentaţi să-şi încerce forţele prin demararea unui business în primele şapte luni ale acestui an fiind cu 18,2 la sută mai mare decât în aceeaşi perioadă a anului trecut, potrivit datelor centralizate de Oficiul Naţional al Registrului Comerţului (ONRC). Această dinamică este cea mai vizibilă în ceea ce priveşte înfiinţarea de noi societăţi cu răspundere limitată (SRL), dar şi în scăderea numărului firmelor care, dintr-un motiv sau altul, au ieşit din circuitul economic.

Revigorare spiritului antreprenorial gălăţean vine pe fondul unui curent de optimism mai larg, ce se manifestă la nivelul Regiunii Sud-Est, din care, alături de Galaţi, fac parte Brăila, Tulcea, Constanţa, Buzău şi Vrancea. Mai exact, potrivit studiului „Carta Albă a IMM-urilor”, realizat de CNIPMMR, ce include şi Patronatul IMM-urilor Galaţi, peste 31,3 la sută dintre întreprinzătorii din regiunea noastră se aşteaptă să obţină în 2017 performanţe economice mai bune şi foarte bune, comparativ cu 2016. Interesant este că procentajul întreprinzătorilor din Sud-Est care se aşteaptă să obţină rezultate foarte bune (11,1 la sută) este aproape dublu faţă de nivelul naţional (5,9 la sută). De asemenea, în regiunea noastră, 52,53 la sută dintre companii se aşteaptă la performanţe cel puţin la fel de bune ca anul trecut, în timp ce doar 16 la sută dintre firme se aşteaptă la rezultate mai slabe sau mult mai slabe.

Una peste alta, în cursul acestui an, la Registrul Comerţului au fost consemnate 1.827 de înmatriculări de noi agenţi economici. Cele mai multe au fost societăţile cu răspundere limitată (1.391 de dosare), urmate de persoanele fizice autorizate (197 de înregistrări) şi întreprinderile individuale (228 de înregistrare). Nu în ultimul rând, au mai fost înregistrate 9 întreprinderi familiale şi două cooperative agricole.

Strict în luna iulie, la Galaţi s-au înregistrat 256 de noi agenţi economici (221 SRL, 18 PFA, 16 întreprinderi individuale şi o cooperativă agricolă).

Chiar dacă mediul de afaceri pare a se mai fi dezmorţit la Galaţi, asta nu înseamnă că toate firmele au avut succes anul acesta. Potrivit Registrului Comerţului, în primele şapte luni ale acestui an, au fost înregistrate 914 dosare de radiere a unor agenţi economici, număr care este, totuşi, cu 38,44 la sută mai mic decât cel înregistrat în aceeaşi perioadă a anului trecut. De asemenea, până la sfârşitul lunii iulie, au fost 346 de dizolvări (-26,54 la sută) şi 138 de suspendări de activitate (-18,82 la sută).

Dacă tragem linie, după primele şapte luni din 2017, judeţul Galaţi se putea lăuda cu o zestre de 24.714 agenţi economici, din care, ca formă de organizare, 17.203 erau persoane juridice, iar 5.511 erau persoane fizice autorizate.

Sursa foto: Internet

Citit 1971 ori Ultima modificare Vineri, 01 Septembrie 2017 19:14

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.