Efectul bulgărelui de zăpadă

Evaluaţi acest articol
(10 voturi)

Aflată în unul din cele mai favorabile momente istorice ale existenţei sale, România nu se dezice şi pare să se înece, din nou, asemenea ţiganului la mal. Modificările fundamentale pe care comisia specială Iordache vrea să le aducă codurilor penale nu vor face altceva decât să decapiteze un sistem judiciar anticorupţie care, culmea, chiar funcţionează.

Problema este că un astfel de demers, pus la cale în mare grabă de penalii din Parlament, nu se va limita la distrugerea legilor Justiţiei, ci se va propaga şi va căpăta o şi mai mare amploare, asemenea unui bulgăre de zăpadă rostogolit, şi asupra altor domenii fundamentale pentru funcţionarea unui stat de drept. Nu trebuie să fii profet pentru a-ţi da seama că Florin Iordache şi compania semnează şi parafează, zilele acestea, ieşirea ţării de pe traseul libertăţii. Cu un sistem judiciar transformat în marionetă, corupţia, şi aşa tradiţională în societatea noastră, va putea evolua nestingherită.

Rămâne de aflat doar ce va urma după. Vor fi întoarse tunurile către presa independentă, atât cât mai există ea astăzi? Un astfel de atac este de aşteptat, atât timp cât libertatea de exprimare nu a făcut niciodată casă bună cu regimurile înclinate spre autocraţie. Pentru că spre asta ne îndreptăm în clipa de faţă, din moment ce conducătorii celor două camere ale Parlamentului strivesc cu bocancii instituţiile, legile sau tradiţiile pe care, într-o democraţie, ar trebuie să le respecte şi chiar să le garanteze.

Scenariul nu este deloc improbabil, dacă ne gândim că deja avem un precedent destul de aproape de noi. Este vorba de Polonia, acolo unde autorităţile pun deja presiune pe presă, după adoptarea unei controversate reforme a Justiţiei. Recent, cel mai urmărit post de televiziune privat din ţară a fost amendat cu echivalentul a 350.000 de euro, de autorităţile de la Varşovia, pentru modul, apreciat ca părtinitor, în care aceasta a relatat despre manifestaţiile opoziţiei, în decembrie 2016.

Într-un astfel de climat, în care puterea guvernează în mod voit împotriva cetăţenilor, drumul României pare să ducă oriunde altundeva, numai pe calea tradiţiilor europene nu.

Citit 1973 ori Ultima modificare Vineri, 15 Decembrie 2017 19:43

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.