Raiul lui Grivei cel făr-de-casă

Evaluaţi acest articol
(11 voturi)

Cum să mai potoleşti electoratul scandalizat şi speriat să-şi ducă sacul de gunoi la ghenă din cauza câinilor care dau târcoale pe lângă pubele? Încropeşti câteva amenzi pe care le cuprinzi într-un proiect, pe care îl lansezi spre dezbatere publică şi apoi îl laşi aşa.
Îmi plac animalele şi îmi pot închipui puţine acte de cruzime mai mari decât acelea săvârşite asupra unei necuvântătoare, oricare ar fi ea. La fel de inumană mi se pare însă şi iresponsabilitatea omului care a făcut din necuvântătorul fără logică şi raţiune o afacere şi un măr al discordiei, o pată neagră pe imaginea şi siguranţa unui oraş întreg. Se presupune că o minte sănătoasă (a se citi mai multe, care s-au perindat de-a lungul anilor la cârma oraşului, a curăţeniei şi a sănătăţii gălăţene) ar fi trebuit să prevadă consecinţele neaplicării unor legi, a unor amenzi, a unor sancţiuni sau a neluării unor măsuri potrivite la momentul potrivit. Mai iubitori de animale decât alţii din ţara asta, gălăţenii au ajuns să fie împărţiţi în două tabere, iar asta nu e un fapt pur declarativ. Cei care se declară sufocaţi de maidanezi şi cei pentru care nimic nu e prea mult ca să ocrotească animalele cu ghinion în viaţă. Cert este că lupta acerbă dusă între cele două tabere, care de multe ori frizează ridicolul, a avut şi urmări, care în timp, s-au cristalizat în soluţia supravieţuirii patrupedelor nestăpânite. Administraţiile, depăşite de situaţie, au simulat rând pe rând că iau măsuri. S-au dat hotărâri, s-au refăcut proiecte, s-au executat campanii de sterilizare „umflate” în hârtii, în timp ce alte campanii, reale, nu au fost sprijinite suficient. Grivei cel fără casă a trecut ca gâsca prin apă de furcile legii eutanasierii, pe care nimeni nu s-a încumetat să o aplice, chiar dacă astfel mii de câini au fost condamnaţi la un trai haotic şi periculos. Cea mai nouă tentativă de a reglementa condiţiile de deţinere a animalelor a avut loc la Galaţi vara trecută. Un proiect supus dezbaterii publice, în care erau închipuite câteva amenzi mai mult pentru cei care deţin oficial câini şi nicidecum pentru animalele fără stăpân, a rămas şi el, cum zice românul, „în aer”. La fel şi ultra-padocul promis anul trecut. Asta în timp ce pe străzile Galaţiului bântuie, poate, zeci de mii de câini hămesiţi. Sau să avem pardon. Hrăniţi cu conştiinciozitate, din portbagajul prea plin al fanaticilor pretinşi iubitori de suflete nevinovate.

Citit 1186 ori Ultima modificare Marți, 09 Ianuarie 2018 18:37

Mai multe din această categorie:

6 comentarii

 • postat de Catalin
  Miercuri, 10 Ianuarie 2018 21:14
  86.124.202.***
  "Fanaticii pretinsi iubitori de suflete nevinovate" nu incalca nici o lege hranind cainii, dar cei care ii infometeaza sau instiga la infometarea lor incalca o lege aflata in vigoare, fapta se numeste rele tratamente aplicate animalelor.
  1
  2
  Raportează
 • postat de caragale
  Miercuri, 10 Ianuarie 2018 17:49
  89.136.2.***
  Asa este, sunt doar niste "fanatici, pretinşi iubitori de suflete nevinovate"... aveti dreptate.
  Acum, la primarie, exista si persoana responsabila cu aplicarea Legii eutanasierii (atat vreme s-a pretins ca nu exista o astfel de persoana) - sa ne prezinte aceasta persoana, saptamanal, un Raport cu privire la cate javre maidaneze au disparut de pe strazile din oras: cate adoptate, cate eutanasiate, etc. Iar pt adoptare, sa existe un Regulament f. strict si o evidenta f. clara, cu verificare periodica a celor care-i adopta (cu privire la respectarea prevederilor regulamentului). In caz de abatere, sanctionarea f. drastica a celor responsabili si interzicerea definitiva de a ma adopta.
  0
  1
  Raportează
 • postat de galateanca nemultumita
  Miercuri, 10 Ianuarie 2018 11:29
  5.13.129.***
  Categoric animalele fara stapan nu trebuie sa mai fie pe strazi. Toti sunt de aceeasi parere dar de la vorbe la fapte e cale lunga. Un mic exemplu, cimitirele care sunt in subordinea ADP si a Primariei sunt pline de caini hamesiti care se inmultesc necontrolat, lasati intentionat nesterilizati. Pai daca nici acolo nu s-au sterilizat animalele ce pretentii sa avem pt.cei de pe strazi ? Concret, d-na Mariana Constandache care-i solutia pe care o propuneti dvs. ca reprezentanta a presei sau/si ca cetateanca a comunitatii locale ? Aveti vreo una ? Puneti presiune, zilnic, pe administratia locala pana iau in serios aceasta problema grava ? Cereti-i socoteala primarului si consilierilor locali de ce nu se pun in aplicare hotararile, de ce Politia Locala nu face nimic, de ce angajatii Primariei platiti din banii contribuabililor nu-si fac datoria. Minciuni, minciuni, minciuni. De ce ei nu pot fi trasi la raspundere daca gresesc sau nu aplica legea ca orice alt cetatean al urbei ? Au mai multe "oua" ? Unde-i padocul promis ? Macar daca cu banii incasati ca taxa s-ar face ceva bun pentru aceste suflete chinuite. Ati scris un articol, i-ati starnit pe comentatori, au inceput sa se certe si sa se injure intre ei si cam atat. Gata, ati mai bifat un subiect, sa trecem la urmatorul...
  2
  6
  Raportează
 • postat de codo
  Miercuri, 10 Ianuarie 2018 10:22
  80.246.106.***
  Cand o sa ceara galateanul socoteala pentru aplicarea legii, vor avea si strazi curate de maidanezi. Si in domeniul asta se opteaza pentru "merge si asa". Uite ca nu mai merge. Legile naturii isi spun cuvantul. Administratiile competente au reusit sa faca treaba impreuna cu asociatiile de protectie, fara sa se ajunga la incaierarile inutile la care instiga si autoarea. Altfel nu vad cum se poate interpreta verdictul de final : "fanatici pretinşi iubitori de suflete nevinovate".
  0
  6
  Raportează
 • postat de Moartea pe uliţă
  Miercuri, 10 Ianuarie 2018 09:11
  92.86.50.***
  ... e loc destul, si ptr bipezii puchinosi, si ptr patrupezii cu ochii'n ghena dupa sarmaua de [la] Craciun, de aceea si intrebarea ... oare -sic! - de unde atata ranchiuna si galceava, ba mai mult, perversitate ... cativa [mai] sefi milosi si dependenti "laminodora" de excelenta lor soarta familiala precum si de ierarhia din ashram, bipezii de la Ecosal cu rost de gestionat aceasta hinghereala, hingheresc non-stop si apoi, la sfarsitul zilei elibereaza de-a valma ... fara nici-o logica, fara sterilizare dar tin in acte animalul, sa deconteze bietului caine necastrat cat mai lung hotelul, maseuza si carnatul !
  1
  4
  Raportează
 • postat de cetgltro
  Miercuri, 10 Ianuarie 2018 08:19
  194.102.208.***
  Bravo, dna. Mariana C., pt. articol !!!
  PrimUL tras la raspundere si AMENDAT trebuie sa fie primarul, personal, nu doar institutia primariei. De ce primarul, in primul rand ?... Din doua motive simple: 1. a fost director la salubritate (si nu a facut absolut nimic) si 2. este, actualmente, asa-zis primar - autoritatile in drept ar trebuie sa se autosesize despre faptul ca, de multa vreme, primaria GL INCALCA cu nesimtire LEGEA eutanasierii !
  Desigur, trebuie amendati drastic si acesti inconstienti ipocriti, (!) auto-intitulati "iubitori de animale" (care au interes DOAR cand e vorba de javre maidaneze: adica papa niste multi bani nemunciti, altfel nu se explica indarjirea acestora).
  3
  7
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.