Cum s-ar fi schimbat Galaţiul cu 10 milioane de euro?

Evaluaţi acest articol
(25 voturi)

Un parc acvatic aşa cum visează gălăţenii, modernizarea unor artere de lungimea străzii Traian, construirea a trei parcări multietajate sau, de ce nu, înnoirea completă a parcului auto al SC Transurb. Nu sunt vise frumoase, ci investiţii care s-ar fi putut realiza cu banii pe care, din iunie 2016 încoace, Primăria îi tot „îngroapă” în sistemul centralizat de termoficare.

Un buget al Galaţiului transformat, de prea multă vreme, într-un soi de „vacă de muls” pentru un sistem deja prăpădit. Numai în perioada iunie 2016 - mai 2017, efortul financiar pentru menţinerea termoficării s-a ridicat la 10 milioane de euro! La aceşti bani se mai adaugă alte câteva milioane de euro pompaţi în sezonul rece actual.

În condiţiile în care Galaţiul s-a dezvoltat timid spre deloc în ultimii ani, câte nu s-ar fi putut face cu aceşti bani pentru a schimba faţa oraşului din care tot mai mulţi tineri pleacă dezamăgiţi şi trişti? Dacă tot a fost atribuit contractul pentru proiectarea şi execuţia primei parcări multietajate din Galaţi, cu un calcul simplu constatăm că suma pompată în ultimii doi ani în termoficare ar fi fost de ajuns pentru construcţia a încă trei astfel de parcări în oraş!

Cu 5,5 milioane de euro fără TVA s-au cumpărat, anul trecut, pe credit, 14 troleibuze noi. Cum ar fi fost să nu-i returnăm cu dobândă şi să le cumpărăm din banii de termoficare? Sau cum ar fi fost ca pe străzile oraşului să circule deja cele 70 de autobuze medii şi mici, nou nouţe, ale căror costuri, votate de aleşi anul trecut, se ridică la 41,7 milioane de lei cu TVA?!  În loc de autobuze, s-au plătit 44,3 milioane de lei pentru subvenţii şi pierderi în sistemul centralizat de încălzire. Cam tot atât ne-a costat şi modernizarea străzii Traian...

Nu mai puţin de 6,2 milioane de euro sunt investiţiile asumate de concesionarul Plajei Dunărea, investiţii pe care e greu de crezut că le vom vedea realizate prea curând. Credeţi că Primăria n-ar fi avut aceşti bani? Aproape 6 milioane de euro ne-au costat, numai din noiembrie până acum, apa caldă şi căldura în sistem centralizat. Bani suficienţi pentru amenajarea unui parc acvatic cum au toate oraşele civilizate.

Citit 1932 ori Ultima modificare Luni, 19 Martie 2018 23:45

Mai multe din această categorie:

10 comentarii

 • postat de SPECIALISTUL
  Marți, 20 Martie 2018 11:35
  81.12.149.***
  Corina, de data asta nu ai dreptate!
  Între o utilitate publică precum Căldura sau Apa caldă şi un AquaPark, e mai importantă căldura şi apa caldă pentru cetăţeni!
  Că Sistemul Centralizat de Încălzire nu este eficient e vina celor din Administraţia Publică că nu l-a modernizat la timp, că n-au avut o Strategie pe termen lung de înlocuire a acestuia cu unul fiabil, eficient şi ecologic.
  Soluţia cu ajutoarele de 3000 lei şi pasarea problemei la cetăţeni nu este una bună! Este una de scurtă durată pentru politicienii care vor să scape de responsabilitate şi care va crea haos şi probleme multiple în timp.
  Blocurile de locuinţe din oraş au fost proiectate să vină agentul termic în interiorul acestora, nu să-l şi producă. Acum fiecare alege câte o soluţie, care cum poate, fără o consiliere sau vreo garanţie pe termen mai lung, iar alţii fără potenţă financiară sau care nu vor deranj (circa 30% din apartamente) vor aştepta în continuare agentul termic din Sistemul Centralizat. Este de ajuns ca şi unui singur locuitor să i se întrerupă agentul termic şi acesta poate da în judecată Administraţia Publică pentru neglijenţă, incompetenţă sau abuz. Este echivalent cu o crimă împotriva umanităţii! Vor apare procese la CEDO, etc, iar Primarul, solidar cu Consilierii Locali vor regreta amarnic apoi!
  Dar să presupunem prin absurd şi varianta când toată lumea va găsi o soluţie, măcar provizorie, şi fiecare va instala cîte un sistem propriu de încălzire (apă caldă şi căldură). Asta ar însemna că această grijă importantă a Administraţiei Publice este rezolvată şi va fi ştearsă din Fişele de Post ale demnitarilor noştri. Credeţi că proporţional cu aceasta li se vor diminua şi SALARIILE?
  (întrebare de 10 puncte pentru jurnalişti şi politicieni)
  4
  15
  Raportează
 • postat de GALATEAN
  Marți, 20 Martie 2018 11:21
  95.76.2.***
  Pe langa cele enumerate, se poate adauga o regandire a unui nou sistem de termoficare, expus chiar in campania electorala, cand s-a promis inchiderea vechiului sistem si modernizarea, pe cvartale, a punctelor termice existente!

  Din start s-ar fi eliminat acele pierderi de 40% din 2017, cele zece milioane rezultate din pierderi ar fi fost suficient pentru noul sistem ce putea fi echipat cu utilaje tehnologice de ultima ora si chiar modernizarea infrastructurii pana la bransamentul consumatorului.

  S-ar fi construit un sistem pe lunga durata, eliminandu-se instalarea centralelor termice, cu consecinte dezastroase in apartamente(spargeri de ziduri, pericole de explozii, poluare) plus matrasirea banului public in mod ilegal numai unui segment de populatie prin acel zis ajutor pentru instalare de dispozitive alternative de incalzire, de fapt mita electorala!

  Aceste idei au fost eliminate din programul electoral al edilului, cu consecinte destul de grave asupra bugetului orasului, completat chipurile cu imprumuturi de la diferite banci cu dobanzi deloc agreabile, indatorand orasul pe ani multi, pentru lucrari care nu se vad in oras si nici in traiul mai bun al cetatenilor!

  Pentru aceste lucruri galatenii ar trebui sa ia atitudine, obligand pe cei alesi sa raspunda de cheltuirea banului public, apeland chiar si la organele de control financiar si de justitie, orasul la ora actuala este la pamant din toate punctele de vedere, iar cei din administratie, platiti cu salarii babane, nici nu se sinchisesc!
  1
  20
  Raportează
 • postat de HAHAHA
  Marți, 20 Martie 2018 09:50
  194.105.20.***
  Tara de PROSTI = conducatori TICALOSI !
  1
  17
  Raportează
 • postat de ariciul
  Marți, 20 Martie 2018 09:21
  90.95.184.***
  Sunt nebuni.banii aia sunt furati.Furati Si iarasi furati.sa terminat borduriada,sala sporturilor si ...falezogaura cu puiul ei.A ramas Sistemul asta de unde sug inca multi paraziti ai orasului,plangandu-se tot ei .Dumnezeule mare,fai sa dispara ,aduna-i Doamne si dale pe masura ,si lor si mincinosilor care-i sustin.
  4
  11
  Raportează
 • postat de Rudibravo1951
  Marți, 20 Martie 2018 07:30
  82.137.13.***
  Doamnă ziaristă cine sunt cei care vă informează că primăria îngroapă banii în căldură? PRIMĂRIA că sa îngroape trebuie să adune banii de la multi saraci din Galați și îi adună cu carul mare de nu mai știe ce să facă cu ei Dacă omorâm toți câinii maidanezi daca Primăria Galați distruge sistemul de încălzire o să aveți parte de impozite și taxe mai mic? Nu se va planta mai multe Panseluțe și se vor închiria mai multe WC. URI ecologice Noi săracii plătim taxe și impozite de ne-am saturat de toate felurile de cheltuieli pentru ceva ce nu trebuie Bogatii nu au bani nici pentru salarii nici măcar pentru. Impozite le-au băgat Olguța Vasilescu și Dragnea în cârcă săracilor Deci dacă v-ați săturat de saracii din Galați aveți posibilitatea să emigrații
  13
  10
  Raportează
 • postat de Robert Popescu
  Marți, 20 Martie 2018 07:20
  5.254.65.***
  Trebuia sa mai asteptati macar o saptamana cu articolul asta ca acum sunt -4 grade afara .
  4
  10
  Raportează
 • postat de Rudibravo1951
  Marți, 20 Martie 2018 05:55
  82.137.8.***
  De ce vă freacă grija de sistemul de încălzire? L-ați făcut voi? Credeți că dacă îl vom distruge vă micșorează Primăria Galați impozitul pe Fraer? Cine vă învață să distrugeți ce nu ați construit? Nu mai aveți nevoie nici de spitale că se duc și sarcinii ? Nu mai este nevoie de școli că se școlarizează prostimea? Nu sunt buni pensionarii pomanagii care votează cu cine mama dracului nu vreți voi care nu ați construit în România un WC Populimea vă costă 10meleoane ? Eutanasiatii și ați scăpat de toate grijile cotidiene ale voastre și ale celor pe care-i va conduc spre Capitalismul Sălbatic Multilateral Dezvoltat
  14
  6
  Raportează
 • postat de Fili
  Marți, 20 Martie 2018 03:46
  188.24.201.***
  Se duce zvonul ca sistemul Calorgal 2 se va muta si la Transurb e adevarat? se va ingrosa rindul somerilor in oras?pentr-ca primaria cauta sa faca economii la bugetul local oare?
  1
  9
  Raportează
 • postat de x
  Marți, 20 Martie 2018 03:27
  24.18.127.***
  Nu comentez nimic; textul ar fi fost doar Beep!-uri si *!&@^ #)$(%'uri.
  1
  10
  Raportează
 • postat de dgi
  Marți, 20 Martie 2018 01:28
  82.208.137.***
  Costa mult tot ce este administrat de politicieni si nu de profesionisti. Acest sistem (pentru care s-a cheltuit 6.25% din buget) ca si strazile, scolile sau transportul in comun administrat de lichele politice neprofesioniste in cei 28 de ani postrevolutionari au ajuns sa coste foate mult. De ce nu este aceasta problema asa presanta in orase ca Arad, Timisoara, Iasi dau altele de nivel asemanator Galatiului? Cati bani europeni au atras aceste municipii si cat a atras Galatiul. Se plang cei din primarie ca nu ajung banii de investitii si se imprumuta pe barba noastra, fara sa faca nici un minim efort sa modernizeze sistemul centralizat, strazile, scolile sau transportul in comun pe bani europeni cum au facut celelalte municipii. Sunt nepriceputi sau hoti? Ori una ori alta, ar trebui ca acesti politicieni conducatori sa aiba bunul simt sa nu mai invrajbeasca cetatenii unii impotriva altora facandu-i vinovati pe rand pe fiecare. Ar trebui sa inteleaga ca la valoarea investita de 1 euro din bugetul nostru se pot adauga inca 3 euro europeni si astfel putem avea buget de 4 ori mai mare decat acum fara sa omoram pe nimeni. Ar trebui sa ne recunoastem esecul si sa ne trezim cat nu este prea tarziu. Inca mai avem o sansa daca facem ce trebuie.
  1
  11
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.