N-ai echipă, n-ai valoare

Evaluaţi acest articol
(21 voturi)

„Care este secretul unei administraţii locale performante, capabile să transforme orice municipiu al României într-un oraş cum este Sibiul?” – „Nu e niciun secret. În spatele proiectelor care au dezvoltat Sibiul din punct de vedere economic, turistic, cultural şi administrativ stă foarte multă muncă, o echipă foarte bine închegată şi eficientă şi o strategie de dezvoltare care a luat în considerare necesităţile comunităţii”. Acesta este răspunsul pe care, în aprilie 2013, îl primeam de la primarul Klaus Iohannis, în cadrul campaniei ”Interviuri de top cu «Viaţa liberă»”.
„În administraţie trebuie să ai viziune, echipă, să-ţi propui obiective, să înţelegi că trebuie să rezolvi lucrurile şi să nu fii populist. Dacă ai o viziune înseamnă că ştii ce ai de făcut şi îţi propui ce să faci etapizat, dacă ai o echipă, ai cu cine să gândeşti proiecte, să dezvolţi şi să faci lucrurile!”, îmi răspundea, la aceeaşi întrebare, adresată în iunie 2013, în cadrul campaniei ”Interviuri de top cu «Viaţa liberă»”, primarul municipiului Braşov, George Scripcaru.
La declaraţiile celor doi primari, care pot fi consideraţi etalon pentru o administraţie locală performantă, îmi zboară gândul ori de câte ori actuala administraţie face, desface şi reface organigrama Primăriei. Când mai cade un cap de director! Sau, cel mai adesea, când „Doreii” cu funcţii mai uită ba câte-o ţeavă în mijlocul unui amplu proiect de investiţii, ba un pasaj, ba o documentaţie fără de care nu se poate începe investiţia. Adică pun carul înaintea boilor şi se miră că nu trag! Absurd, dar adevărat.
Dovada că o echipă îţi poate „îngropa” o iniţiativă, cu intenţie sau din prostie, a fost înregistrată în 2015, când, în lipsa unei pagini din caietul de sarcini, Galaţiul a rămas singurul oraş din România fără luminiţe de Crăciun. Desigur, am trecut Crăciunul şi Anul Nou şi fără ele, dar atmosfera n-a mai fost la fel…
Habar nu am dacă funcţionarii responsabili pentru eşecul din decembrie 2015 mai lucrează în Primărie, eventual în acelaşi loc ca atunci. Dar sigur au „discipoli” care, la o adică, i-ar putea depăşi. Şi spun asta pentru că, oricâte organigrame ar revoluţiona aparatul de lucru al Primăriei, oamenii rămân aceiaşi. Iar faptele, la fel ca mărturiile primarilor din Sibiu şi Braşov, o dovedesc: n-ai echipă, n-ai valoare!

Citit 1365 ori Ultima modificare Marți, 08 Mai 2018 18:00

Mai multe din această categorie:

7 comentarii

 • postat de dgi
  Miercuri, 09 Mai 2018 19:09
  82.208.137.***
  „În administraţie trebuie să ai viziune, echipă, să-ţi propui obiective, să înţelegi că trebuie să rezolvi lucrurile şi să nu fii populist. Dacă ai o viziune înseamnă că ştii ce ai de făcut şi îţi propui ce să faci etapizat, dacă ai o echipă, ai cu cine să gândeşti proiecte, să dezvolţi şi să faci lucrurile!”. Exact acest lucru lipseste primarului Puchianu. Ca si tatuca Dragnea, el face si tot el desface. Decizii pripite il caracterizeaza(vezi plaja Dunarea, sistem centralizat, ADP etc), viziunile nu. Pacat. Acest oras merita mai mult.
  0
  0
  Raportează
 • postat de NIMIC NOU PE FRONTUL ITESPONSABILITATII EDILILOR!
  Miercuri, 09 Mai 2018 12:19
  78.96.81.***
  S-a pus degetul pe rana!

  Trebuia mai demult.

  Probabil s-a mizat pe desele deplasari ale edililor nostri in strainatate majoritatea, chipurile, cu scopul schimbului de experienta in administratie! SIC!

  Cum nu s-a intamplat nimic deosebit in orasul nostru, dupa plimbarile lor pe banii galatenilor, au ramas cu plimbarile, probabil povestite pe sleau in adunarile de partid!

  Si aplaudati!

  Deocamdata nimic nou in orasul nostru.

  Doar promisiuni cu proiecte de santier total in tot orasul!

  Harababura, mizerie, strazi strangulate, nervii galatenilor intinsi la maximum, intro nepasare totala a edililor!

  Asta vreti, asta va dam!

  Pana la alegeri.

  Si iar se ia totul de la capat!

  Prin gandirea iresponsabila a cetateanului, votantul aceluiasi partid care a nenorocit orasul.

  Dupa noi potopul!

  Apropo!

  Cu ce se mai ocupa arhitectul sef din primarie?!

  Cu acesta ar trebui inceputa gandirea novatoare a orasului!
  0
  7
  Raportează
 • postat de galateanca nemultumita
  Miercuri, 09 Mai 2018 09:26
  5.13.195.***
  Din pacate si la Consiliul Judetean Galati si, mai ales, la Primaria Galati mai sunt inca multi incompetenti, trantori, habarnisti, frecatori de menta (ohoho si inca cati...) care luna de luna isi iau retributiile marite fara nici o remuscare. Au timp de plimbari prin magazine, cumparaturi la piata, la retelele de socializare in timpul programului de serviciu, etc. La Sibiu, Brasov, Cluj-Napoca s-au realizat atatea lucruri si pentru ca apatarul de specialitate este format din profesionisti. Pana "nu pun piciorul in prag" si Presedintele CJG si Primarul Galatiului (Atentie ! de multe ori sunt dezinformati, mintiti si sabotati chiar din interiorul institutiei), sa vada efectiv cu ce se ocupa fiecare angajat, ce atributii are sau n-are, daca isi indeplineste sarcinile de serviciu si cum anume, pana nu "taie in carne vie" cum se spune, pana atunci nu ne putem compara cu altii. Evident ca nu trebuie sa generalizam, sunt si functionari publici capabili, profesionisti care chiar fac treaba buna in special cei ce lucreaza pt proiecte pe fonduri europene, au un comportament civilizat in relatiile cu contribuabilii, etc. dar inca mai sunt posturi caldute, ocupate de persoane care nu prea au ce cauta acolo.
  1
  4
  Raportează
 • postat de Iancu Jianul
  Miercuri, 09 Mai 2018 09:06
  5.13.176.***
  Doamne Fereste! Cum sa comparati Galatiul cu Sibiul sau Brasovul! Nici macar de 1 Aprilie!
  Nu sa facut mai nimic in 29 de ani... nici de acum incolo... cei de sus cred ca oamenii traiesc cate 1500 de ani... in ritmul in care nu se misca lucrurile! Nu tu infrastructura, parcari, limitarea autovehicolelor, magazine autohtone nu cosmelii, modernizarea falezei, trafic pe dunare civil si comercial, poduri peste dunare! ZERO
  Lumea nu paraseste tara numai din cauza banilor, si din cauza nesimtirii statului, autoritati daca le mai putem numi asa, a celor din jur fara cei 7 ani de-acasa, spitale s.a.m.d Cei cu cap, au realizat demult acest lucru... de asta au parasit tara majoritatea de ceva ani...
  1
  5
  Raportează
 • postat de rodax
  Miercuri, 09 Mai 2018 08:52
  193.231.148.***
  ca exemplu de bune practici in primarii nu sunt doar brasovul si sibiul ci si oradea,arad,targu mures si altele.nu e cazul sa cautam aiurea modele de orase.le putem gasi mult mai aproape decat cred unii.asta inseamna ca se poate si in romania.de ce nu si la galati?
  1
  5
  Raportează
 • postat de Rudibravo,1951
  Miercuri, 09 Mai 2018 07:27
  82.137.10.***
  Primarul din Sibiu a ajuns Președinte Că să ajungă a fost ajutat cu fonduri europene nerambursabile La noi la Galați unde apa potabila este cea mai scumpă din România dacă nu este închisă de Paști fondurile europene nerambursabile sunt pe drumul de centură ce duce la Tecuci Avem ghinion geostrategic suntem degeaba pe malul Dunării nu avem echipa nu avem valoare Cel mai port de la Dunăre nu are un vaporaș că să plimbăm turiști până în Deltă Dar am făcut băi nene o Corabie ca pe vremea lui Stefan cel mare PANZARUL SI o trăsură că.pe vremea lui Catavencu Nu inebunim de fericire ? Unde sunt cei care au JEFUIT toate Vapoarele care erau la malul Dunării? S-au transformat în vile in conturi în Panama? Vrem turiști străini dar noi cel mai mare port de la Dunăre nu avem o barcă să-i trecem apa
  0
  7
  Raportează
 • postat de Haios
  Miercuri, 09 Mai 2018 05:29
  89.137.228.***
  Ce naiv suna! Dar, cine nu are echipa, doamna? Echipe sunt peste tot. Nici nu se poate altfel. Diferenta o face însă, obiectivul. La noi, observ din interior, cum obiectivul public se transformă brusc în obiectiv personal sau de gașca. Si, uite asa, obiectivul care ar fi trebuit să fie pro-oraș, pro -cetățean, devine brusc, pro-treaba mea ce vreau sa fac. Si, mai este ceva. Pentru anumite obiective se încearcă, se face tot ce se poate ca sa nu se atraga fonduri externe a.i. sa nu existe prea multe controale din partea celor care se ocupa cu asta pe parcursul desfășurării lor. Această cred eu, ca cetățean, este diferenta majoră, colosală intre județele menționate si noi.
  1
  7
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.