N-ai echipă, n-ai valoare

Evaluaţi acest articol
(21 voturi)

„Care este secretul unei administraţii locale performante, capabile să transforme orice municipiu al României într-un oraş cum este Sibiul?” – „Nu e niciun secret. În spatele proiectelor care au dezvoltat Sibiul din punct de vedere economic, turistic, cultural şi administrativ stă foarte multă muncă, o echipă foarte bine închegată şi eficientă şi o strategie de dezvoltare care a luat în considerare necesităţile comunităţii”. Acesta este răspunsul pe care, în aprilie 2013, îl primeam de la primarul Klaus Iohannis, în cadrul campaniei ”Interviuri de top cu «Viaţa liberă»”.

„În administraţie trebuie să ai viziune, echipă, să-ţi propui obiective, să înţelegi că trebuie să rezolvi lucrurile şi să nu fii populist. Dacă ai o viziune înseamnă că ştii ce ai de făcut şi îţi propui ce să faci etapizat, dacă ai o echipă, ai cu cine să gândeşti proiecte, să dezvolţi şi să faci lucrurile!”, îmi răspundea, la aceeaşi întrebare, adresată în iunie 2013, în cadrul campaniei ”Interviuri de top cu «Viaţa liberă»”, primarul municipiului Braşov, George Scripcaru.

La declaraţiile celor doi primari, care pot fi consideraţi etalon pentru o administraţie locală performantă, îmi zboară gândul ori de câte ori actuala administraţie face, desface şi reface organigrama Primăriei. Când mai cade un cap de director! Sau, cel mai adesea, când „Doreii” cu funcţii mai uită ba câte-o ţeavă în mijlocul unui amplu proiect de investiţii, ba un pasaj, ba o documentaţie fără de care nu se poate începe investiţia. Adică pun carul înaintea boilor şi se miră că nu trag! Absurd, dar adevărat.

Dovada că o echipă îţi poate „îngropa” o iniţiativă, cu intenţie sau din prostie, a fost înregistrată în 2015, când, în lipsa unei pagini din caietul de sarcini, Galaţiul a rămas singurul oraş din România fără luminiţe de Crăciun. Desigur, am trecut Crăciunul şi Anul Nou şi fără ele, dar atmosfera n-a mai fost la fel…

Habar nu am dacă funcţionarii responsabili pentru eşecul din decembrie 2015 mai lucrează în Primărie, eventual în acelaşi loc ca atunci. Dar sigur au „discipoli” care, la o adică, i-ar putea depăşi. Şi spun asta pentru că, oricâte organigrame ar revoluţiona aparatul de lucru al Primăriei, oamenii rămân aceiaşi. Iar faptele, la fel ca mărturiile primarilor din Sibiu şi Braşov, o dovedesc: n-ai echipă, n-ai valoare!

Citit 1562 ori Ultima modificare Marți, 08 Mai 2018 18:00

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.