Lumi paralele

Evaluaţi acest articol
(8 voturi)

În urma unei întâlniri pe care vicepremierul Viorel Ştefan şi ministrul Sorina Pintea au avut-o cu directorul regional pentru Europa al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, Guvernul a dat publicităţii un comunicat de presă care abundă în informaţii inexacte şi chiar fantasmagorice.

Trecând peste greşelile gramatice de acum obişnuite în comunicatele oficiale, din documentul cu pricina reies o serie de afirmaţii voit eronate. Spre exemplu, potrivit rapoartelor la care textul face referire, starea de sănătate a românilor s-a îmbunătăţit, consumul de tutun este în scădere, "prin măsurile luate la nivel guvernamental" şi, tot prin "eforturile pe care Guvernul român le face", accesul universal la servicii medicale este asigurat, "în special în zonele rurale şi în cele defavorizate".

Problema este că toate aceste afirmaţii sunt lipsite de orice fundament real. Este imposibil de spus dacă starea de sănătate a românilor s-a îmbunătăţit sau nu din moment ce datele la care Guvernul se raportează sunt de multe ori neactualizate cu anii. Da, poate că speranţa de viaţa a crescut, însă trăim mai mult măcinaţi de zeci de boli, ceea ce nu înseamnă o îmbunătăţire a stării de sănătate a populaţiei.

De asemenea, trebuie spus că ţara noastră se află pe locul al cincilea în Europa la numărul adolescenţilor de 15-16 ani care au fumat în ultima lună, iar procentul fumătorilor foarte tineri este de cinci ori mai mare în ţara noastră decât în SUA. Mai mult, se estimează că 115 români mor zilnic din cauza fumatului. Dacă aici am ajuns "prin măsurile luate la nivel guvernamental", atunci este cazul ca Guvernul să renunţe la demagogia ieftină şi chiar să ia măsurile cu care se laudă.

Când vorbeşte despre asigurarea accesului universal la servicii medicale, Guvernul trece cu vederea sutele de comune rămase fără medic de familie. Aceste comunităţi rurale şi defavorizate nu fac parte tot din România pe care vă prefaceţi că o guvernaţi? Inclusiv în judeţul dumneavoastră există astfel de comune, domnule Viorel Ştefan, şi nu doar în campania electorală.

Citit 1843 ori Ultima modificare Vineri, 01 Iunie 2018 00:20

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.