Ping-pong cu vieţile bolnavilor

Evaluaţi acest articol
(20 voturi)

Chiar în vreme ce Dragnea şi supuşii săi colegi din coaliţia de guvernare sunt ocupaţi cu distrugerea sistemului juridic, românii sunt lăsaţi fără apărare în faţa intereselor cinice ale cartelurilor din industria farmaceutică.

O nouă investigaţie desfăşurată de Consiliul Concurenţei, de data aceasta pe piaţa imunoglobulinei, scoate la iveală complotul din spatele scandalului crizei imunoglobulinei. Potrivit inspectorilor, mai multe companii importante din domeniu au recurs la strategii menite să limiteze şi chiar să întrerupă aprovizionarea normală a pieţei româneşti cu imunoglobulină umană, cu scopul de a elimina taxa clawback şi de a obţine un cadru fiscal mai favorabil şi, implicit, o ameliorare a marjelor de profit. Cu alte cuvinte, criza imunoglobulinei care a afectat România în ultimele luni a fost una total artificială, creată exclusiv cu gândul la profit. Filierele acestui cartel se ramifică deja în Belgia şi în Italia.

Îngrijorător însă nu este atât şantajul criminal al acestor producători, cât lipsa de reacţie a autorităţilor române. Statul român, prin cei puşi în fruntea Guvernului şi a ministerelor, a dat-o din bâlbâieli în bâlbâieli, incapabil să găsească, într-un termen rezonabil, o soluţie pentru miile de pacienţi ale căror vieţi depindeau de imunoglobulină.

Strategia companiilor de pe piaţa imunoglobulinelor nu se limitează, fără îndoială, doar la acest sector. Anchete similare ar putea fi efectuate şi în domeniul medicamentelor pentru tratamentul cancerului, produse farmaceutice care de asemenea lipsesc de luni bune din spitale. Problema este că un stat fără reglementări clare în domeniul politicilor de sănătate este asemenea Scufiţei Roşii în faţa Lupului cel rău.

O industrie care învârte cu lopata zeci de miliarde de euro, aşa cum este cea farmaceutică, are cu siguranţă la îndemână toate instrumentele necesare pentru a-şi atinge scopurile urmărite. În faţa unei astfel de armate, un stat condus de politicieni corupţi şi incompetenţi devine complicele ideal, totul spre nenorocirea celor care au făcut "greşeala" de a se fi îmbolnăvit.

Citit 1820 ori Ultima modificare Joi, 05 Iulie 2018 18:51

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.