Parcă ne-am născut în zodia Racului

Evaluaţi acest articol
(18 voturi)

"Vai de biet român, săracul,/ Îndărăt tot dă ca racul,/ Nici îi merge, nici se-ndeamnă/, Nici îi este toamna toamnă, Nici e vară vara lui…", versurile "Doinei" lui Mihai Eminescu îmi tot vin în minte, de o bună bucată de vreme. De când am senzaţia că gălăţeanul s-a născut în zodia Racului şi tot dă înapoi, deşi aleşii îl amăgesc sau prostesc că merge tot (ca) înainte.

De unde, oare, să încep? Poate de la banii - prea mulţi la număr - pe care administraţia locală îi tot îngroapă, de ani buni, în sistemul centralizat de încălzire. Şi, paradoxal, groapa termoficării nu se-astupă, ci e tot mai nesătulă! Iată, la ultima şedinţă de Consiliu Local, s-au dat, din două focuri, 14,4 milioane de lei: 9 milioane - pierdere la facturile ultimelor două ierni, şi 5,4 milioane pentru "redresarea economică" a societăţii Calorgal. Care Calorgal e înglodat în datorii, are conturile poprite şi se chinuieşte să facă disponibilizări de sute de oameni. Da, şi pe mine mă încearcă o senzaţie acută de deja-vu şi-mi pare că scriu despre falimentarul Apaterm, nu de Calorgal.

Şi-mi mai aduc aminte că, la ultima rectificare bugetară, banii alocaţi în plus pentru dezvoltare sunt pe jumătate faţă de cei alocaţi Calorgal. Care dezvoltare? Că e mai mult cârpeală!

Şi mai grav este când, pe alţi bani, cârpim alt petic mai scump sau mai ieftin peste cel cusut şi descusut adineauri. Cum se întâmplă acum la Plaja "Dunărea". Cea pe care autorităţile au "reparat-o" în 2016, iar acum, după doi ani, o "repară" din nou, ca s-o redeschidă, la fel ca acum doi ani, doar pentru plajă, duşuri şi grătare. Vreţi scăldat? Piscină? Căutaţi în alte oraşe, alea care nu sunt precum Galaţiul "între ape".

Oraşe ale căror administraţii nu se învârt, precum căţelul după coadă, în jurul Inelului de Rocadă. Şi tot răscos studii de fezabilitate, documentaţii de avizare a lucrărilor de intervenţii, actualizări de proiecte şi reactualizări, de parcă le-ar plăti din banii lor aduşi de-acasă, nu dintr-ai noştri!

Şi cum, Doamne, iartă-mă!, să-i meargă bine gălăţeanului, când, uitându-mă pe geam la vremea de-afară, constat amar că "nici e vară vara lui", şi-i furat în ţara lui?!

Citit 2009 ori Ultima modificare Luni, 30 Iulie 2018 23:25

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.